Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавно лято на село

Снимка: Светла Бондова

Лятната ваканция е дълго чакана от всички деца. Независимо къде ще бъдат- в града или на село. За да не седят постоянно пред компютрите, читалище "Здравец-2007" във видинското село Дреновец организира летни занимания. Води ги Диана Борисова- библиотекар в културното средище.

"Гледаме анимация, рисуваме, направихме презентация на творчеството на Шарл Перо, навън играем на старите игри от едно време, редим пъзели. В началото на развитие сме. Направила съм си един сценарий, не се спазва, както винаги, когато се работи с деца. Заниманията се провеждат всеки ден, не спазваме график", разказа Диана Борисова.

Децата четат и от задължителните книги за училище. Читалището ще кандидатства с проект за закупуване на книги, за да попълни фонда на библиотеката. Летните занимания са подходящи за деца от всяка възраст и ще продължат до 7 септември.

Снимка"Харесва ми, яко е. Днес рисувахме, четохме книжки и играхме на дартс", каза Стилиян Радоев, който е и е танцьор в детския танцов състав към читалището.

"Идвам, защото ми харесват заниманията. И мие по- забавно, защото има много дечица", каза Зоя Латинкова. Освен в библиотеката, през лятото играе с приятелки:

"Играем си с момичетата пред нас на народна топка, на въже, на ластик. Изкарваме си масичка или шкафче и си играем. Събота и неделя си чета, каквото си избера от книгите."

Стефани Надиева помага на Диана Борисова в работата с децата:

Снимка"Учим ги да рисуват, помагам при подготовката, когато правим нещо."

Александър Борисов е от град Дунавци. Сега е на гости при баба в Дреновец. И посещава летните занимания в библиотеката на читалище "Здравец":

"Всичко ми е интересно. Най- много ми е интересно да чета книги и да си оцветявам."

Дочка Найденова
е баба на Александър Борисов. Тя има още две внучета, които чака с нетърпение, защото ще си дойдат от Германия:

"Чакам ги с нетърпение внуците. На сина ми от бебета съм ги гледала до 14 години. И после си отидоха с мама и тати в Германия. Много ми е мъчно, ама какво да направим- нашите деца избягаха, отидоха в чужбина."

Докато са при нея през лятото Дочка Найденова учи внуците си и на труд. Казва, че ѝ помагат за всичко.

СнимкаВ съседното село Ружинци срещам на площада три момчета. И тримата са от Ружинци- Жори, Лоренцо и Пешо.

Лоренцо ще бъде пети клас. Има книги за четене през лятото, но ги е оставил за по- късно. Сега ходи на реката:

"Отиваме на барата, къпем се. Един приятел, голям приятел, ме научи да плувам..."

Жори ще бъде десети клас. Казва, че се забавлява с приятели, като се возят с велосипедите:

"Минават коли, но внимаваме. Днес отиваме при Пешо."

Освен да ходят да се къпят в реката момчетата имат и други интересни занимания::

"Има и парк, детска градина, в двора на училището седим, има беседки...", каза Пешо.

СнимкаДаниела Николова живее в Лондон, но сериозно обмисля да се върне в родното си село Орешец.

"Честно казано не искам да се връщам. Даже предпочитам на село да си живея, и една градинка да си имам, дори. Но да видим- все пак трудно се тръгва, но и трудно се връща, особено, когато човек свикне. Но винаги има начин. Децата там имат много по- кратка ваканция от нашата- те по- рано започват училище и по- късно свършват."

Помни своето детство и годините при баба в село Орешец:

"Едни големи кръгли мекици, ядеш две и цял ден не търсиш нищо друго. Цяла ден по полята. Всъщност и много от времето съм прекарвала в работа. Да си част от природата е много хубаво нещо и това е, което ми липсва на мен. И според мен на 99.9% от българите в чужбина е така- всички хора, които са родени в България, на всеки му липсва едно и също нещо- планините, земята, природата..."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00