Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Козлодуй получи 3.6 млн. лева от Правителството

Правителството отпуска един милион лева за ремонт на изгорялото читалище в село Гложене
Снимка: Община Козлодуй, архив

Един милион лева за реконструкция на читалището в село Гложене и 2.6 млн. лева за цялостно обновяване на централна градска част са гласувани на заседание на Министерски съвет днес.

"През август изгоря читалището в Гложене. Бяха унищожени покривът, салонът, целият инвентар – носии, музикални инструменти, библиотека с 15 000 тома книги, компютърна техника. Това беше голяма болка за нас и всички жители на селото. Със сумата от 1 019 525 лева ще успеем да реставрираме изцяло читалището през 2019-та година и да отбележим достойно 120-годишния му юбилей. Останалата част от целевите средства са за цялостна реконструкция на централна градска част /ЦГЧ/ в Козлодуй. Започваме работа буквално от днес, за да успеем следващата година да реализираме проекта”- коментира кметът на Община Козлодуй Маринела Николова.

Според архитектурния проект за централната градска част се предвижда реновиране на осветителната инсталация, полагане на 8 700 квадратни метра пешеходна настилка, 250 метра бордюри, 1 350 метра градински бордюри, изграждане на поливна система, подмяна на кошчета, пейки, нови подобрения на градската среда и др. дейности.

"Тротоарите от СУ „Св. "в. Кирил и Методий” до читалището ще бъдат изцяло подновени. Ще успеем да подменим и целия тротоар източно от училището, който е доста компрометиран. Централна градска част не е ремонтирана от 1986 година и се радвам, че и Козлодуй ще доживее да изглежда като модерен европейски град. Благодарна съм на Правителството, че се оценяват усилията на общинското ръководство да работи в полза на жителите на община Козлодуй. Истината е, че от ноември 2015-та година до момента сме получили 6 млн. лева целеви средства. Приключваме 2018-та година успешно. Въпреки че беше много трудна година, аз съм удовлетворена от крайния резултат. И нека гражданите да знаят, че за три години са изплатени стари дългове над 1.6 млн. лева и дължим още 600 000 лева за наследени проблеми от предходната местна власт. Ще успеем и тях да изплатим, но е добре да се знае с какви проблеми се сблъскваме ежедневно. Все още имаме много недоброжелатели, но нека да са живи и здрави”, каза още кметът на община Козлодуй.

Подкрепата на правителството е от първостепенна важност за развитието на община Козлодуй и за създаването на по-добри условия за живот на жителите на населените места. Тя е доказателство за това, че ръководството на община Козлодуй върви по верния път към стабилизиране и изграждане на европейски облик на общината, запазвайки местната идентичност.

„Благодаря от името на жителите на Община Козлодуй”, каза в заключение Маринела Николова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05