Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успеем ли да преодолеем демографския срив?

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Снимка: Радио Видин
Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев, с Николай Иванов, член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки, автор на книгата "България умира тихо". 


Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза, която вече се отразява негативно и на образователната система, и на икономиката. Всъщност, нещата са неразривно свързани. 


По думите на Евгений Кънев: 


"Няма кой да мисли стратегически и държавнически. Само говорим! Ако примерно имаме краткосрочност на политиката- "в рамките на нашия мандат да избутаме и след нас и потоп", каквото е като цяло мисленето на повечето управления по време на прехода! Разликата е, че политикът мисли в рамките на своя мандат, а държавникът мисли за десетилетия напред какво ще се случва. Просто нямаме държавници. Случайно или не, това е също част от проблема, че хората, които минават за най-интелигентната част на нацията, която отива да учи и остава да живее на Запад, просто я губим от политическия оборот. Не участват в избори, а това влияе и на политическите резултати. На власт идват хора, които защитават други интереси, най-вече собствените си. Нещата са свързани. Докато не се обърне тенденцията в начина, по който се управлява държавата, то оттам идва едно дъно, под което не може да се копае повече и това го виждам в рамките на следващите 5 години, да има обръщане на тази тенденция. И адресиране наистина на проблемите, които се натрупват с невероятна скорост!"   


Според Николай Иванов: 


"Няма по-голяма национална кауза в момента от търсенето на решения за тази демографска катастрофа, която заедно с бедността, с нарастващите неравенства и регионалните диспропорции, е сред най-големите заплахи, пред които е изправена днес България. Динамиката на процесите показва, че тези показатели се влошават. Всяка година изчезва един град като Враца и Видин. Около този проблем трябва да има обединение на всички и политически, и институционални мерки. На първо време трябва да се стигне до консенсус, че това е най-тежкият проблем. Северозападът е умален вариант на ситуацията в цялата страна, но с изразени най-тежки характеристики."


В книгата "България умира тихо" авторът Христо Казашки бие тревожно камбаната, че България си отива. И същевременно се ужасява от това, дали ние, сегашните българи, не сме последните живи свидетели на наближаваща ужасна национална катастрофа. Журналистът коментира: 


"Бързо трябва да се помисли за увеличаване на майчинските добавки. И да се даде гражданство на българите от чужбина, така както беше предложил покойният вече историк проф. Божидар Димитров. И друго- хиляди млади и умни българи напуснаха страната и със сигурност с основание. Но аз се питам! Колко щастлив може да бъде един човек, който прекъсне всичките си контакти с родното си място и остави възрастните си родители сами?! Нима това не изисква огромен, изначален компромис, огромно усилие, което струва ми се, ако бе хвърлено в Родината, можеше да доведе до истинска промяна- демографският проблем да го нямаше или да беше сведен до минимум. Над това трябва да се замислят управляващите."

Какви други възможни решения има на демографския проблем и какво трябва да стане, за да няма демографска криза, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45