Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

25 деца във Видинско са върнати в клас, над 300 са в чужбина

Снимка: Радио ВИДИН

Учители, социални работници, служители от общинските администрации по места и полицията ходят от врата на врата, за да върнат в училище децата, които не са в класните стаи. Над 500 адреса в област Видин са посетили до сега екипите. Повечето от 300 деца не са на училище или детска градина у нас, защото са в чужбина. Всички, които могат да бъдат обхванати в клас, са върнати. Сега учителите трябва да ги задържат в час. След посещенията на екипите в региона 25 деца са записани в училища и детски градини и това на практика са всичките, които могат да бъдат обхванати в клас. Останалите са отпаднали от училище заради ранни бракове или заболявания.

Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст е създаден преди началото на миналата учебна година и според началника на Регионалното управление на образованието във Видин Веселка Асенова, е постоянно действащ:

"Екипите отново работят в много добър синхрон... С един по- малко са екипите от миналата година... Посетени са 515 адреса. 25 ученици са обхванати в училища и детски градини... Доста от учениците са напуснали страната. Част от тях имат ранна бременност или заболявания... Продължаваме да работим... За да останат в клас децата, които не са били обхванати до сега в системата на образование, се работи и с родителите..."

Във видинския квартал "Нов път" 250 деца в училищна възраст ги няма. Въпреки, че адресите им са във Видин, те заедно със семействата си живеят в чужбина. Не ги водим като отпаднали от училище, казва директорът на училище „Свети Софроний Врачански“ Нина Иванова:

"Миграцията в квартала е много голяма. 250 деца са в чужбина... Иначе механизмът работи... В училището остават и деца, за които се грижат баби и дядовци, а от страна на учителите е нужно специално внимание към тях... Само две деца са с риск да отпаднат от училище... Напускането на училище у нас, заради миграция, не е новост. За проблема сигнализирам от години... Има деца, които се връщат от чужбина, но им е трудно тук да се приобщят отново в училище..."

Обхващането на децата в системата на образование е държавна политика, каза директорът на видинската Детска градина "Синчец" Мая Георгиева:

"Нямаме фрапиращи случаи... Едно дете е записано в група след посещения на смесените екипи..."

По данни на Министерството на образованието и науката над 9 000 деца в страната са записани допълнително в образователната система от началото на учебната година в резултат на работата на екипите. Във Видин се оказа, че децата, които са търсени за училище у нас, вече са чужбина. Няма обратна информация дали те там учат. Едва от миналата година обаче, когато екипи тръгват по домовете, стават ясни причините защо не посещават тук училище.
Вижте още

Хората в село Арчар искат работа

Гостуваме в село Арчар . Село със забележителна древна история, с известни личности, с амбициозни хора, направили много за благоустрояването и развитието на селото. Село, за което се казва, че в неговото минало е неговото бъдеще. Село Арчар е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. Създадено през II век като постоянна..

публикувано на 24.01.20 в 11:00

30 % от домакинствата у нас не успяват да платят сметките си навреме

България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме /30% от домакинствата/ . Това сочи ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот. Как бихме могли да се справим с този проблем? Йордан Генов  е директор в платформата "Моите пари" и дава своите съвети:  "Бюджета на едно домакинство има..

публикувано на 23.01.20 в 12:04

Създават фонд за подпомагане на болницата във Видин

Общински фонд във Видин ще помага на многопрофилната болница в града. Въпреки, че общината има само 11 % дял в акционерното дружество, а мажоритарен собственик е държавата, общинските съветници се обединиха около каузата за лечебното заведение. Сформирана е временна общинска комисия, която да подготви нормативната уредба за създаването..

публикувано на 22.01.20 в 15:02

Ще има ли достойни минимални заплати в целия ЕС?

Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз ? Идеята подхранва надеждите особено в по-бедните държави в общността, като България. Европейската комисия обяви, че започва консултации по предложението минималното възнаграждение да е определен процент от средните доходи в дадената страна от ЕС, а не да бъде въведена еднаква за съюза..

публикувано на 21.01.20 в 14:48

Стабилна икономика с ниски заплати

Българинът смята, че икономиката на страната се развива и в същото време не е доволен от доходите си. 54,3% от българите са доволни от икономическия климат и възможностите в страната. 59,7% не са удовлетворени от личните си доходи. В парламента със сигурност попадат 4 формации, ако изборите са днес- ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти. Това..

публикувано на 20.01.20 в 13:43

Кметът на Ослен Криводол иска да превърне селото в архитектуран резерват

"Амбицията ми е да превърна Ослен Криводол в архитектурен резерват". Това заяви в "Добро утро, кмете" новоназначеният кметски наместник на мездренското село- Роман Иванов: " Ослен Криводол е село с голям потенциал. То е много красиво, много спокойно и много тихо място. Хората са много добри. Намира се в подножието на Стара планина, средната надморска..

обновено на 17.01.20 в 17:30

Книжчице любима...

По данни на Националния статистически институт отпреди 10 години 51% от българите не са прочели нито една книга, а само 19% от населението на страната ни са прочели над 10 книги. След страховитите статистики, че българинът е спрял да чете, през последните години четенето на книги като че ли отново е на мода. Вярно е, че и днес все по-често можем..

публикувано на 16.01.20 в 11:49