Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици стават предприемачи

Снимка: Радио ВИДИН

Видинското училище "П.Р.Славейков" се включва в Световната седмица на предприемачеството. Инициативата започва от днес, 12 ноември и се организира със съдействието на "Джуниър Ачийвмънт". Проявите във видинското училище стартират от утре, съобщи директорът на учебното заведение Росица Димитрова:



"Това е седмица, която освен, че е седмица на предприемачеството е и такава, посветена на патронния празник на нашето училище и общо взето ние комбинираме нещата. На 13 ноември ще има посещение на рекламна агенция от учениците, които изучават факултативни часове "Предприемачество". И тези ученици ще изработят, след като посетят тази рекламна агенция, календари, които ще продават в четвъртък на един базар в училище. А утре в 12,30 часа учениците от 11 клас ще направят в медийната зала презентация на бизнес план на учебна компания."



Кулминацията ще бъде в четвъртък, за когато са предвидени няколко изложби и базар. Те ще са посветени на Седмицата на предприемачеството и на патрона на училището. Календарите, изработени в час, ще бъдат изложени на изложбата- базар "Времето е чисто злато". Учениците от 8 клас ще направят баница по рецептите на Петко Славейков и ще я продават. Второкласници ще изработят табла за професиите и ще посетят фирма за мебели в града, където ще се запознаят с професията на мебелиста. Учениците от 4 клас ще подредят изложба на комикси. Ще бъде направен и препис на готварските рецепти на Славейков, като проявата е под наслов "Кулинарни пътешествия от Цариград до Трявна". Учениците от 10 и 12 клас ще изнесат урок за предприемачество от 13,30 часа


Световната седмица на предприемачеството (12-18 ноември) се отбелязва от 2007 г. по инициатива на Глобалната мрежа за предприемачество (GEN), която подпомага хората от 160 държави да реализират своите идеи в нови перспективни предприятия, създаващи работни места, ускоряване на иновациите и засилване на икономическата стабилност в целия свят. В България се отбелязва от 2008 г. със съдействието на организацията "Джуниър Ачийвмънт България".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Районният съд във Видин е с нов председател

Съдия Милена Стоянова ще оглави Районния съд във Видин. Днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе събеседване с нея и единодушно я избра за председател на съда. Милена Стоянова има близо 25 години юридически стаж, от които 17 години е съдия във видинския Районен съд. В своята концепция за развитие на съда тя посочва като основен приоритет..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Пръскат срещу плевели железопътната линия Брусарци – Лом

Наземно третиране срещу плевели по железопътната линия Брусарци – Лом ще се проведе на 24 април, уведомяват от Железопътна секция "Враца". То ще се извърши при подходящи метеорологични условия, а срещу плевелите ще се използва хербицид. Третирането ще започне рано сутринта и ще приключи до 10 часа. Пръскането ще се извърши с препарат НАСА ТАФ на..

публикувано на 23.04.24 в 13:00

Проверяват твърдения за насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница

Назначиха проверка във връзка с излъчени от национални телевизии репортажи с твърдения за проявено насилие над 104-годишна пациентка във видинската болница.   От съобщение до медиите, става ясно, че извънредната проверка е назначена от изпълнителния директор на ИА "Медицински надзор“ Иванка Диневa и започва от днес- 23 април. Министърът на..

публикувано на 23.04.24 в 11:23

Във Видинско проведоха операция "Скорост"

880 са регистрираните нарушения по пътищата във Видинско в периода 15-21 април, съобщават от полицията.   Данните са от едноседмичната операция "Скорост", реализирана по линия на Роудпол (Roadpol).  296 са нарушенията в населените места, 584 са тези извън тях. Операция "Скорост" включена два пъти годишно (през април и август) в календара на..

публикувано на 23.04.24 в 10:40

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

обновено на 23.04.24 в 08:49

Общинският съвет в Мездра ще заседава в четвъртък

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно месечно заседание на 25 април /четвъртък/ при Проект за дневен ред от само 8 точки. Най-напред общинските съветници ще приемат три отчета: Финансов на МБАЛ Мездра за 2023 година; за дейността на читалища от общината за 2023 година и за първото тримесечие на тази година на Екопроект. След това..

публикувано на 23.04.24 в 08:47

Обявиха крепостта "Алмус" за недвижима културна ценност от национално значение

Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.   Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване (териториален обхват - граници, охранителна зона и предписания за опазване) на античната крепост, съобщават от местната общинска управа...

публикувано на 23.04.24 в 08:08