Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 септември 2018 година

Снимка: Светослав Цветанов

Спасителни екипи от България и Румъния показаха във Видин как биха действали при инцидент с опасни товари и разлив на нефотпродукти. Демонстрацията е част от проект между двете държави за защита при извънредни ситуации в дунавския регион, каза комисар Георги Гатев от Главна сирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. В учението участваха повече от 40 служители на дирекциите за пожарна безопасност във Видин, Враца и Монтана, Областната дирекция на МВР, спешна помощ и червеният кръст. Практическото учение е в два етапа, каза директорът на пожарната във Видин комисар Станислав Генчев. Вторият етап от учението е теч на нефтопродукт по Дунав. Участва и катер от Румъния, оборудван за химическа защита.

Пет видински общини получават средства за отбелязване на 100 години от Първата световна война.

4000 лева са отпуснати на Община Белоградчик с постановление на Правителството за отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война. Средствата са за изграждането на бюст-паметник на полк. Стефан Илиев - командир на 15-ти пехотен Ломски полк. Сумата обаче е крайно недостатъчна, каза за Радио Видин заместник кметът на Белоградчик Росен Младенов. Ще се търсят варианти за допълнително финансиране на проекта, допълни той. С решение на Общинския съвет е определено мястото за поставяне на паметника.

Активни граждани на Враца учредиха Обществен дарителски фонд за града.

Над 650 са регистрираните безработни в община Мездра.

Откриха коли форми и еширихия коли в питейната вода в Берковица.

Видин с номинация за награда за доброволчество.

До 1-и октомври земеделските производители могат да подадат коригираща декларация за получените субсидии, напомнят от Националната агенция по приходите
. В началото на месеца стана ясно, че за 2017 година 226 регистрирани земеделски производители от Видинско са получили субсидии и не са подали данъчни декларации, не са платили данъци и осигуровки върху тези доходи. Има и земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от субсидии, каза Милена Борисова- главен експерт в офиса на приходната агенция във Видин. Най- голям брой отклонения са засечени в общините Видин, Ново село и Ружинци, сочи анализът на данъчните. Коригиращи декларации ще се приемат в офиса на НАП във Видин до 1-и октомври, включително, уточни Милена Борисова.

Библиотеката в Грамада ще получи книги, след одобрен проект от Министерството и културата. Това каза за Радио ВИДИН секретарят на читалището, Валя Сашкова.

65 години от създаването си отбеляза ”Центърът за работа с деца“ във Враца. Бе открита и изложба под надслов "65 години в снимки.

Нова площадка за скейтборд бе открита днес във Видин. Тя е разположена в Крайдунавския парк, в близост до паметника на Свободата и e резултат от миналогодишния протест на любителите този спорт в града. Тя е финансирана с 50 000 лева от общинския бюджет, каза при откриването на съоръжението кметът на Община Видин Огнян Ценков.

За поредна година Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" ще отбележи Международната нощ на прилепите. Инициативата ще се поведе днес от 18.30 часа в Природозащитен център "Натура”.  Тази година темата е "Прилепите - легенди и суеверия“. Входът е свободен за всички, които искат да научат малко известни факти и истории за прилепите по света.

Няма пешеходни пътеки в село Бела, община Димиво и това затруднява пресичането
, особено на възрастните хора, на главния път. През Бела минава трафикът по Е-79, сигнализира кметът на общината, Лозан Лозанов. От пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" обясниха, че: "За да се изградят пешеходни пътеки в чертите на с. Бела е необходимо жителите на селото да се обърнат към община Димово и сектор "Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР-Видин. Ако се разреши тяхното изграждане по републикански път I-1 /Е-79/ Видин-Монтана в урбанизираната територия на с. Бела е необходимо общината да изготви проект, да го съгласува с Областно пътно управление - Видин и да пристъпи към неговото изпълнение."

МВР- Видин обявява конкурс за 18 полицейски длъжности.

