Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще помогне ли на бизнеса в Северозапада Българската банка за развитие

Снимка: Радио Видин

Нов фонд с капитал от 65 милиона лева, създаден от Българската банка за развитие, ще подкрепя малките и средни предприятия, стана ясно преди дни. Целта е да се повиши конкурентоспособността на бизнеса. Фондът е част от стратегията на държавната банка за насърчаване на българския бизнес в периода 2017-2020 г. С предоставените му средства новото дружество ще осигурява капитал за научноизследователска и развойна дейност, увеличаване на производствения капацитет, финансиране преди набиране на капитал на регулиран пазар и усвояване на средства от фондове на Европейския съюз. Фондът ще може да инвестира в едно предприятие не повече от 10% от собствения си капитал или 6 млн. лв., като така ще може да стане собственик на максимум 34% от капитала на търговското дружество. Приоритетно ще се финансират малки и средни фирми във фаза на растеж, стартиращи предприемачи, социални предприятия, иновации. Фондът ще предоставя също консултантски услуги относно капиталовата структура на малките и средните предприятия и възможностите за инвестиции. 

"Предприемачите все още не са запознати с условията за кредитиране от Българската банка, а и самите правила за отпускането на средствата не са достатъчно добре урегулирани, тъй като въпросната банка не разполага с клонова мрежа във всички населени места на страната" - това каза Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България и допълни: 

"Това е една нова мярка, което е добър сигнал към сектора на малките и средни предприятия, тъй като достъпът до финансиране традиционно е един от проблемните въпроси особено за начинаещите бизнеси или пък тези, които са във фаза на растеж и имат нужда от допълнителен финансов ресурс. Тук основният въпрос пред Българската банка за развитие е как да стигне до конкретните потребители на този финансов ресурс, но аз предполагам, че този механизъм ще бъде отработен... Въпросът не е в самия размер на ресурса, а в начина, по който той се предоставя, цената на ресурса и грамотността на хората, които кандидатстват за него... Аз виждам, че нещата не могат да продължат по този начин и хората започват да търсят информация и да намират правилния модел и повече хора да споделят знания, информация и ресурси и по този начин да бъдат по конкурентоспособни. Аз не съм песимист за Северозапада, особено като гледам и резултатите от курса, който провеждаме в момента." 

Попитахме видинчани ще има ли ефект върху развитието на бизнеса новата възможност за финансиране на малките и средни предприемачи.

"Колко години минаха и какви ли пари не се отпускаха, и нищо не се промени. Ако се промени този начин на крадене, може и да се случи нещо, защото ми се струва, че парите повече отиват настрани, а не по предназначение... Ние тук сме забравени от всички. Не знам защо се случва така с нашия край... Нека да кандидатстват, но ми се струва, че дават само на големите, а на малките пари не дават" - коментираха видинчани. 

Потърсихме коментар от представител на местния бизнес. Свързахме се с монтанска фирма, специализирана в производството на машини за раздуване на различни видове продукти, форми за производство на бутилки, буркани и преформи. Разговаряхме с президента на фирмата Андрей Колев

"Аз специално не вярвам, защото нещата сякаш са концентрирани около София. Процедурата е много тежка и усложнена. В момента изпитваме остра нужда от кадри. Според мен работодателят в България е съдружник с работника, дори в някои случаи работникът получава 80%, а работодателят - 20%... Ние няма да можем да се доберем до тези пари. Хората вече се знаят и са определени." 

По темата разговаряхме и с Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско-промишлена палата:

"Това са доста средства, които, ако бъдат вложени целенасочено в бизнеса биха допринесли за едно сериозно развитие на целия ни регион... Това не е единственият фонд, който може да помогне. Всичко според мен зависи от инициативността на предприемачите. Такива фондове доста трудно заработват, за съжаление, на територията на видинска област. Риск винаги има, но за съжаление до момента нито една фирма не ни е потърсила по този въпрос." 

От Българската банка за развитие отбелязаха, че според бизнеса в страната ни има достатъчно финансиране за създаване на стартиращи компании, но липсва дялов капитал за растеж. Данни от Европейския инвестиционен фонд сочат, че в България, както и в цяла Европа, доминират сделките в ранните сегменти при стартиране на бизнес и почти липсва дялов капитал във фазата на растеж. Чрез новото си дружество, което ще заработи в началото на следващата година, Българската банка за развитие ще разполага с още един инструмент за подкрепа на българския бизнес и изпълнение на мандата си за запълване на пазарен недостиг. А какъв ще бъде резултатът- това предстои да разберем. 
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Ще има ли втори тест за здравната система след коронавируса

След месеци без посещения при лекар по време на извънредното положение, повече са чакащите сега пред кабинетите на медиците. Според Първан Симеонов от  Центъра за обществени и политически изследвания "Галъп Интернешънъл" , наплив от пациенти след коронавируса ще е втори тест пред здравната система. 15% от българите са имали..

публикувано на 03.06.20 в 16:46

Приключват процедурите преди старта на новия път Видин-Ружинци

До месец и половина се очаква да започне изграждането на новия магистрален път Видин-Ботевград в отсечката  Видин - Ружинци, съобщи кметът Цветан Ценков. Новото трасе е отразено в Общия устройствен план на Община Видин.  С решение на Министерски съвет се чака да започнат процедурите по отчуждаване на имотите и обезщетяване на собствениците на..

публикувано на 03.06.20 в 16:04

Достойни ли сме за Ботев?!

Днес честваме подвига на Христо Ботев и почитаме паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България. Поетът-революционер- останал завинаги на 28 години, но оставил неоценимо наследство от гениални стихове, ярка публицистика и проза и дал живота си за това сега да можем да се наречем свободни. Днешният ден е повод да се замислим, че..

публикувано на 02.06.20 в 13:22

Музиката през детските очи

На 1 юни ви срeщаме с талантливи деца от Северозапада. С детски песни и празнично настроение ще отбележим Деня на детето в ефира на Радио ВИДИН. Вокална група "Детски свят"- град Мездра е създадена през 2001 година. За тези 19 години много талантливи деца са се докоснали до магията на песента. Ръководител на групата е Анета Петкова :..

публикувано на 01.06.20 в 14:17

В Плешивец се притесняват при всеки проливен дъжд

В ружинското село Плешивец не могат да забравят трагедията от 2014 година, когато заради обилните дъждове местната река преля и наводни къщите и стопанските постройки. Преди няколко дни поройни дъждове и буря за малко не предизвикаха нов потоп там. Селото се размина само с наводнени мазета и отнесена настилка на десетина улици.  "Подобни..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

След извънредното положение: Хайде на хорото, но без да се докосваме!

На 24 май работещи в танцови музикални школи излязоха на протест пред Министерския съвет, за да изразят негодуванието си, че школите са все още затворени като част от мерките срещу коронавируса. След протеста танцовите зали, театрите и оперите вече могат да работят и на закрито при определени изисквания. Ще се справят ли самодейните състави и..

публикувано на 28.05.20 в 14:48

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22