Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

Снимка: pixabay.com


В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов, с адвокат Борислав Василев- гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова.


От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини.

Могат ли фалшивите новини да бъдат преборени със закон?!

"Тук не става дума за ограничаване свободата на словото, за истинската журналистика, която също е потърпевша от тази девалвация на думите и на новините, които излизат в пространството. Тук по-скоро ние говорим за една регламентация на т.нар. интернет сайтове, които разпространяват новини, тъй като до голяма степен, що се касае до печатните или до електронните издания, има относителна регламентация. Освен всичко друго и СЕМ има ангажимента да следи чистотата на ефирното пространство. Но що се касае до разпространението на новини по интернет, тук нямаме никаква регламентация. От такъв закон отдавна има нужда. Почти сме готови с разработването на законопроекта. Той ще бъде внесен по подобаващ път. Ще бъде направена обществена дискусия, ще мине през съответните парламентарни комисии и тогава вече ще може да бъде гледан в пленарна зала. Ние искаме определено да създадем един такъв законопроект, който да бъде приемлив за обществото, който да бъде консенсусен за политическите сили и наистина да реши проблема. Той естествено, няма как да реши изцяло въпроса с фалшивите новини, но поне да постави едно начало на една истинска борба срещу този голям порок на днешното време.", заяви Красимир Богданов.

По думите на Борислав Василев: "Едно такова явление като фалшивите новини, би могло да се бори със закон, от една страна. От друга- при наличието на обществена опасност, при засягането на по-сериозни отношения, би могло да се създадат и определени наказателно-правни норми, които да влязат в Наказателния кодекс. Защото, когато говорим за закон извън НК, явно говорим за евентуално създаване на орган за борба с фалшивите новини, евентуално за търсене на някакви административни санкции. Тогава, когато става въпрос вече за по-сериозно засягане на определени обществени отношения, става въпрос за криминализиране на определени деяния, тогава вече нормата следва да бъде в НК. Приветствам едно такова решение за направата на законопроект и внасянето му в НС за обсъждане и евентуално приемане, като считам, че следва доста сериозно и внимателно да се подходи към този феномен."

Според Мариана Асенова: "Един закон за каквото и да било, няма как да ни спаси от каквото и да било, в случая с фалшивите новини или както последните месеци започва да се налага новия термин дезинформация. Той не е нов, а просто е може би малко по-обширен и малко по-добре изразява същността на проблема. В този проблем с разпространението на дезинформация или фалшиви новини участваме всички ние и съответно няма как един закон, бил той и най-добрия, в което дълбоко се съмнявам, да реши проблема. Още повече, че от гледна точка на законите у нас, проблемът не е в самите закони и липсата им, а в прилагането им. И ако една Германия със закона си за борба с фалшивите новини приема, че в този нов закон заплашва платформите с глоби до 50 млн. евро и знаем, че ако не бъде премахната речта на омразата или друг вид очевидно незаконен материал в рамките на 24 часа, в една Германия това ще се случи, а за България аз далеч не съм оптимист, че каквото и да бъде заложено, ще бъде приложено адекватно."


Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45