Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 септември 2018 година

Снимка: Радио Видин

Видинските лекоатлети тренират в обновена зала. Спортен клуб по лека атлетика "Радуканови" откри новата тренировъчна година с първата си тренировка в обновената закрита лекоатлетическа писта. 

Национална компания "Железопътна инфраструктура", съвместно с Община Монтана, ще започне изграждането на нов железопътен прелез в района на град Монтана. Новият прелез ще бъде съоръжен със звукова и светлинна сигнализация, електрически бариери и еластична прелезна настилка, осигуряваща комфортното преминаване през железопътната линия.

И днес продължиха авариите във ВиК мрежата на община Мездра. 20 аварии са описали служителите на Община Мездра само през изминалата седмица. 


Продължава изпълнението на строително-монтажните работи на минералния водопровод в Берковица. 1,5 километра изкопни дейности остават до завършването на водопровода. Представители на Националния доверителен екофонд провериха на място изграждането. Общата дължина на трасето е близо 8 километра. Проектът на Общината  за изграждане на водопровод за минерална вода от село Бързия до Берковица е за 1 040 000 лева. Осигурено е съфинансирането чрез постановление на Министерски съвет от 2017 година, както и по пилотната схема на инвестиционната програма „Минерални води“, съобщиха от местната управа. През февруари Общината започна и кампания за информиране на бизнеса и гражданите за процедурите за ползване на минерална вода.


Към 31 юли регистрираните безработни в община Мездра са 707, с 16 по-малко от предходния месец или нивото на безработицата е 7,46 на сто. Най-много са хората без препитание над 12 месеца- 295 души, а най-малко тези от 6 до 12 месеца. В община Роман регистрираните безработни са 540, броят им е намалял от предходния месец с 28, а нивото на безработица продължава да е високо - 23,08 на сто. Най-много са безработните над 12 месеца-336 души.


От средата на август Агенцията по заетостта обяви прием по схемите за обучение и заетост, насочено към хора с увреждания. Целта е да бъдат стимулирани работодателите да наемат хора с увреждания, каза Виолета Генчева от Бюрото по труда във Видин. Около 140 са регистрираните безработни от трите общини към дирекцията, които могат да бъдат включени в обученията. От Бюрото по труда очакват още регистрации на хора, които отговарят на условията, но до сега не са записани като търсещи работа.


Направиха първа копка за изграждането на католически параклис - костница в Чипровци. В нея ще бъдат положени костите на епископ Петър Богдан Бакшев, написал "История на България" 100 години преди Паисий Хилендарски.


Търсят се доброволци за възобновяване на археологическите проучвания на кула № 8 от римската крепост „Бонония”, съобщиха от екипа, който ще работи на обекта. Работата на терен ще започне на 10 септември и ще се продължи до края на месеца.


Изпълнението на схемата на Европейския съюз (ЕС) за предлагане на плодове, зеленчуци и мляко в училищата се подновява с началото на учебната година в участващите държави от ЕС. Тя има за цел да насърчава развитието на здравословни хранителни навици у децата и включва както предлагането на плодове, зеленчуци и млечни продукти, така и специални образователни програми, чрез които учениците научават значението на доброто хранене и как се произвеждат храните.

С тържество, в Спортно училище "Св. Климент Охридски" във Враца беше открита новата учебна година. Официален гост на празника беше кметът Калин Каменов.


Започнаха събитията от програмата за празника на Берковица, отбелязван на 8 септември, когато е Рождество на пресвета Богородица. 


С военен ритуал и тържествена церемония, Община Враца ще отбележи 133 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването ще се състои на 6 септември от 10:00 ч., пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. 


На 6 септември в 10:30 ч. на откритата сцена на площад „Жеравица” в Монтана ще започне тържествен концерт, посветен на Съединението. В програмата на танцов ансамбъл „Младост” и певческа група „Пъстренец Jr.” ще преобладават народни песни и танци от тракийската етнографска област. При дъждовно време фолклорните формации ще се представят празничната си програма в голямата зала на Общинския младежки дом. 


Монтана ще посрещне седмото издание на фестивала "Изкуството е" на 7 септември с концерт на вокалиста на "Рейнбоу" Рони Ромеро и група "Еридан". В рамките на седмото издание тази година ще стане въпрос за проблема с насилието сред децата и агресията в училище. Началото на концерта е от 18.00 часа на централния площад "Жеравица"в Монтана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Безплатни изследвания за хепатит правят в Монтана

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със Световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания Пред сградата на РЗИ на централния площад „Жеравица" се провежда информационна кампания..

публикувано на 31.07.24 в 12:06

Граждани със заслуги ще бъдат наградени в Деня на Община Кула

По традиция на 19 август, който е обявен за Ден на Община Кула, Общинският съвет ще награди, съгласно Правилника, определящ реда за присъждане на отличия на Община Кула, граждани с изявени заслуги за развитието на местната общност.  Удостоява се с почетна грамота ФК "Кула 04" - за значителен принос за развитието на спорта в община Кула и спечелена..

публикувано на 31.07.24 в 08:45

Стрелба с лък във Вършец

Стрелба с лък предлагат на жителите и гостите на Вършец. Атракцията е част от изявите за празника на курорта, минералната вода и Балкана. Стрелба с лък е една от атракциите във Вършец. Тя е част от многобройните прояви организирани за летните празници в курортното градче. „Стрелбата с лък се предлага от историческия музей в Оряхово", поясни Натали..

публикувано на 31.07.24 в 08:34

Повишиха част от цените за Синята зона във Враца

С одобрението на 31 от присъстващите 34 общински съветници местният парламент във Враца прие на редовното си заседание за месеца промени в тарифите за платен престой и паркиране на автомобили в центъра на града. Левче на час остава цената на синята зона в центъра на града, а в района на болницата ще се плаща по 50 стотинки за 60 минути, след като..

публикувано на 31.07.24 в 08:19

Започва Богородичният пост

За православните християни от днес започва Богородичният пост. Той предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август.  Богородичният пост е установен в прослава на Божията Майка. Според Църковното предание, животът на св. Богородица е преминал в пост и молитва. Те били особено..

публикувано на 31.07.24 в 08:16

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47