Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва ремонтът за милиони на две училища във Видин

От днес във Видин започват дългоочакваните ремонти на две училища по проекта "Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин". Учебните заведения, които ще бъдат обновени са СУ "Цар Симеон Велики" и ППМГ "Екзарх Антим I". Средствата са по Оперативна програма "Региони в растеж", а за двете училища във Видин се отпускат общо 17 млн. лв
 
В учебните заведения ще се ремонтират класните стаи, коридорите, покривите, фасадите и дограмата. Заместник- кметът на Видин Цветан Асенов посочи какви са предвидените строителни дейности:

"Един от подобектите са двата физкултурни салона. В "Цар Симеон Велики" е предвидено физкултурният салон да бъде преработен, да се получи второ ниво. В този участък ще има заложен асансьор и от второто ниво ще имаме два топли входа, за да се влезе в лявото и дясното крило на училищната сграда. В математическата гимназия физкултурният салон ще бъде новоизграден. Той ще бъде залепен за лявото крило на училището, където също ще има топъл вход. И в двата салона са предвидени по три реда пейки за зрители и биха могли да се ползват за всичко необходимо. В приземния етаж на "Цар Симеон Велики" единият от кабинетите, който в момента е фитнес център, по проект ще бъде басейн с необходимите изисквания. А в математическата гимназия ще има външна, открита амфитеатрална сцена."  
Официалните церемонии "Първа копка" се състояха в двете училища. Видинският митрополит Даниил отслужи водосвет, за да върви работата с Божията помощ.

Ето какво каза директорът на СУ "Цар Симеон Велики" Венцислав Станев:

"Грандиозен проект. Сигурен съм, че ще бъде успешен и ще превърне нашето училище, което е стъпило здраво в традициите и върху своето велико минало, в едно модерно, отговарящо на всички изисквания не само в България, а и в Европейския съюз, училище. Това ще повиши самочувствието, увереността и на учениците, и на учителите, и на родителите, сигурен съм и на целия ни град."   

Новата спортна зала е една много дълго чакана придобивка, каза на церемонията по първа копка в ППМГ "Екзарх Антим I" директорът Румяна Петрова:

"От 1972 година, откакто е създадена математическа гимназия ние си говорим за този физкултурен салон. Е, да се надяваме, че всичко, което изтърпяхме и онова, което предстои да ни се случи, е за доброто на нашите деца, за доброто на колегите, и действително да направим така, че учебният процес да бъде на висота, така както сме го предлагали през всичките тези години, откакто съществува математическата гимназия."

Ремонтните дейности ще траят 20 месеца, до март 2020 година и уверенията на строителните бригади са, че ремонтите няма да се отразят сериозно на учебния процес в двете училища.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация по..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00

Фестивал-надиграване започва в село Чирен

Читалището във врачанското село Чирен организира фолклорен фестивал-надиграване , съобщиха от НЧ „Пробуждане 1906". Проявата е първа по рода си и се реализира с финансовата и логистичната подкрепа на кмета Силвия Христова. Финансира се и от общинския фонд „Култура". Днес и утре в селото, което се намира на 15-ина км от Враца, ще си дадат среща..

публикувано на 27.09.24 в 13:56

Враца отбелязва Световния ден на туризма

По повод днешния Международен ден на туризма във Враца се организира планински преход във Врачанския Балкан. В маршрута на похода са включени най-забележителните места в района, сред които са пещерата Леденика и скалният пролом Вратцата.  Походът е планиран за утре и началото му е квартал "Бистрец". Преходът е с очаквана продължителност 7 часа...

публикувано на 27.09.24 в 13:00