Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще ни изненада ли първият сняг?

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Утре е Димитровден, а според народните вярвания от деня на свети Димитър започва зимата. Готови ли са обаче държавните и местните институции за първия сняг или студеният сезон отново ще ни изненада? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника".

Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи каква е готовността за зимата в Северозапада и кога се очаква да приключат някои от пътните ремонти в региона: 

Подготовката за зимата започва от рано и в момента се извършва изкърпване на настилките, изрязване на храсти, почистване на отводнителни окопи и водостоци, полагане на хоризонтална маркировка и др. Предстоят проверки по места за наличието на необходимата механизация и количествата материали за зимно поддържане, складирани в опорните пунктове от републиканската пътна мрежа.


Пътноподдържащите дружества са готови да реагират веднага и да обработят настилките, за да се осигури безопасното пътуване на шофьорите. По опорните пунктове има нужните количества сол, пясък и химикали и машини за посрещане на първия сняг. Директорите на пътните управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат необходимите действия за обработка на настилките в участъците, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места. Поддържане на републиканските пътища в област Видин през зимата се осигурява от 71 снегопочистващи машини, в област Монтана от 108 машини, а в област Враца от 148 машини.


В момента се провеждат регионалните работни съвещания, в които участват представители на АПИ, ГД „Национална полиция“, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ИА „Автомобилна администрация“ и на пътноподдържащите дружества.


Агенция „Пътна инфраструктура“ предприе необходимите действия за удължаване срока на договорите с пътноподдържащите фирми, отговарящи за републиканската мрежа в областите Видин, Монтана и Враца, до приключване на обществените поръчки за избор на изпълнители за следващите 5 години. Тръжната процедура за Северозападен район, в който са и трите области, е спряна поради обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията.


При добро време до края на октомври т. г. е планирано да завършат ремонтните дейности на горното строене на мостовото съоръжение над река Ботуня в близост до Краводер. Веднага след това ще бъде възстановено движението по път I-1 Криводол - Враца. През ноември ще продължат довършителните дейности по долното строене на моста, които няма да създават затруднения на трафика. Съоръжението над река Ботуня е построено преди повече от 35 години - през 1981 г., и досега не е основно ремонтирано. Предвидените дейности включват изграждане на ново пътно платно и плоча, хидроизолация и асфалтова настилка, нови ограничителни системи, тротоарни блокове и т. н. С ремонта на съоръжението ще се повиши безопасността и удобството при пътуване.


Възстановителните дейности при свлачището в участъка при 10-ти км на път II-14 о. п. Видин - Кула - Връшка чука са в заключителен етап. През ноември обектът ще е напълно завършен и движението по него ще бъде пуснато. Строително-монтажните дейности стартираха през юли т. г. Инвестицията е за над 2,5 млн. лева. Проектът се финансира от приоритетна ос 4 на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, чрез Европейските структурни и инвестиционни  фондове.


Близо 43 километра от път II-81 Костинброд – Монтана през прохода „Петрохан“ се рехабилитират със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Участъкът е обосовен в два лота - лот 2 и лот 3 от ОПРР. Проектът лот 3 включва ремонта на 21 километра от пътя в участъка от кръстовището с пътя ІІІ-813 за Годеч и завършва при върха на Петроханския проход. В момента се изпълняват пътни и асфалтови работи, довършване на облицовани окопи, бордюри и биндер /неплътна асфалтова смес/. Предвидено е монтиране на нови ограничителни системи, хоризонтална маркировка и пътни знаци. Предстои до края на т. г. проектът да бъде завършен и трафикът в участъка ще преминава безпрепятствено.


Ремонтните работи на отсечката от Костинброд до кръстовището за Годеч, включена в лот 2, ще завършат през пролетта на 2019 г. Към момента се работи по обновяването на двете мостови съоръжения - над р. Блато и р. Бучино.


Надпредва рехабилитацията на 30 километра от пътя III-112 Смирненски – Славотин, която е включена в лот 18 поОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Ремонтните дейностите стартираха през април т. г. и по договор е предвидено да завършат преди началото лятото догодина. Третокласният път е основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин, както и с пристанище Лом. Участъкът е алтернативен маршрут на път I-1 Видин – Монтана, част от коридор №4 от трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T).


До края на октомври е предвидено да завърши изкърпването на близо 9 километра от пътя II-11 Добри дол – Орсоя.


До 15 ноември т. г. ще завършат ремонтните дейности, които са предприети за осигуряване на безопасното пътуване през зимата. Работи се на отсечки от път I-1 Монтана – Враца – Ботевград и на третокласните пътища III-1302 Криводол – Пудрия, III-134 Бяла Слатина - Габаре, III-1304 Бяла Слатина – Търнак, III-1306  Габаре - Вировско, III-101 Михайлово - Хайредин и III-133 Бързина - Манастирище. За подобряване видимостта на шофьорите се отстранява растителността в обхвата на път II-16 Ребърково – Елисейна, на път III-134 Бяла Слатина – Габаре и на път III-1306 Габаре – Вировско.На 4-километровата отсечка в района на Враца от път III-101 Враца – Криводол предстои полагане на хоризонтална маркировка и монтиране пътни знаци.


Днес заседава Областният щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия във Враца. На него ще бъде обсъдена Подготовката за предстоящия зимен сезон. Видинският Областен щаб се очаква да се събере в понеделник, 29 октомври, като до тогава трябва да се проведат общинските заседания на кризисните щабове. Вчера се събраха членовете на щаба във Видин, които под председателството на кмета Огнян Ценков, обсъдиха координацията помежду си. Кметът пък ги запозна със заповедта на областния управител. На заседанието бе обсъдено и да се изготви регистър на наличната земеделска техника, която би могла да се използва при в община Видин при усложнена зимна обстановка. 

Преди есенно-зимния период е извършена необходимата подготовка на републиканската пътна мрежа в област Видин, увери Цветозар Цанков от Областното "Пътно управление" и добави, че сериозен проблем преди предстоящата зима се е появил по пътя Кула-Грамада. Има опасност той да бъде изцяло затворен за движение.


Един от най-трудните за почистване райони във Видинско е Белоградчишкият заради сложния си релеф. Кметът на общината Борис Николов обаче увери, че е направена необходимата организация преди зимата.


Днес заседава и Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия в Ружинци, каза кметът на общината Александър Александров.


Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00