Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Годишният концерт на самодейците от "Флорентиана" е днес

Снимка: Светла Бондова

Днес от 18 часа, Ансамбъл "Флорентиана" при НЧ "Пробуда-1925" с. Флорентин ще проведе годишния си концерт, който е посветен на Европейската година на нематериалното културно наследство. 

"Организираме едни хубави летни събития в село Флорентин. За тази година нямаме заложен по календар вече набралият популярност фестивал "Тъпан бие, хоро се вие", но за сметка на това ще направим годишен концерт на ансамбъл "Флорентиана" и приятели. Тази изява е част от Европейската година на нематериалното културно наследство", съобщи пред Радио Видин Борислав Митрашков, ръководителят на танцов състав „Флорентиана“ при Народно читалище „Пробуда“

Програмата на годишния концерт е богата, наситена с участия на различни състави, както и международно присъствие.

"В концерта ще участват групи от региона, читалище с. Иново, читалище "Славяни 2013", както и една румънска група, която ще се изяви със стар автентичен обичаи, наречен жътвари. От Румъния имаме двама изпълнители - едно от младо момиче и един господин, който е лауреат и носител на награди", информира Борислав Митрашков.

"Танцов ансамбъл "Флорентиана" ще покаже приемственост и автентичен фолклор довечера. За състава предстои и поредно междунарочно участие следващата седмица, допълва ръководителят Борислав Митрашков:

"Танцов ансамбъл "Флорентиана" съчетава всички възрасти наедно. Показваме приемственост между всички възрасти и децата. Наброяваме 25 човека. На този концерт ще представим нашето творчество, което показахме през годината. Съставът работи върху автентичен фолклор. Работим и върху работен фолклор и български народен фолклор. Говорим предимно за танцовото изкуство. Съставът ще участва на петдневно турне следващата седмица в Румъния, в град Слатина, както и в града на румънския премиер Виктор Понта - роден в Бая де Фиер. Тръгваме на 13-ти и се връщаме на 17-ти".

Годишният концерт на "Флорентиана"  отбелязва край на стария творчески сезон и дава началото на едномесечна кампания за набиране на самодейци за новия такъв. Участниците ще са 100, отбелязва Борислав Митрашков, и прави равносметка на изминалия творчески сезон:


"Като равносметка за стария творчески сезон мога да кажа, че като художествен ръководител на състава оценявам високо постиженията на самодейците. Направихме 12 танца от различни етнографски области. Представихме някои от тях на международните сцени. На форум в Брашов, Румъния, спечелихме голяма награда".

Мероприятието в с. Флорентин ще се проведе от 18 часа пред кмеството и читалището на селото.

Вижте още

Лесотехническата гимназия в Берковица изпрати випуск 2021

Лесотехническа професионална гимназия- Берковица изпрати випуск 2021. Преди дни това направи и Профилирана гимназия  "Д-р Иван Панов" , съобщи Десислава Младенова- младши експерт "Връзки с обществеността, информацията и рекламата" в община Берковица. "С пожелание за попътен вятър ПГ "Д-р Иван Панов" и Лесотехническа професионална гимназия-..

публикувано на 16.05.21 в 11:50

2664 са активните случаи на COVID-19 във Врачанско

Петима са новозаразените с коронавирус жители на Врачанска област, а по данни на регионалната здравна инспекция само един от тях - 77-годишен жител на оряховското село Селановци, е бил настанен в лечебно заведение в Плевен. Останалите с положителни проби за COVID-19: мъже на 32 и на 63 г от Враца, 32-годишна жителка на Козлодуй и нейн съгражданин..

публикувано на 16.05.21 в 11:30

Нова площадка ще правят в мездренска детска градина

С площадка за безопасност на движението по пътищата ще се сдобие мездренса детска градина. Амбициозният екип и директорът Диана Вутова от Детска градина "Мир'' в град Мездра не спират с нови и нови инициативи да работят за децата. Детската градина е с одобрен проект по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда'' на..

публикувано на 16.05.21 в 10:50

В Монтана организират изложба на учители по изобразително изкуство

Дружеството на художниците "Тенец" в Монтана организира изложба на творби на учители по изобразително изкуство. Десет са  художници- педагози, които участват  в изложбата - казва организаторът на събитието Таня Василева: " В Монтана за първи път се случва такава изложба на учители-педагози по изобразително изкуство. Моята кауза беше да..

публикувано на 16.05.21 в 10:00

Четирима загинаха на Е-79 край Долна Вереница

Четирима души от Видинско загинаха вчера при тежка катастрофа на международен път Е-79. Зловещият инцидент се разиграл към 17 часа край село Долна Вереница, което се намира на няколко километра от Монтана. Жертвите пътували в немски автомобил в посока към Монтана, когато били връхлетени от ТИР с българска регистрация, управляван от 29-годишен..

публикувано на 16.05.21 в 08:18

9 са новозаразените с COVID-19 в Северозапада

203 са новите случаи на заболели с коронавирус у нас при направени 7281 теста. Това сочат данните за събота на Единния информационен портал, публикувани в полунощ. 4839 са пациентите, които се лекуват в болница, като 503 от тях са в интензивни отделения. За изминалото денонощие са починали 7 души, излекувани са 334. Поставените ваксини са 6591, като..

публикувано на 16.05.21 в 08:11

Топъл обяд до края на септември ще продължат да получават 150 души от Лом

Кметът на общината Георги Гаврилов  подписа с  Агенция "Социално подпомагане" анекс към договора за удължаване на срока до 30.09.2021 г. по проект "Осигуряване на топъл обяд в град Лом". Условието за получаване на услугата е хората да са без или с ниски доходи под линията на бедност. Топъл обяд могат да получават и крайно нуждаещи се, които нямат..

публикувано на 15.05.21 в 17:30