Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английска пчеларска организация гостува във Видин

Снимка: Йорданка Герасимова

Бъдещо сътрудничество и съвместни действия в сферата на пчеларството обсъдиха на среща днес български пчелари и представители на английска пчеларска организация. Британската организация бе във Видин по покана на пчеларско дружество "Димитър Балев". Срещата бе открита от зам. областният управител на Видин Лъчезар Попиванов:

"За мен е изключително удоволствие да поздравя членовете на пчеларско дружество "Димитър Балев", Видин, както и на гостите от Великобритания. Надявам се на една ползотворна работа, на едно дълго сътрудничество между двете организации. Използвам момента да благодаря и на нашето пчеларско дружество за това, че запазват древните пчеларски традиции в България, но едновременно с това по нищо не отстъпваме на модерното пчеларство на световната сцена. Благодаря за това, че са активни, представят нашия регион много добре и не правят компромис със средствата и услията, които влагат в пчеларството и в качеството на пчелните продукти."



"Въпреки всичко пчеларството в България е живо"- каза председателят на видинското дружество Петър Младенов. Той представи дейността на организацията и набеляза основните проблеми пред пчеларството у нас:

"Това са нещата, които поставят българското пчеларство на колене- цената на меда и пчелните продукти са неоправдано ниски, несъвършенства в законодателството, нерегламентираните пръскания. Трудно ни е да се защитим от неконтролируемите третирания на земеделските площи. Нямаме механизъм, който да застави арендаторите да спазват съотвените наредби. Сред проблемите са и недостатъчно квалифицираните кадри, монокултурното стопанство. Засяват се огромни площи с еднотипини растения, което не е добре, не само за пчеларството."


Британската организация "Пчели зад граница" гостува за първи път на българска организация. За Радио ВИДИН Ричард и Джейн Райдлър посочиха, че пчеларството у нас и в обединеното кралство има прилики и разлики:

"Разбрахме, че има много общи проблеми, но има и разлики. Общ проблем е пръскането на културите и се надяваме, че скоро в България ще се намери решение на този проблем. Нашите първи впечатления са, че в България има повече открито пространство и дива природата. Тук има много по-големи възможности за пчелите да се хранят от диви цветя и диви дървета. Островът има по-малки възможности. Надявам се, че желанието на консуматорите да консумират биологически мед ще расте, и че системата ще се подобри, за да може цената да се държи на по-високо ниво. Надявам се и местният народ да разбере какъв фантастичен продукт има и колко е добре за неговото здраве."


“Bees Abroad” e британска благотворителна фондация, подпомагаща развитието на пчеларството и борбата с бедността по цял свят. До момента фондацията е осъществила 36 проекта в 18 държави, по-голямата част от които в развиващите се страни. Целта на организацията е да подпомогне местните общности в слабо развити региони, като допринесе за създаването на устойчив бизнес модел.


Как е устроена дейността на пчеларите в Англия и помага ли им държавата- разширен репортаж очаквайте в предаването "Земята, която ни храни" във вторник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55