Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 юли 2018 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Видин ще бъде част от един голям Дунавски регион при новото райониране. Това заяви днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при посещение в областния град. Част от стратегията на правителството за новия Дунавски регион е обновяването на пътните връзки, включително и скоро започващият ремонт на пътя Видин- Ботевград. 


Жители на три села от община Лом настояват за спешен ремонт на второкласния път София- Видин, който минава през тях и мерки срещу засиления трафик на товарни автомобили. Подписка от хората в Добри дол, Сливата и Орсоя е внесена в Общинския съвет и е изпратена до Агенция „Пътна инфраструктура“.


Пътят до манастира край белоградчишкото село Боровица е труднопроходим. Необходими са средства за ремонт, но преди това трябва да бъде направен проект за него, каза архимандрит Нифонт, който се грижи за обителта.


Младежки авариен екип беше сформиран към Българския младежки червен кръст във Видин. Той се състои от 14 доброволци, които определиха за свой командир Радостина Йорданова. Нейни заместници станаха Ивайло Петков и Божидара Димитрова. Определена беше и основната цел на екипа, каза Момчил Петров, главен специалист към БЧК във Видин.


В атомната електроцентрала в Козлодуй предлагат платен стаж на студенти. Те трябва да изучават една от обявените 15 специалности, да са завършили трети курс и да са с успех не по-нисък от "Много добър". Студентите ще разработват проект по тема, определена съвместно с ръководителя на структурното звено, в което са разпределени, съобщават от централата.


Служител на  електроразпределителното дружество ЧЕЗ е транспортиран в клиниката по неврохирургия на специализираната болница "Пирогов" след като падна от електрически стълб село Синьо бърдо, община Роман. Инцидентът е станал по обед при ремонтни дейности по електропреносната мрежа.


В Мездра днес беше обявен за ден на траур, заради трагичния инцидент с водолаза Петър Христов на 30 юни.


Експерти  на звено „Инспекторат“, съвместно със служители на полицията и представители на Общинско предприятие „Паркинги и гаражи“ започнаха акция срещу неправилно паркирани автомобили на Крайречен булевард във Враца, съобщават от Общината. Знаци забраняват престоя и паркирането в този пътен участък от вчера, поради извършваните в едното пътно платно строително-ремонтни дейности.


Работници от строителната бригада към Община Видин започнаха почистване на фонтана пред Спортна зала "Фестивална" във Видин. Той трябва да бъде пуснат на 15 юли, казаха от групата. 


Работници отстраняваха днес израсналите растения между плочите на Паметника на загиналите във войните през 1912-1913 г. и 1915-1918 г. на площад "Бдинци" във Видин. Състоянието на плочите, покриващи паметника, се заснема отблизо. Снимките след това ще бъдат показани на специалисти, които ще се произнесат за нуждата от ремонтни дейности.

Веднага след като метеорологичните условия позволиха, късно снощи беше извършена поредната аерозолна обработка на тревните площи срещу комари, съобщават от Община Видин. Обхваната е територията на град Видин и населените места по поречието на река Дунав (гр. Дунавци и селата Антимово, Кутово, Сланотрън, Кошава, Гомотарци, Ботево и Цар Симеоново), при спазване на изискванията за безопасност на хората и животните.

Във връзка с третото издание на фестивала „Опера на върховете - Белоградчишки скали” кметът на общината Борис Николов издаде три заповеди. Те касаят осигуряването на пропусквателен режим и недопускане на задръствания в дните на фестивала. Забранява се паркирането на превозни средства, собственост на жители на град Белоградчик, на паркинга пред автогарата и по бул. „Съединение“ за времето от 16 часа до 24 часа на 13, 14, 15, 20, 21, 22, 26, 27, 28 и 29 юли. Паркирането в указаното време е разрешено за гостите на фестивала.


Документалната изложба "За правда и човечност", посветена на Видинския митрополит Неофит, е открита в Монтана. Тя е подготвена от Видинска света митрополия, Централен държавен архив и Държавен архив Видин и за първи път бе показана преди година. Поводът за гостуването ѝ в града на Огоста е навършването на 150 години от рождението на архиерея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00