Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 юли 2018 година

Снимка: Жоро Александров

Врачанската болница "Христо Ботев" няма достатъчно доктори, за да се запълни графикът на детското отделение. Сигнал за недостига на медици подаде д-р Бисер Тодоров, който заедно с колегата си д-р Гетова са единствените двама специалисти в педиатрията. Системно в здравното заведение се нарушава Кодексът на труда, а докторите са поставени в невъзможност за работа, каза пред Радио ВИДИН д-р Бисер Тодоров. Регионалната здравна инспекция във Враца е уведомена за проблема, подаден е и сигнал до областния управител.

Ръководството на Община Берковица ще поиска 600 000 лв. дългосрочен кредит за асфалтиране на 20 второстепенни улици, 15 в града и 5 в селата Замфирово, Бързия и Боровци, съобщи кметът Милчо Доцов
. За вземането му е необходимо мнението на гражданите, затова на 20-ти юли е насрочено обществено обсъждане на проекта и заема.

Продължава асфалтирането на девет вътрешни улици в Хайредин
. По думите на кмета Тодор Алексиев ремонтни работи са планувани и за поне още две улици. В общината очакват още 350 000 лв. от правителството, които да бъдат инвестирани в пътната инфраструктура, но към момента не са заявявани средства, заради случилото се миналата седмица бедствие, допълни Тодор Алексиев.

Близо 1300 декара с рапица и пшеница са унищожени от природни бедствия в Монтанско
. Земеделците се надяват на обезщетения. Заради падналите валежи жътвата в областта се забави. До момента са прибрани 60 % от пшеницата. От 245 000 декара средният добив е от 466 кг.

Успех при записването на седмокласниците след първи прием в желаните от тях учебни заведения отчита Регионалното управление на образованието във Видин
. Общо 742-ма ученици са завършили седми клас в Област Видин, от тях 675 са подали заявления за първо класиране. 667 са класираните, 4 не са се записали и 1-но дете е подало за второ класиране. На 19-ти юли ще бъде обявен броят на незаетите места след втори етап на класиране. Подаването на документите за участие в трети етап на класиране е от 20-ти до 24-ти юли.

35 деца от приютите за сираци на отец Иван са на летен лагер край Монтана
. Палатките са разположени в близост до язовир “Огоста”. На поляната до тях пасат няколко кози и крави. В лагера се отглеждат две бебета, а най-възрастното момче е на 16 години. Летният лагер беше посетен от екип на здравната инспекцията в Монтана, от където съобщиха, че при тези условия децата не могат да останат там.
 
Зарибяване с дарение от 1000 шаранчета беше направено на язовир "Кула"
. Доброволният сътрудник на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Станислав Кръстев, отправи апел към риболовците да не ловят малките рибки.

Деветото издание на Младежкия фестивал по изкуство и музика "The Bridge" продължава и днес във Видин, като гостите ще могат да слушат концерт на музикалната група "Оратница" от 20 часа на сцената в крепост "Баба Вида"
. Фестивалът ще продължи до 22 юли, а броят на участниците тази година е над 200. Общо 13 са творческите работилници - в сферата на музиката, изобразителното изкуство, киното, словото, театъра, приложните изкуства, стрийт арт, танците и фотографията.

Новата си книга- "Среща между действителността и фантазията" представи пред видинска публика младата авторка Лора Цветанова
. Изданието съдържа 19 разказа.

На 17 юли, се навършват 150 години от рождението на Никола Караабов, известен със светското си име митрополит Неофит Видински. Неофит е видински митрополит на  Българската православна църква от от 1914 до 1971 година
. Остава в паметта на хората като виден благотворител и великан на българската духовност, държавност и олицетворение на патриотизъм и несломим дух. Митрополит Неофит Видински е известен с приноса си за спасяването на българските евреи, заради което преди година организацията на евреите в България "Шалом" предложи той да бъде удостоен с почетното звание "Праведник на народите от света".


Във Видинска епархия тази вечер посрещат светите мощи на преподобния Герман Аляскински, Чудотворец на цяла Америка. Мощите, които са вградени в икона ще бъдат донесени и дарени на епархията от епископа на Ситка и Аляска - Дейвид, в израз на обич към Българската православна църква и Видинска епархия. Светините ще бъдат посрещнати от Видинския митрополит Даниил пред църквата "Св. Св.Кирил и Методий" в Монтана около 19.00 часа, след което ще бъде отслужена празнична Вечерня. Светите мощи и иконата на св. Герман ще останат там за поклонение, а утре в 8.30 часа ще бъдат посрещнати и в катедралния храм, "Св. Димитър Солунски" във Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00