Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Григорий ще оглави богослуженията за Рождество Христово във Врачанско

Врачанският митрополит Григорий
Снимка: БТА

На 25 декември Православната църква чества Рождество Христово. Големият християнски празник ще бъде отбелязан с тържествени свети литургии в храмовете на врачанска епархия.

Врачанският митрополит Григорий ще оглави богослужението в най-големия храм във Враца – катедралната църква “Св. апостоли”. Началото на светата литургия там е в 9:00 часа. След края на богослужението деца, които изучават вероучение, ще поднесат празнична програма.

На втория ден на Рождество Христово се отбелязва празникът Събор на Пресвета Богородица. В този ден Врачанският митрополит Григорий ще предстоява светата литургия в храма “Св. Параскева” в Бяла Слатина.

В третия ден след Рождество Христово се чества паметта на свети архидякон Стефан – първият мъченик за православната вяра. По този повод Врачанският владика ще посети село Добруша. Там той ще отслужи света литургия в храма, който носи името на светеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музикален спектакъл ще гостува във Враца

Музикалният спектакъл "Време за мечти" гостува във Враца, съобщиха от общинската управа.  Той разказва историята на Алис и Катрин, най-добри приятелки от училище и събира на сцената Гергана и Нелиан - най-добри приятелки от студентските години в Музикалната академия.  В спектакъла ще прозвучат популярни български естрадни песни, арии от световно..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Национален конкурс на Синдикат на българските учители -

Отличиха трима педагози от Враца

Трима преподаватели от Враца получиха високи отличия в 27-ия национален конкурс на Синдикат на българските учители - "Учител на годината" 2024 година.   Педагогът от спортно училище "Св. Климент Охридски" - Юлиян Георгиев получи приза "Учител на годината" в категория "Изкуства и спорт".  Специалната награда на председателя на Съюза на българските..

публикувано на 11.05.24 в 14:40

В Неговановци организират приказен карнавал

Приказен карнавал организира днес читалището във видинското село Неговановци. За всички деца са предвидени лакомства и атрактивни награди, каза секретарят на народно читалище "Светлина" Мариана Димитрова: "Много дечица ще бъдат облечени не само като приказни герои, а и като анимационни. Знае се, че на 11 май честваме ден за почит към Светите..

публикувано на 11.05.24 в 12:00

Професионален празник отбелязват библиотекарите

Библиотекарите отбелязват своя професионален празник.   Професията съществува от древността и ако в миналото е била упражнявана основно от мъже, днес все повече жени откриват призванието си в нея. Лидия Векова , е библиотекар в отдел "Заемна за възрастни" на Видинската регионална библиотека от 12 години:  "На мен лично ми дава много социални..

публикувано на 11.05.24 в 09:30

Църквата почита светите братя Кирил и Методий

Православната Църква почита днес паметта на светите учители славянобългарски Кирил и Методий. Повече за светите братя разказва свещеник Илия Симеонов от Видинска Епархия: "...Светите братя Кирил и Методий се родили в град Солун. Живели през девети век. Баща им Лъв бил виден пълководец, майка им Мария добра християнка. Получили добро образование,..

публикувано на 11.05.24 в 09:00

Жители на общините Монтана и Берковица: Тирове да не минават през Петрохан

Жители на населени места от общините Монтана и Берковица не искат тирове да минават през Петрохан. Заради предстоящите ремонтни дейности на пътя Мездра – Ботевград има предложение тежкотоварният трафик да бъде пренасочен през прохода. Жителите на монтанското село Благово също не са съгласни и изпратиха подписка до Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ)...

публикувано на 11.05.24 в 08:30

Клисурският манастир отбелязва храмов празник

Клисурският манастир, който има за свои покровители светите братя Кирил и Методий днес отбелязва храмов празник. По този повод от 9:30 ч. е предвидено  празнично богослужение, възглавено от негово високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил в съслужение с много духовници и монахини от страната и чужбина.  Празникът продължава с концерт с..

публикувано на 11.05.24 в 08:05