Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложение за добив на минерали разтревожи жители на Мало Пещене

Жители на врачанското село Мало Пещене са обезпокоени от инвестиционно намерение за разработване на находището за глауконитови пясъчници, което се намира на 300 метра от населеното място. От какво е породено безпокойството на хората, обясни Милен Стоянов, жител на селото:

"Това е добив по открит способ и вероятно, даже е почти сигурно, че ще бъде силно запрашено. Това означава, че ще се случи това, което се случва навсякъде, където има такъв метод - запрашеност, в резултат на което се увеличават заболяванията. Селото в момента е със затихващи функции. Има една тенденция на връщане на хората към селата да живеят там и това са основно млади. На нас, тези които сме останали тук, ни се иска да дойдат такива хора."

От своя страна инвеститорът д-р Никола Вардев заяви:

"Самото разработване ще бъде по открит способ, без взривни работи, щадящ както природата, така и животните, и хората във възможно най-голяма степен. Естествено хората се опасяват, че ще има повече запрашаване, че ще преминават товарни автомобили близо до селото или в селото. Обяснено е, че в никакъв случай няма да минават през селото товарни автомобили, че всички машини, които ще бъдат доставени за преработка на материала, ще бъдат най-модерните, така че ще се търсят най-модерните технологии."


В селата Мало Пещене и Голямо Пещене и в Община Враца днес има обществени обсъждания на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционното предложение. След това жителите на Мало Пещене ще вземат решение какви действия ще предприемат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48