Днес отбелязваме Световния ден на туризма.
Целта е да се повиши осведомеността по отношение приноса на туризма за устойчивото развитие. Темата за тази година е „Туризъм и цифрова трансформация”. Тя насочва вниманието към значението на цифровите технологии в туристическата индустрия и върху начина, по който те биха могли да допринесат за устойчиво развитие, чрез различни средства като овластяване на местните общности и ефективно управление на ресурсите.

Ден на отворените врати в Териториалното поделение на НОИ във Видин.

Утре в крайният срок за приемане на заявки за участие в 13-ия международен фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки",
който се провежда във врачанското село Селановци. "Каним самодейци от цяла България", каза председателят на местното читалище "Самообразование" Петя Русинова. Форумът ще се състои на 12 и 13 октомври.

Възобновява се дейността на школата по класически танци във Видин.

Китаристът Цветан Недялков, когото публиката познава от  екрана като солист на „Ку ку бенд“ ще изнесе концерт във Видин тази вечер, заедно с диригента Константин Илиевски и Симфониета Видин. За пръв път в залата във Видин ще чуем музиката на испанския композитор Хоакин Родриго, която е за виртуози на китара. В програма е включена и авторска музика на Цветан Недялков. Концертът ще е в залата на симфониетата от 19 часа.

Видинската художничка Анета Драгушану открива самостоятелна изложба в столицата. Експозицията се казва "Бразди".

В библиотеката на НЧ ”Просвета 1897”- село Долна Кремена гостуваха децата от детската градина. Представена им бе приказка за сезоните през годината. Малчуганите разгледаха и тематична изложба.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 август 2024 година

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското  село Ясен , където е отслужена света литургия. Работни срещи във връзка с водоснабдяването на Видин и Омуртаг се проведоха в Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес.  Разговорите бяха инициирани от министър..

публикувано на 15.08.24 в 18:10

Хеликоптер транспортира 4-годишно дете от Видин до София

За нова мисия съобщават от Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха . Дежурен медицински екип се е отзовал на сигнал, подаден към координационната централа. Пациентът е дете на 4 години , което първоначално е било настанено в Многопрофилната болница за активно лечение “Света Петка“ във Видин , но след преценка на медицинските специалисти е..

публикувано на 15.08.24 в 16:59

Стотици почетоха храмовия празник на Черепишкия манастир „Успение Богородично“

Стотици православни християни от цялата страна се стекоха на 15 август в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично “, за да почетат един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица , който е и храмов празник на манастира. По този повод в съборния манастирски храм..

публикувано на 15.08.24 в 16:49

Възстановяват пътя до язовира в село Гюргич

В община Ружинци възстановяват пътя към язовира в село Гюргич . Кметът Александър Александров обясни: "Продължаваме с изграждането на един водосток, подмяната на тръбите му и с изграждането на каменната основа, перилата, които ще спират силата на водата от дерето, за да отива тя по лесния път към реката. Почистихме от двете страни на водостока..

публикувано на 15.08.24 в 16:29

Деца в село Моравица научиха за пътя на хляба до трапезата

Деца в мездренското село Моравица гледаха презентация на тема "Пътят на хляба до нашата трапеза" . Проявата е част от летните занимания, организирани от Народно читалище "Светлина 1926" и се проведе в салона на културното средище.  Лектор беше кариерен консултант Ерика Йончовска, която „преведе” децата от нивата до готовия хляб, след което те..

публикувано на 15.08.24 в 14:29

Село Ясен отбеляза храмов празник

Православната църква отбелязва днес Успението на света Богородица . Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните.  Храмовия си празник отбелязаха във видинското село Ясен , където е..

публикувано на 15.08.24 в 14:05

Започва панаирът в Кула

Тази вечер в Кула ще бъде открито 107-ото издание на традиционния панаир. Той ще продължи до 20 август, а за гостите са предвидени концерти на популярни български  изпълнители , лятно кино, изложби и спортни турнири. Панаирът започва  с концерт на група "Хоризонт", а п рограмата включва още: 15.08.2024 г. (Четвъртък)  21.00 часа..

публикувано на 15.08.24 в 14:00