Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да направим добро

Снимка: Радио Видин

За повечето хора самата дума "добро" звучи донякъде абстрактно и твърде символично, доколкото е абстрактен и символичен самият живот на отделния човек. Казват, че научиш ли се да правиш добро, значи си се научил на всичко! Правим ли добри дела и склонен ли е българинът на добротворство? Това е темата в "Посоките на делника". 


Лео Кадели е албанец. Живее в София, но обикаля цялата страна. За някои- луд, за други- национален герой, който успява да мотивира, вдъхнови, провокира и приобщи с добротворство стотици българи. От 2 години се е посветил на доброто. Откликва на всеки сигнал за хора в беда- без покрив, преживели инцидент или трагедия, хора без хляб на трапезата си. И когато помогне, е щастлив, защото е посветил на това живота си. Той създава платформата "Приятели, помагайте", която вече има хиляди последователи. 

"Доброто живее в нас и ние просто трябва да го покажем", казва той. 


"Човек трябва да прави добро... То е заложено в нас... По време на кампаниите, които правим, съм се убедил, че хората са добри. Дори да ме посрещат с недоверие, аз им отговарям с доброта... Българинът обича да прави добрини... Хората трябва да показват доброто и да имат доверие помежду си. Показаното става пример. И може да повлече други да вършат добрини.... Да помагаш е дар - дар за този, който получава, и дар за този, който дава..."  


Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Берковица за четвърта поредна година организира Конкурс “Добрите дела“. За инициативата и за доброто сред хората разказва председателя на комисията и заместник кмет на Берковица Радослав Найденов:


"По повод Международния ден на толерантността организирахме този конкурс. Конкурсът е една възможност да напомним на обществеността и най-вече на децата за доброто и толерантността. Те са израз на нашата убеденост и вяра в това, че доброто е израз на нашето отношение, загриженост и човечност, то е желание за промяна, то е сила и най-вече – смелост. Ние възрастните трябва да се учим от добротата на децата..."


От Берковица темата коментира също и Радослав Георгиев от инициативната група "Заедно за Берковица“ - хора, поставили си за цел да променят облика на града, в който живеят. 


"Ние вярваме, че правейки добро, променяме света към по- добро... Доброто дело е по- скъпо от всякакъв подарък..."


Миладин Боянов е ученик от 10 клас в Средно училище "Никола Йонков Вапцаров" в село Дреновец, община Ружинци. От малък се занимава с благотворителност, въпреки че и той е имал нужда от помощ, никога не е спирал да помага на възрастни хора и на болни животни. През годините е организирал кампании за пренасяне на дърва на възрастни хора и ред други инициативи. 

"Искам да живея така, че да оставя бяла следа след себе си", казва той:


"Трябва да се учим от нашите предци. Те са правили много добрини... Трябва да сме добри и към хората, и към животните... Доброто дело дава пример..."


 Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45