Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове се разбраха с премиера за финансирането на кметствата

Кметовете на срещата с министър-председателя.
Снимка: Пресслужба на МС

Всяко населено място ще има бюджетна рамка. Това съобщи Димчо Скорчев, който е член на Управителния съвет на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България след среща на кметове на малки населени места с премиера Бойко Борисов. Те изразиха недоволство от финансирането на кметствата и поставиха пред министър-председателя исканията си. Ще има текстове, които ще гарантират, когато се приема бюджетът на съответната община, той да бъде придружен с финансова рамка за следващата година, каза кметът на Дунавци Димчо Скорчев, който е член на Управителния съвет на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България и кмет на Дунавци:

"Премиерът Бойко Борисов нямаше нищо против, а каза- това са законови неща, просто не е имало кой досега да се обади и не са спазвани. До 10 дни ще направят законова рамка и до 3 месеца всичко ще бъде изгладено, за да може да се спазват законите, в противен случай ще бъдат санкционирани кметове на общини. По принцип нямат възможност да ни дадат самостоятелен бюджет, въпреки че сме второстепенни разпоредители. Общината е органът, който трябва да разполага с бюджета, а те на нас са длъжни, когато имаме необходимост от плащане на сметки, да бъде реагирано, а не както в момента. В момента имам 8 неплатени фактури към енергоснабдителното предприятие."

Кметовете са доволни от срещата, която определят като надпартийна, каза още Димчо Скорчев:

"Просто не очаквах такъв отзвук от цялата среща. Не ни попитаха нито за момент кой от коя партия е."

На срещата стана ясно още, че ще има и засилен контрол по изпълнението на решенията на Общинския съвет от кмета по отношение на бюджетните сметки на кметствата.
Вижте още

Снимката на 28 февруари 2024 година

Ученици от клубове по интереси заедно с осмокласници от видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" отбелязаха с дискусия  Световния ден за борба с тормоза в училище , познат като "Ден на розовата фланелка".   "Бъди приятел, а не тормозещ" . С този призив ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" - Видин се..

публикувано на 28.02.24 в 18:00

Монтана се включи в борбата с тормоза в училище

Световния ден за борба с тормоза в училище отбелязаха в Монтана . Инициативата,  позната като „Ден на розовата фланелка“ започва през 2007 година в Канада. Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва денят за борба с училищния тормоз. Децата идват на училище, облечени в розови фланелки, за да се обявят срещу тормоза..

публикувано на 28.02.24 в 17:00

Уличен музикант привлече вниманието на хората в центъра на Видин

Той има ясна цел - да събере пари за яхта. Казва се Николай, уличен музикант, който свири в центъра на Видин. Идва от един от най-старите градове в Сибир - Новокузнецк. Във Видин е от два дни, а в България - от два месеца и половина и днес е последният му ден в нашата страна.  Николай е обиколил 45 града в България и 24 страни по света на..

публикувано на 28.02.24 в 16:14

Кметът на Монтана е избран в Управителния съвет на сдружението на общините

На ХХVII –то общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) кметът на Монтана Златко Живков бе избран за член на Управителния съвет на организацията, съобщават от общинската администрация. Номинираните кметове за състава на ръководния орган бяха гласувани от 377 делегати от цялата страна...

публикувано на 28.02.24 в 16:10

Шофьор на микробус е починал докато шофира във Видин

60-годишен шофьор на малък автобус е починал по време движение във Видин . Инцидентът е станал на улица "Митрополит Кирил" в областния град. Сигналът е подаден малко след 12:00 часа. По първоначални данни на шофьора му е прилошало. Няма други пострадали. Оперативна група е извършила оглед. Образувано е досъдебно производство, съобщиха от Областната..

публикувано на 28.02.24 в 15:55

Видински ученици дискутираха агресията в училище

Ученици от клубове по интереси заедно с осмокласници от видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" отбелязаха с дискусия Световния ден за борба с тормоза в училище , познат като "Ден на розовата фланелка". Темата на разговор в часа по философия в VIII "в" клас беше "Добрата  дума". Инициативата е на преподавателя по философия Марчела..

публикувано на 28.02.24 в 15:23
Мартин Дончев, зам.-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие в Община Видин

Мартин Дончев пое ресора на заместник-кмет по финансите на Община Видин

Мартин Дончев поема поста на заместник-кмет по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие в Община Видин . Една от основните цели, които си поставя новият заместник-кмет е постигането на балансиран бюджет, който гарантира изпълнението на основните приоритети на общинското ръководство. Това каза за Радио ВИДИН Дончев и обясни:..

публикувано на 28.02.24 в 15:00