Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да бъде ли въведена доброволната военна служба

Снимка: Здравка Маслянкова

Готвеният проект за въвеждането на доброволната военна служба ще бъде представен на депутатите от Комисията по отбрана и след това ще бъде предложен за обществено обсъждане. Това коментира преди дни министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той каза, че очаква и допълнителни предложения, а темата е доста деликатна, защото доброволната служба е стъпка към връщането на наборната военна служба. Според министъра 100% от българите са за доброволната служба, но приблизително 35% са против връщането на наборната. Вицепремиерът е на мнение, че премахването на наборната служба през 2007 г. без обществено обсъждане е довело до недокомплекта в армията и неудачите при набирането на професионални войници. Според министъра на отбраната младите хора в България трябва да имат военна подготовка. Предложението за първата стъпка към връщането на казармата предвижда да могат доброволно да служат онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения. Те ще бъдат не кадрови военнослужещи, а доброволни. Прогнозният срок е 6-9 месеца в зависимост от специалността. Преминалите доброволната служба ще влизат след това в резерва. Каракачанов предлага да се въведе швейцарската система по отношение на наборната служба. Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвегия, които връщат наборната военна служба. Според него с въвеждането на доброволната военна служба ще се попълни недостигът на войници, а недостигът на офицери сержанти може да се компенсира с увеличаването на випуските във военния университет и сержантския колеж, както и с възстановяването на военновъздушното училище. 

Видинчани изказаха разнопосочни мнения относно идеята за въвеждането на доброволната военна служба: 

"Това няма как да се случи толкова лесно, както го мислят... Сега бих станал войник с тази заплата и униформи... За да се възстановят тези поделения, са необходими много средства. Не вярвам, че това може да се случи отново... Приветствам тази идея." 

По темата потърсихме за коментар полк. о.з. Венизел Петков, председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Видин

"Всеки един, който желае да влезе в редовете на българската народна армия, ще принадлежи към доброволната военна служба. Доброволната военна служба има възрастово ограничение, освен това има и ограничения по здравословни причини. Не всеки ще може да подлежи на наборна военна служба. Имаме младежи, които употребяват наркотици и те няма да могат да служат... Разговарям с много родители, които желаят децата им да бъдат вкарани в казармата с една единствена цел - създаване у тях на навици. Това е крайно нужно не само за тях, но и за съвременния бизнес като цяло" - коментира полк. о.з. Венизел Петков.


Според готвените текстове желаещите да се включат в доброволната военна служба трябва да са на възраст максимум до 30 години. Ако този закон бъде приет, е въпрос на време да се премине към наборната военна служба, защото това е тема, която все по-силно се завръща в Европа, смята Каракачанов. Възможно ли е да се случи това? Ани Цекова разговаря с Борис Цветков, бивш служител на българските военно- въздушни сили: 

"Скочихме сега да правим професионална армия. Взехме хора от улицата, които не са с подходящо военно образование. Трябва да се учи - не можеш от улицата да го хванеш и да го направиш сержант."

Наскоро министър Каракачанов съобщи, че се очакват оферти за закупуване на самолети за ВВС от седем фирми. От САЩ се чакат оферти за закупуването на "Ф-16" и "Ф-18". Държавата Израел ще предложи втора употреба самолети "Ф-16", към Германия има запитване за нови "Еврофайтер", към Италия за същите самолети, но втора ръка и от Швеция за "Грипен". Ако бъде сключен договор до края на годината, след две години ще дойдат първите самолети, а през този период трябва да бъдат обучени пилотите, които ще ги експлоатират. 

Нужно ли е на Видин военно поделение днес и може ли запустелите казармени помещения отново да приемат военнослужещи? Това попитахме Димчо Георгиев, председател на областната структура на ВМРО- Видин. 

"Нужно е съществуването на поделение, особено за град Видин, във връзка с водите на река Дунав. Всяка пролет сме много зле, когато се покачи нивото на реката. Навремето си поддържахме базите в граничните поделения и можехме да реагираме своевременно както при защита на държавната ни граница, така и при природни бедствия. Днес обаче казарменият фонд е рухнал. Повече от 25-30 години войнишки крак не е стъпвал в тях" - коментира Димчо Георгиев

Предвиденото увеличение на трудовите възнаграждения на военнослужещите за тази година е с 11%, като това ще се случи и през 2019 и 2020 години. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45