Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. инспектор Стилиян Пешев: Пожарът не е единственото и най-страшно бедствие

Главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор "Превантивна и контролна дейност" към РД "ПБЗН" -Видин
Снимка: Радио Видин

На 18 юли отбелязваме Деня на Гражданската защита, професионален празник на служителите от Гражданската отбрана. Началото на традицията е поставено през 1936 година със специален указ на цар Борис III за учредяването на "Наредба-закон за противовъздушната и химическа защита на населението в Царството". Гражданска защита е държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на България при бедствия, аварии, терористични атаки и военни нападения срещу страната, съществувала под различни наименования през периода 18 юли 1936 - 1 януари 2011 година.  


Днес "Гражданска защита" като отделна служба е вече в историята. На 11 ноември 2009 г., Народното събрание прие промените в Закона за МВР, чрез който Главна дирекция "Гражданска защита" става национална специализирана структура на МВР. Главна дирекция "Гражданска защита" при МВР на Република България е закрита на 1 януари 2011 г. съгласно поредните изменения в Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи. Тогава бе създадена Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, която обединява Главна дирекция "Гражданска защита" и Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" (ГДПБЗН). Наред с Професионалния празник 14 септември служителите от ГДПБЗН, както и ветераните от "Гражданска отбрана" и "Гражданска защита" почитат днешния 18 юли.

В студиото на Радио ВИДИН гостува главен инспектор Стилиян Пешев - началник сектор "Превантивна и контролна дейност" към Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" -Видин. 

"След 25 години служба и особено след 2011 година, когато Пожарната и Гражданска защита се обединиха, разбрах, че пожарът не е единственото и най- страшно бедствие. Не по- малко опасно е водата да залее къщата ти, да застраши живота ти и да унищожи цялото ти имущество. Ледът може да скъса проводниците и ти да се озовеш на тъмно, студено и без водоснабдяване. Снегът може да затрупа единствения път до населеното ти място и ти да се окажеш без медицинска помощ, лекарства, храна и вода. Затова всички акции са специфични със спасени хора, природа и имущество и всички ние сме положили сили да ги преодолеем" - каза главен инспектор Стилиян Пешев и допълни: 

"Продължава изпълнението на редица проекти, по които службата получава специализирано оборудване за реакция при различни по вид инциденти, свързани с изпускане на опасни вещества и радиация. Благодарение на тези проекти имаме възможността да обучим не само нашите служители, но и държавните и общински органи, които отговарят за защитата при бедствия и аварии, както и подрастващите и самото население."

Видинчани изказаха разнопосочни мнения за това, разчитат ли днес на пожарната служба при бедствия и аварии. 

"Бог да ни пази на първо място от всичко в нашата държава. Това сливане говори само по себе си, че не дотам добре са изпълнявани функциите, за да може да се справя добре учреждението самостоятелно. Мисля, че хората до голяма степен се справят сами, а по- късно идват и службите. Винаги може още да се желае във всяко отношение ... Мисля, че момчетата добре си вършат работата ... Аз уважавам тази служба и мисля, че и към днешна дата трябва да съществува тази служба. Препоръчвам дисциплината и самата подготовка да са на много по- добро ниво ... Справят се, наистина, пожарникарите, особено сега, в периода на жътвата. Задължително е да се запознават децата със сигналите, сирените и такива елементарни неща." 
Цялата анкета по темата и разговора с главен инспектор Стилиян Пешев можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00