Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оряхово ще събере духови оркестри от страната

Снимка: Радио Видин

За 22 пореден път Оряхово ще събере духови оркестри от цялата страна, за да прозвучат отново любимите произведения на чародея на българското хоро Дико Илиев. Тази година отбелязваме 120 години от рождението на големия композитор. Община Оряхово организира XXII-те празници на духовите оркестри по време на панаирните дни на 17,18 и 19 август. За програмата разказва секретарят на общината Христина Цонева.

"Тази година предстоят на Оряхово едни от най-веселите и оживени дни в годината - дните на Оряховския панаир. Той за поредна година ще предложи на всички гости и местни хора изобилие от забавни културни и спортни събития. Традицията повелява да открием празниците винаги около 15-ти август, така че и тази година 17.18 и 19 август ще станат
притегателно време за всички любители на музиката. Гости на Оряхово ще са Б.Т.Р. В събота за младата аудитория ще гостуват Гери-Никол, Дара и DJ Моник. В неделя атрактивното ще е това, че ще ни гостуват съседски балкански страни като Хърватия, Македония, Сърбия, от близка Румъния."


Панаирните дни в Оряхово ще бъдат открити на 17 август от 19.30 часа. Сутринта започва IV-та лятна Спартакиада, която ще бъде открита в 9.30 часа. В 18.00 часа ще бъде открита къща-музей на Дико Илиев.

"Успяхме да съберем малките късчета история на нашия съгражданин Андрей Чапразов, народният артист, който е дал много на българския театър. Той е основоположника на радио театъра. Негова експозиция ще отвори врати на 17 август, когато ще открием и къщата - музей на Дико Илиев. Наши гости ще бъдат неговият внук Дико Илиев, както и синът на Андрей Чапразов, Михаил Чапразов и неговата съпруга", каза още Христина Цонева

На 19 август, в неделя ще се проведе Балканска вечер "Оряхово 2018" с участието на много гости от балкански държави. Веселието ще завърши в 22.00 часа със заря.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00