Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормализира се положението в бедстващите врачански общини

Нивата на водоемите спадат

2
Снимка: Областна администрация- Враца

Бедственото положение, обявено със заповед на областния управител на област Враца за общините Борован, Хайредин и Мизия постепенно се нормализира, съобщават от областната администрация. Продължава работата на екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ по изтегляне на водата от наводнените частни къщи и дворове в гр. Мизия на ул.“Любен Каравелов“ и „Косанска“. Предстои днес да се изтегли водата и от приземния етаж на административната сграда на Община Мизия. В града е възстановено водоподаването в наводнените квартали. Възстановяват се и уличните настилки в Мизия, с помощта на Областно пътно управление и съдействието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

На територията на община Борован, при критичните нива на язовирите „Гарвански геран“ и „Езерска падина“ се наблюдава сериозен спад, което облекчава действията на екипите при понижаване нивото на язовирите в община Хайредин – „Рогозен 1“ и „Бързина“, застрашаващи от наводнение селата Бързина, Ботево и град Мизия.

Основните сили са съсредоточени върху облекчаване нивото на яз.“Рогозен 1“, където са монтирани два модула с помпи и четири сифона. Положението в Хайредин постепенно се нормализира, каза Тодор Алексиев, кмет на общината.

"Положението горе-долу се нормализира. Водата е спаднала с около метър и половина, сравнено с вчера. На язовир "Рогозен 1" водата е 6-7 кубика, което два пъти по-малко от вчера. На язовир "Бързина" е от 12 до 15 кубика на секунда се прелива. Не е опасно, никой не е застрашен. Хората работят, изпомпваме водата с две помпи на Гражданска защита. Има и четири сифона на язовир "Рогозен" и два монтирани на "Бързина". Сваляме нивото драстично".

Облекчителните съоръжения се включват контролирано, за да се избегне евентуалното изпускане на огромно количество вода. През преливника на язовира, нивото на водата значително спада, благодарение на бързите и адекватни мерки за монтиране на помпите и сифоните. От четирите къщи с наводнени дворове в с. Бързина, превантивно са евакуирани хората от служители на МВР. Тодор Алексиев допълни, че няма бедстващи хора.

"Ако няма валежи, най-късно след два дни всичко ще бъде в релси."

Продължава непрекъснатото наблюдение на нивата на реките и обемите на язовирите. Нивото на р. Скът в Бяла Слатина бележи спад и при критични 400 см в момента е 100 см, в с. Нивянин критичното ниво е 340 см, а в момента 232 см, в Мизия нивото на реката е 100 см, при критични 290 см. Наблюдението е необходимо за преценка на ситуацията и планиране на действията на Областния щаб за защита при бедствия, който се свиква и работи на критичните точки. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30