Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледните бонуси в частния сектор- мит или реалност

Снимка: Радио Видин

Отминават последните дни на 2018 година и сякаш отново настъпи и времето за равносметки и... още нещо. По Коледа обикновено стават чудеса и всеки се надява, че чудото ще споходи него и семейството му. Безспорно всеки човек в България се нуждае от повече средства около празниците и малко такива отгоре няма да са му никак излишни. Ще бъде ли благосклонен бизнесът в Северозападна България да поощри своите служители или отново няма да има излишни средства да го направи? 

Когато говорим за коледни бонуси е редно да уточним, че работещите хора се радват на всички видове материални придобивки, които биха зарадвали тях и техните семейства по празниците. Не е необходимо на всяка цена това са непременно финансови средства. Бонусът може да е и под формата на почивен ден, талон за търговска отстъпка или дори безплатно коледно тържество с колегите. Как бизнесът в Северозапада гледа на допълнителните възнаграждения, в края на годината? Разговаряхме с Мартин Петров, директор на фирма за електроника във Видин, в която до края на седмицата ще бъде изплатена още една пълна 13 заплата.

"Когато всички дават най-доброто от себе си, и целите са постигнати, разбира се, че това трябва да бъде поощрявано, а успехът и радостта- споделени. В тази връзка и с предстоящите коледни празници, фирмата вече е отделила ресурси и насрочила 15 декември за изплащането на тринадесета заплата на нашите служители... Ако визирате поредното вдигане на минималната заплата, то това няма да ни повлияе, тъй като много малка част от служителите ни са на такава, и то обикновено в началото на изпитателния срок. А за съкращения и дума не може да става. Напротив. Компанията е в период на растеж и планираме разкриване на поне още 20 до 30 нови работни места през 2019 година... Заплащането е една част от добавената стойност в продукта или услугата. За да се повиши то, е необходимо да се оптимизира нещо друго в този микс. В повечето случаи това е повишаване ефективността и производителността на труда"- коментира Мартин Петров.

Има ли и други начини да бъдат стимулирани работещите за коледно- новогодишните празници, освен традиционните парични бонуси и какви са правата ни, когато работим по време на почивните дни? 

Една интересна идея за коледен бонус предлага на своите служители Павел Тодоров, собственик на хранителна верига магазини и заведения за бързо хранене в крайдунавския град. 

"Много ми се иска да кажа, че годината е успешна, но ще кажа, че тя е задоволителна. Изцяло бизнесът ми зависи от доходите на хората и тяхната покупателна дейност. Знаем, че доходите не са големи и това се отразява на бизнеса. В нашата фирма работят около 33 души... Всяка година в края правим един голям коледен банкет, който е изцяло за сметка на фирмата. В нашия бизнес няма как да пуснем работниците в почивки по празниците" - каза Павел Тодоров.

Водещ показател за размера на коледните бонуси, обикновено, е нивото на заеманата от служителя длъжност. 

Разчитат ли видинчани на коледни бонуси и вярват ли, че заплатите през новата 2019 година ще се повишат? 

"Коледният бонус е много важен, защото дава стимул и кара работещите да изпълняват качествено задълженията си... Предполагам, че по- голяма част от работодателите ще раздадат коледен бонус"- коментираха видинчани.

Допълнителните пари за празниците са задължителна част от работния процес и в една монтанска фирма за производство на хляб и хлебни изделия. Това заяви Костадин Георгиев, хлебопроизводител от Монтана. 

"Ние досега никога не сме пропускали Коледа, Великден без бонуси. Откакто аз съм в бизнеса, празниците не ги подминаваме. Това не е новост, но все пак сплотява колектива. За съжаление, напоследък квалифицирана работна ръка почти не постъпва на работа, тъй като държавата загърби професионалните училища още след промените" - поясни Костадин Георгиев.

И още един добър пример от Българския Северозапад. Този път от Враца и известна фирма, предлагаща производство и монтаж на алуминиева дограма, окачени фасади, стъклени врати и витрини, зимни градини, щори, покривни конструкции с поликарбонат. Фирмата е създадена през 2000 година и се управлява от Димитър Иванов. В предприятието в момента работят 61 специалисти и работници. Клиентите са взискателни и макар фирмата да е врачанска, нейната продукция е добре позната в цялата страна, като днес тя приключва 2018 години с 30% ръст на производството. Това каза собственикът ѝ Димитър Иванов. Във фирмата също ще бъдат раздадени коледни бонуси и още в началото на следващата година се надяват, че работните заплати отново ще бъдат увеличени. За съжаление, лошото финансово положение на фирмите в Българския Северозапад е причината, поради която мнозинството от работодателите няма да платят бонуси на служителите си в края на 2018 година. Но ние се надяваме, че техният брой ще става все по-малък през новата 2019 година.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00