Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици управляваха във Видин

Административният съд и Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" са сред институциите във Видин, които се включиха в инициативата "Мениджър за един ден"

Двама ученици изпълняваха длъжността "председател" на Административния съд - това бяха Мари-София Стефанова от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин и Грета Маринова от Павликени.

"За първи път участваме", казаха двете момичета и посочиха, че "са заинтересовани от сферата на правото, виждайки бъдещето си като юристи".
За Мари-София Стефанова и Грета Маринова инициативата е свързана с "опит, който да помогне при ориентирането занапред"Сред дейностите, в които участваха двете ученички, беше запознаване с основните позиции в Административния съд и с характеристиката на различните дела. 

Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев"- Видин също посрещна мениджърите за един ден Симона Стоянова и Андреа Красимирова от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и Радослав Ангелов от СУ "П. Р. Славейков". 

Симона Стоянова за втори път се включва в инициативата, като миналата година е била в Радио ВИДИН. Учениците са единодушни, че са се включили, "защото искат да се запознаят с реалната работна среда"

"Библиотеката отвътре не е това, което изглежда отвън", на мнение са младежите, които разгледаха отделите и се запознаха с работата на 3D принтера. 

Снимка

В Община Видин Мария Бойчева от Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ зае мястото на кмета; Илиян Йорданов от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ застана на поста на заместник-кмета по хуманитарни дейности и социална политика Венци Пасков; Асен Доцински – също от природо-математическата гимназия, пое отговорностите на заместник-кмета по устройство на територията и развитие на инфраструктурата Цветан Асенов; Ивана Асенова от Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ влезе в ролята на секретаря на Общината Иванела Андреева. На младежите бяха поставени конкретни задачи, на които чрез екипна работа и добро взаимодействие помежду си те трябваше да намерят решение.


Снимка

Митко Семков от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ зае поста на областен управител на област Видин, а Ева Обесникова от ГПЧЕ „Йордан Радичков“ и Светослав Симеонов от ПТГ „Васил Левски“ бяха в ролята на заместник областни управители. Възпитаниците на трите училища бяха посрещнати от областния управител Албена Георгиева и заместник областните управители – Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев, след което проведоха кратки работни срещи по ресори.


Инициативата "Мениджър за един ден" се организира от "Джуниър Ачийвмънт", България. Всяка година над 1000 ученици и студенти в цялата страна имат възможността да тестват своите умения и планират кариерното си развитие. Те прекарват един ден във водещи български и международни компании и учат директно от топ мениджърите им. Въпреки че са заедно само един ден, много от младежите и техните домакини продължават да поддържат връзка и след това. Предложения за стажове или работа са често срещана практика към добре представилите се младежи.

Повече може да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Запалени стърнища край село Калина предизвикаха голям пожар в земеделски земи

Пожар бушува в землището на община Брегово . Огънят е тръгнал от запалени стърнища около село Калина, каза за Радио Видин кметът на община Брегово Илиян Бърсанов.  "Земеделски земи са, стърнища. На място има два пожарни автомобила, в началото пожарът е бил близо до последните къщи в Калина, но пожарникарите са го ограничили... Прехвърлил се е през..

публикувано на 29.07.24 в 19:30

Снимката на 29 юли 2024 година

До 31 октомври п родължава приемът на Заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление .  Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов. Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за кабинет на представители..

публикувано на 29.07.24 в 18:15

Връчени са изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй"

Изменените лицензии за експлоатация на три от ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" – пети и шести енергоблок и Хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, бяха връчени на изпълнителния директор на централата Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране Цанко Бачийски. Те не са ограничени със срок в..

публикувано на 29.07.24 в 17:49

Кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С провеждат във Видин

Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин организира кампания за безплатни изследвания за хепатит Б и С на желаещи лица. Изследванията ще се проведат в периода от днес, 29 юли, до 2 август,  петък в сградата на РЗИ - Видин в работното време на инспекцията. Кампанията е във Връзка със Световния ден за борба с хепатита, който отбелязваме на 28 юли...

публикувано на 29.07.24 в 14:43

Над 8000 заявления за помощи за отопление са подадени в област Видин

Продължава приемът на Заявления-деклереции за отпускане на целева помощ за отопление. Документи се приемат до 31 октомври, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов: "Към момента има подадени 8032 заявления за област Видин. От тях заповеди за отпускане са издадени на 4107 лица и семейства, заповедите..

публикувано на 29.07.24 в 14:37

Два пожара горяха в село Воднянци

На четири сигнала за пожари в областния град са реагирали видинските огнеборци през изминалото денонощие, съобщават от ОД на МВР-Видин. Гасени са запалени сухи треви и отпадъци, няма материални щети.   В съботния ден  след постъпил сигнал в 12.27 часа, огнеборците гасили пожар в частен имот в с. Воднянци . Пламъците унищожили 30 кв.м от..

публикувано на 29.07.24 в 11:49

Деца от Вършец ще нарисуват най-дългата рисунка на асфалт

Най-дългата рисунка на асфалт в област Монтана  ще нарисуват децата от Вършец следващата неделя. В три последователни дни ще се проведе Фестивал на забавленията, като част от проявите, посветени на „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" За първи път, по повод „Празника на курорта, минералната вода и Балкана" във Вършец, се..

публикувано на 29.07.24 в 11:33