Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старопатица- селото край река с древни корали

Наистина е невероятно, но е факт, че Старопатица е едно от двете места в България, където са СнимкаСнимканамерени корали от праисторическо време. Селото е разположено върху територията на коралов риф от някогашно море. Откритието е направено преди доста години, но досега на иначе интересната находка, не е обърнато необходимото внимание. В селото изготвили проект за проучването им и популяризиране на Старопатица, но той не бил приет за финансиране и така хубавата инициатива пропаднала. Поне за момента, защото местното ръководство не се е отказало от идеята да привлече инвестиции.

Липсата на средства, а може би и липсата на внимание към проблемите на малките населени места от Северозапада, не са единствените проблеми тук. Ето защо попитах жителите на селото, как живеят:

"Няма работа, няма и пари. 14 дни работим за 49 лева. Аз имам 14 години трудов стаж, вече съм на възраст. Кога ще покрия условията за пенсия... Ами- селски живот. На борсата сме - работим каквото ни се каже. Метеме улиците, почистване гробищния парк... Доволни сме от кмета, добър човек е... Който има пари е добре, който няма - едва свързва двата края. Бихме искали да асфалтират улиците. Пътят към гробищата е пропаднал съвсем. Мостът към другата махала ще падне вече. Общинският кмет обеща, че ще даде цимент да циментират, но нищо не даде. А уж правихме събрание и обеща, че и кофи ще даде...Ние сме пенсионери. Болни сме, а отвсякъде сме заобиколени от хайдуци и крадци... За лекарства ходим в Кула и упуваме, защото тук няма аптека. Няма превоз и затова сутрин рано като тръгнем от село, чак вечерта се прибираме. Понякога се налага да ползваме такси, а пенсиите ни са малки... Вярно е, че през лятото изкарваме нещо от градината, но зимата е трудно... Въпреки , че тук имаме два магазина, аз месо не мога да си купя. Най-много да заколя някоя кокошка. Лошото е, че това кокошки, пуйки, патици- всичко се краде... Безработицата е много голяма в нашето село. Аз съм магазинер и тук на вересия са 50 %. Младите, които не искат да работят, крадат- ограбват бедното население. Нямаме почти никаква защита и от полицията. Имаме полицейски инспектор, който обикаля, но той не може да се справи с всичко. Ако хванат някой пък, няма какво да му се вземе за компенсация, защото те нямат нищо... Аз мисля, че всеки трябва да има пари, за да може да си купува продукти, а не да краде. Тези хора трябва да бъдат принудени да работят, тук не става въпрос дали те ще искат. Налага се да работят, за да си изкарат прехраната по честен начин..."

Въпреки финансовите проблеми, в селото се живее сравнително спокойно, обясни и кметът на селото, Николай Николов:

Снимка"Спокойно е, защото ние сме отдалечени от общинския център- крайна точка сме на общината и по пътя насам няма друго движение. Кражби рядко се случават, но те са свързани и с безработицата в селото. Тук нямаме много работни места.

В Старопатица в момента живеят около 300 човека, но имаше и времена, когато бяха 3 000. 60 от жителите са получили вече помощ за отопление през зимата. Тук са останали повече пенсионери. Лошото е, че младите масово напускат. Останали са ни само 14 ученика. 50% от къщите са необитаеми.

Голям проблем ни е и пътят за Кула- там от 2 години има свлачище, което заема 1/3 от него. Имаме проект, с който сме кандидатствали за финансиране на ремонта на 10-километровата отсечка, но засега няма резултат. Продължаваме да чакаме. Лошото е, че ако този път пропадне, връзката ни с Кула ще бъде прекъсната. По пътя за гробищния парк също има един мост, който е проблемен. Три-четири пъти го ремонтираме, но при поройни дъждове или обилно снеготопене, винаги се получават проблеми. Имаме още един мост към другата махала на селото, който и аз, и предшествениците ми го правим, но така и си остана- недоправен... Последната улица, която асфалтирахме в селото е от преди 5 години. Сега имаме няколко улици, които са направо непроходими и трябваше тази година да бъдат направени от Общината, но това не стана. Пари за улици рядко стигат до малките населени места- остават си в общинския център. Ние обаче продължаваме да се надяваме, че през следващата година ще дойде и нашия ред", обясни Николов.

Цялото интервю с кмета на село Старопатица, Николай Николов - в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00