Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

581 първокласници започват училище във Видинско

училищен звънец 15 септември училище
Снимка: РАДИО ВИДИН

Днес започва новата учебна година. За 581 първокласници в област Видин ще удари първият училищен звънец. В община Видин  функционират 15 общински училища, първокласниците са 383.

Всички училища са готови за началото на учебната година. Подсигурени са горива за предстоящия отоплителен сезон.
За обявените свободни работни места има достътъчно кандидати и няма да има недостиг през новата учебна година, увери началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.

За над 550 деца в община Белоградчик ще удари училищният звънец. Три са училищата в община Белоградчик - Начално училище „Васил Левски”, СУ „Христо Ботев” и ОУ „Васил Априлов” в с. Рабиша. 56 първокласници ще прекрачат за пръв път прага на начално училище „Васил Левски”. Тази година те са разпределени в 2 паралелки. Общо 216 ученици ще се обучават през тази учебна година в училището. От тях 14 ще пътуват от съседни населени места. В училището е приключил ремонтът, получени са вече и всички необходими учебници  и тетрадки. В началното училище функционира и една подготвителна група, в която тази учебна година ще се обучават 23 деца. В СУ „Христо Ботев” общния брой ученици, записали се до момента е 308. 46 са учениците, които са се записали в 5-ти клас. В 8 клас и тази година учениците ще се обучават в една профилирана паралелка и в една професионална. Новата учебна година в средното училище ще започне с непълни паралелки в 7 клас със 17 ученици, 9а, която е профилирана с профил „икономическо развитие” - 17 ученици и 9б също профилирана паралелка с професия „Монтьор на транспортна техника” е с 13 ученици. Непрофилираната паралелка в 10 клас е със 17 ученици, както и двете паралелки 11 клас - съответно с  16 ученици и 14 ученици. И началното и средното училище започват учебната година с временно изпълняващи длъжността директор и предстои конкурс за заемане на овакантените места.  В ОУ „Васил Априлов” в с. Рабиша до момента са се записали 39 ученици. Това е единственото училище, разположено извън общинския център - Белоградчик. В него се обучават деца от съседните села на общината и региона. Паралелките до седми клас са слети, 7 клас е самостоятелен и се състои от 14 ученици. За децата в училището се осигурява закуска и обяд.  Във всички училища от общината учебната година ще започне с необходимия брой висококвалифицирани преподаватели.

По-малко първолаци се очакват в Монтанско. Преди началото на учебната година в училищата са записани 1035 деца- с 50 по-малко от миналата година. Очакват се в област Монтана да започнат новата учебна година около 13 000 ученици.
В три училища в община Монтана учебната година ще започне с маломерни паралелки, след като общинските съветници в Монтана одобриха този начин на обучение. В Пето училище ще има паралелка 12 клас с 9 ученици, повечето от които са със специални образователни потребности. В училището в село Доктор Йосифово ще има една паралелка в шести клас с 7 деца и една слята паралелка пети и седми клас с 8 деца. Маломерни паралелки ще има и в училището в село Габровница - първи клас с 15 деца и пети със 17. Тъй като в тези три училища броят на учениците в някои паралелки е под определения в закона минимум, то Община Монтана ще дофинансира издръжката им.

Във всички учебни заведения на територията на община Враца учебната година ще започне нормално. На 17 септември отварят врати 3 начални училища, 3 основни, 3 обединени и 5 средни училища. Учебният процес ще стартира също в 2 профилирани и 2 професионални гимназии. За първи път училищния праг ще прекрачат 550 първокласници. В професионалните гимназии своето обучение ще започнат 210 бъдещи специалисти, от тях 92-ма ученици са записани в дуална форма на обучение. От 1300 осмокласници в областта, 850 са записани в професионални гимназии, 490 в гимназии с различни профили.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00

Кулското село Чичил празнува днес

Най- малкото село в община Кула, село Чичил ще празнува днес на 3 август традиционния си събор, съобщи кметският наместник Цветомир Дамянов.  Ежегодният събор се провежда на деня известен още като Мария, когато Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към..

публикувано на 03.08.24 в 15:00

Парад на ретро автомобилите се проведе във Видин

Собственици на ретро автомобили от страната се събраха във Видин в рамките на традиционния ретро парад Vintage Vehicles Vidin 2024. В пространството пред "Телеграф капия" любители на класическите превозни средства подредиха лимузини, леки автомобили, бусове, дори и мотори.  Иван Цолов , организатор на събитието, коментира за Радио ВИДИН, че в ретро..

публикувано на 03.08.24 в 14:30

Официално откриха събора в село Градец

Традиционният Илинденски събор в село Градец бе открит вчера от кмета на селото Илия Томов. По време на събитието присъстваха - кметът на Община Видин  Цветан Ценков, зам. кметът Борислава Борисова и действащият народен представител Любен Иванов. Празникът започна с музикално-танцов спектакъл на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав",..

публикувано на 03.08.24 в 11:25