Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще помогне ли на бизнеса в Северозапада Българската банка за развитие

Снимка: Радио Видин

Нов фонд с капитал от 65 милиона лева, създаден от Българската банка за развитие, ще подкрепя малките и средни предприятия, стана ясно преди дни. Целта е да се повиши конкурентоспособността на бизнеса. Фондът е част от стратегията на държавната банка за насърчаване на българския бизнес в периода 2017-2020 г. С предоставените му средства новото дружество ще осигурява капитал за научноизследователска и развойна дейност, увеличаване на производствения капацитет, финансиране преди набиране на капитал на регулиран пазар и усвояване на средства от фондове на Европейския съюз. Фондът ще може да инвестира в едно предприятие не повече от 10% от собствения си капитал или 6 млн. лв., като така ще може да стане собственик на максимум 34% от капитала на търговското дружество. Приоритетно ще се финансират малки и средни фирми във фаза на растеж, стартиращи предприемачи, социални предприятия, иновации. Фондът ще предоставя също консултантски услуги относно капиталовата структура на малките и средните предприятия и възможностите за инвестиции. 

"Предприемачите все още не са запознати с условията за кредитиране от Българската банка, а и самите правила за отпускането на средствата не са достатъчно добре урегулирани, тъй като въпросната банка не разполага с клонова мрежа във всички населени места на страната" - това каза Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България и допълни: 

"Това е една нова мярка, което е добър сигнал към сектора на малките и средни предприятия, тъй като достъпът до финансиране традиционно е един от проблемните въпроси особено за начинаещите бизнеси или пък тези, които са във фаза на растеж и имат нужда от допълнителен финансов ресурс. Тук основният въпрос пред Българската банка за развитие е как да стигне до конкретните потребители на този финансов ресурс, но аз предполагам, че този механизъм ще бъде отработен... Въпросът не е в самия размер на ресурса, а в начина, по който той се предоставя, цената на ресурса и грамотността на хората, които кандидатстват за него... Аз виждам, че нещата не могат да продължат по този начин и хората започват да търсят информация и да намират правилния модел и повече хора да споделят знания, информация и ресурси и по този начин да бъдат по конкурентоспособни. Аз не съм песимист за Северозапада, особено като гледам и резултатите от курса, който провеждаме в момента." 

Попитахме видинчани ще има ли ефект върху развитието на бизнеса новата възможност за финансиране на малките и средни предприемачи.

"Колко години минаха и какви ли пари не се отпускаха, и нищо не се промени. Ако се промени този начин на крадене, може и да се случи нещо, защото ми се струва, че парите повече отиват настрани, а не по предназначение... Ние тук сме забравени от всички. Не знам защо се случва така с нашия край... Нека да кандидатстват, но ми се струва, че дават само на големите, а на малките пари не дават" - коментираха видинчани. 

Потърсихме коментар от представител на местния бизнес. Свързахме се с монтанска фирма, специализирана в производството на машини за раздуване на различни видове продукти, форми за производство на бутилки, буркани и преформи. Разговаряхме с президента на фирмата Андрей Колев

"Аз специално не вярвам, защото нещата сякаш са концентрирани около София. Процедурата е много тежка и усложнена. В момента изпитваме остра нужда от кадри. Според мен работодателят в България е съдружник с работника, дори в някои случаи работникът получава 80%, а работодателят - 20%... Ние няма да можем да се доберем до тези пари. Хората вече се знаят и са определени." 

По темата разговаряхме и с Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско-промишлена палата:

"Това са доста средства, които, ако бъдат вложени целенасочено в бизнеса биха допринесли за едно сериозно развитие на целия ни регион... Това не е единственият фонд, който може да помогне. Всичко според мен зависи от инициативността на предприемачите. Такива фондове доста трудно заработват, за съжаление, на територията на видинска област. Риск винаги има, но за съжаление до момента нито една фирма не ни е потърсила по този въпрос." 

От Българската банка за развитие отбелязаха, че според бизнеса в страната ни има достатъчно финансиране за създаване на стартиращи компании, но липсва дялов капитал за растеж. Данни от Европейския инвестиционен фонд сочат, че в България, както и в цяла Европа, доминират сделките в ранните сегменти при стартиране на бизнес и почти липсва дялов капитал във фазата на растеж. Чрез новото си дружество, което ще заработи в началото на следващата година, Българската банка за развитие ще разполага с още един инструмент за подкрепа на българския бизнес и изпълнение на мандата си за запълване на пазарен недостиг. А какъв ще бъде резултатът- това предстои да разберем. 
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45