Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачанин е четвърти в Европа по автомоделизъм

2
Снимка: Личен архив

Българският състезател Дамян Петров завърши на 4-та позиция на европейското първенство по офроуд автомоделен спорт в австрийския град Фехринг. Врачанинът, който е един от най-опитните български състезатели, си бе поставил за цел да участва поне във финала, но само малшанс го лиши от медал.

След проблем на старта Петров загуби 15 секунди и от последен трябваше да си пробива път напред. След поредица от рисковани изпреварвания Дамян застигна и надви в много оспорвана битка германеца Том Елмерхаус за четвъртото място.

Следващата цел пред него бе друг немец - Уве Нойман, който държеше призовото 3-то място. Дамян бързо започна да стопява разликата с него, но бяха останали само броени обиколки и трябваше да се задоволи с 4-то място.

Французинът Бенжамин Дюбоа доминираше в челото на колоната, но накрая една от гумите му излезе извън джантата и това даде победата на Орхан Текан от Турция. Дюбоа все пак успя да финишира втори след бърз пит стоп.

В състезанието взеха участие 39 пилоти от Европа. Другите българи- Емил Карамфилов и Сивил Антимов също записаха отлични представяния като се добраха до полуфиналите, а  Мартин Петров и Светослав Янакиев, получиха технически проблеми с моделите и не успяха да достигнат на полуфинал.

"Това е голям успях за мен и за нашия спорт. На крачка от медал от Европейско първенство  с двигател на 4 години", коментира Дамян Петров

"Съжалявам за грешката на старта и загубеното време в първите обиколки, но това е страхотно представяне за българския автомоделизъм. Показахме, че европейският елит трябва да се съобразява с нас. В топ 20 трима пилоти са българи, което за такъв скъп и технически спорт е голям успех за България", допълни врачанинът.

Следващият кръг от еврошампионата, който е и част от държавното първенство е "Гран при Леденика", който ще се проведе между 7 и 9 септември до едноименната пещера във Врачанския балкан. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Вършец е домакин на състезание по планинско бягане

Вършец ще бъде домакин в неделния ден на кръг от националния шампионат по планинско бягане. Заявка са потвърдили над 160 участници. За първи път ще се проведе маратонска дисциплина от 50 км. Лекоатлетите ще бягат до връх Тодорини кукли, ще продължат по билото на Стара планина. В него ще се пуснат 40 атлети.  За втора поредна година Вършец..

публикувано на 13.07.24 в 17:20

"Ботев" смени "Монтана" с израелци в контролите

Броени часове след като отмени контролата си срещу Монтана, в която щеше да представи лятната си селекция, врачанският "Ботев" посочи причината за това – провеждането на спаринг срещу друг отбор. Днес /13 юли/ тимът на Тодор Янчев ще премери сили с израелския първодивизионен отбор на "Бейтар" /Йерусалим/. Спарингът ще е в събота от 18:00 часа на..

публикувано на 13.07.24 в 16:10

Отмениха контрола между "Ботев" и "Монтана"

Отмениха контролата между врачанския "Ботев" и "Монтана". Спарингът трябваше да се изиграе в събота, на 13 юли и да е последната проверка за селекцията на Тодор Янчев преди новото първенство на Първа футболна лига. От лаконичното съобщение не става ясно дали ще има друг спаринг за "Ботев" и дали отборът ще бъде представен пред врачанската публика...

публикувано на 12.07.24 в 10:00

"Ботев" (Враца) привлече 22-годишен играч

Новият полузащитник на "Ботев" (Враца) е 22-годишният полузащитник Дилян Георгиев . Халфът е поредното попълнение от лятната селекция на треньора Тодор Янчев. Георгиев бе част от тима на вицешампиона на Косово "Дрита", а след това игра и за "Спортист" (Своге). Футболистът беше на разположение на треньора за контролната среща с "Макаби Нетаня",..

публикувано на 11.07.24 в 16:15

"Ботев" Враца играе трета контрола в Правец

Контролната среща между ФК "Ботев Враца" и ФК "Макаби" Нетаня ще се проведе в Спортен комплекс "Правец".  Припомням, че „Макаби" завърши на девето място в класирането на израелската Първа лига и стигна до ½ финалите в турнира за Купата на Израел.  Това е третия спаринг за тима на Тодор Янчев . През лятната подготовка врачани биха с 3:0 Марек..

публикувано на 10.07.24 в 15:20

Вратар на ЦСКА избира между "Ботев" (Враца) и клуб от Кипър

"Ботев" (Враца) е опция пред Димитър Евтимов да продължи кариерата си в България. Стражът на ЦСКА , който не влиза в плановете на новия треньор Томислав Стипич, може да акостира на стадион "Христо Ботев". Така ще се потвърдят слуховете, че "армейците" стягат сателит, който да мачка под Околчица противниците им за върха в  П ърва лиг а . До..

публикувано на 10.07.24 в 15:13

"Монтана" вече тренира у дома

Новият наставник на  ФК "Монтана" Танчо Калпаков вече втора седмица е начело на тима. След успешна работа с "Марек" (Дупница) и бараж за елита, през миналия сезон във Втора футболна лига Калпаков премина в "Спартак" (Пловдив). "Наистина много бързо се случиха нещата. Имах разговори със "Спартак" (Пловдив) и с "ЦСКА-1948", но последно се бях..

публикувано на 10.07.24 в 13:57