Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русенският университет с най- висока оценка от висшите училища извън столицата

Снимка: Нора Йоцова

Много висока оценка е получил Русенският университет "Ангел Кънчев" на институционалната си акредитация от Националната агенция по оценяване и акредитация. Това бе и поводът днес да се свика специална пресконференция, на която да се представят резултатите.

"Оценката е 9,44 по десетобалната система. Това е изключително висока оценка, която ни нарежда на пето място в Топ 5 на университетите в България. Изключителна заслуга за тази оценка, спокойно можем да се похвалим, има нашият филиал, който е най- новият филиал на Русенския университет. Оценката на нашия филиал тази година е 9,42. И за първи път нямаме препоръки от комисията за в бъдеще. Много е важно, че сме получили толкова висока оценка, защото акредитациите са на 5 години. И ние имаме достатъчно време да надграждаме, това което заедно всички успяхме да направим", каза на пресконференцията днес административният директор на видинското подразделение на университета Момчил Станков.

Филиал на висше учебно заведение бе точно това, от което видинският край се нуждаеше, обобщи началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова:

"Всички ние, в нашия град, работим за учениците, да посещават училище, т.е. ние да ги обхванем, да могат да завършат своето образование в нашия град и съответно да получат качествено образование. И тук вече идва мястото на Русенския университет - това звено, което до сега липсваше и аз съм изключително щастлива, че нещата в университета и във филиала във Видин се развиват изключително добре. Младите хора избират Русенския университет и те могат да бъдат спокойни и могат да вярват, че висшето учебно заведение, което са избрали е на високо ниво."  

"Това, което ние продължаваме като местна власт е осигуряване на семестриалните такси. По мое предложение Общинският съвет прие решение в началото на лятото и ние сме осигурили финансови средства за 10 студенти. Приемането на документите е до началото на октомври и всички бъдещи студенти, които отговарят на критериите ги призовавам да подадат своите документи. Ще бъде назначена комисия, която да направи подбора", това заяви кметът на Видин Огнян Ценков.
 

През следващата година ще бъдат ремонтирани сградата на филиалът на Русенския университет и помещенията, отделени за преподаватели и студенти в градското общежитие на Видин, бе обещано на днешната пресконференция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39