Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 юли 2018 година

Снимка: БГНЕС

Правителството одобри Рамково споразумение, въз основа на което ще се водят преговори между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и потенциални китайски инвеститори с интерес към инвестиции в пътни инфраструктурни обекти на територията на България, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Със свое решение правителството учреди безсрочен сервитут върху поземлени имоти в горски територии в землищата на с. Слатина, община Берковица, с. Долно Озирово, община Вършец, с. Краводер, община Криводол, с. Бели извор и гр. Враца, община Враца. Общата площ на сервитутната зона е почти 63 дка. Имотите се намират в района на дейност на Учебно опитно горско стопанство „Петрохан“, Териториално поделение „Държавно горско стопанство Берковица“ и Териториално поделение „Държавно горско стопанство Враца“, към Държавно предприятие „Северозападно държавно предприятие“ - Враца. Вещното право върху имотите се учредява за изграждане и обслужване на подземен водопровод, включително прилежащите към него хидротехнически съоръжения с площ до 15 кв м. за обект: „Реконструкция на съществуващ азбесто-циментов захранващ водопровод от язовир „Среченска бара“ до гр. Враца, на територията на областите Враца и Монтана“.

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 5 760 000 лв. по бюджета на Министерство на земеделието, храните и горите за 2018 година. Със средствата ще бъдат закупени противоградови ракети, във връзка с усложнената метеорологична обстановка в страната. Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ извършва дейности по защита на земеделската продукция от градушки в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен на площ от 17 милиона декара. От началото на активния сезон по градозащита за 2018 г. - от 24.04. до 22.06. са осъществени 194 активни въздействия, обработени са 1 009 градоопасни облака и са изстреляни 9 785 ракети.

Утре, 5 юли, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова ще участва в работна среща във Видин, съобщават от областната администрация. Срещата се организира от областния управител на Видин Албена Георгиева. По време на работния форум ще бъдат обсъдени новото статистическо райониране на страната, предстоящата реформа в регионалната политика, бъдещата кохезионна политика на ЕС в програмния период след 2020 г. Сред темите за дискусия ще бъдат и възможностите за подкрепа и финансиране на обекти в област Видин и председателството на стратегията на ЕС за Дунавския регион. 


Обсъдиха във Видин проект на Закона за социалните услуги.


Общинска комисия, начело с кмета на Роман- Валери Ролански, описа щетите след наводнението от края на миналата седмица. 


"Броят на престъпленията в област Видин намалява, а разкриваемостта е 50.44 на сто". Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР- Видин, старши комисар Петър Коцин. 


На тържествено събрание в сградата на Районно управление- Враца, директорът на Областната дирекция (ОД) на МВР старши комисар Янко Янколов връчи награди на 57 служители по повод професионалния празник на МВР- 5 юли.


Монтана е първото място извън столицата , което д-р Джейн Муита – представител на УНИЦЕФ за България, посещава след встъпването си в длъжност преди две седмици. Поводът за това са  няколко съвместни проекта, в които община Монтана и детският фонд на ООН  си сътрудничат от 2012 година насам. На среща със заместник кмета Тихомир Антонов д-р Муита определи визитата си като учебна и опознавателна, съобщават от Община Монтана. 



Мащабна операция по издирването на отнесения от буйните води на река Искър Петър Христов се проведе днес, в която освен общинските и държавни служби, съдействаха ВЕЦ „Калето“, ВЕЦ „Мездра“ и хеликоптер на „Гранична полиция“, оборудван с термокамери, съобщават от Общината в Мездра.


Стартира ремонтът на 12 разбити улици в Лом. Общината е осигурила за строително-ремонтните дейности до 1 милион лева. 



В село Медовница, община Димово търсят начин да помогнат на 77-годишния Митко Богданов, чиято къща се срина след като тир се вряза в нея. 77-годишният мъж плаща сам, за да бъде разчистен дворът му от остатъците от дома му, разказа дъщеря му Борислава Велкова.


Почистване и разширяване се извършва в гробищния парк на квартал "Гурково" в град Дунавци. С помощта на местен жител е ремонтиран и пътят до него, обясни кметът Димчо Скорчев. Гробищният парк в квартал "Видбол" е запълнен. Необходимо е да бъдат назначени и работници, които да бъдат ангажирани с поддръжката, добави кметът. 


Възстановиха автобусната спирка в село Бело поле в община Ружинци. "Групата по заетост в селото се занимава с ремонти и почистване на канали", каза Александър Александров кмет на община Ружинци.


В Берковица започват да се приемат предложения за ,,Почетен гражданин“, съобщават от общинската администрация. Те трябва да са адресирани до Временната комисия по символика към Общински съвет и да са внесени до 03.08.2018 г. 


От днес до 6 юли  започва записването  на приетите на първо класиране ученици в профилирани и професионални паралелки. До 6 юли се подават и заявления за участие във второ класиране. Списъците с приетите на първо класиране ученици могат да бъдат видени в учебните заведения, уточниха от Регионалното управление на образованието, както и на сайта на Министерството на образованието и науката. Приемът в област Видин е в 31 паралелки. "Маникюр, педикюр и ноктопластика" и "Автомобилна мехатроника" са сред новите специалности, които са одобрени с държавния план- прием за учебната 2018/2019 година. 



Археологически комплекс (АК) „Калето“ в Мездра влезе в топ 10 на най-посещаваните туристически обекти в България през месец юни, съобщават от Общината.

 

В петък във филиала на Русенския университет "Ангел Кънчев" /ПГ "Васил Левски"/ ще се проведе кръгла маса на тема "Пригодност за заетост на завършилите висше образование". 



За осемнадесета поредна година село Баница ще бъде домакин на Празник на баницата, съобщават от Общината във Враца.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Режим на водата във Врачанско

Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца. Новината съобщиха от местното дружество "Водоснабдяване и канализация" ООД, откъдето призоваха хората да не ползват питейната течност за поливане, миене на автомобили и пълнене на басейни. Към този момент водните..

публикувано на 17.07.24 в 08:13

Интересна фотоизложба откриват в Берковица

На 19 юли  в Берковица ще бъде открита екзотична фотоизложба "Свалбард – леденото кралство".   Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има..

публикувано на 17.07.24 в 07:30

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18