Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рок и класическа китара с младите хора на Видин

3
Снимка: Радио Видин

В деня след Рождество Христово в студиото на радио Видин гостуваха Габриела Ничева и Огнян Габровски от видинската рок група "Elizabeth's Roses". Наши сутрешни гости бяха и Михаела Иванова, и Никол Николова от школата по китара "Нова китара" в крайдунавския град. Те всички са ученици във видинската гимназия с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" и са избрали музиката за свой верен приятел. За традициите на празника и какво е мястото на музиката в празничната атмосфера, разговаряхме с младите хора във втория ден на Коледа: 

"Сравнително скромно прекарах празника си и го свързвам най- вече със семейството си ... Мама и брат ми не са тук, а са в чужбина и ми липсваха, но ще се видим скоро- навярно след месец ...Свързвам този празник главно със семейството си, а не толкова с приятелите. Това е най важното според мен ... Ние бяхме заедно с Габриела у тях и прекарахме страхотно ... Аз бях с всички хора, които обичам, но си спомних и за хората, които вече не са между нас." - споделиха младите музиканти.

За видинската рок група "Elizabeth's Roses" 2018- та година бе една успешна година. Като такава я определи нейният китарист и вокалист Огнян Габровски. Музикантите имаха няколко успешни участия на различни фестивали в Северозападна България и след редица трансформации групата вече е трио, а Габриела Ничева е гост- вокалист в някои песни.

"Искам през 2019- та да се концентрираме изцяло върху авторската си музика. Може би ще направим още няколко кавър - версии на известни парчета, но повече ще наблегнем на авторското творчество. Имам много идеи и искам да ги реализираме успешно. Предпочитам да пеем на английски език, защото писането на текстове на английски доста ме улеснява, а и може и да се прицелим в западната сцена." - коментира Огнян Габровски

Видинската школа по китара "Нова китара" през отиващата си 2018 година се сдоби с ново помещение за репетиция в младежкия дом на крайдунавския град. Има нови участници в школата, които са решили да изучават и усъвършенстват свиренето на акустична китара, каза Никол Николова и допълни:

"Надявам се Видин един ден да стане по- хубаво място за живеене. Най- големия проблем е, че не са осигурени достатъчно работни места. Няма как младите хора да виждат перспектива и някаква реализация тук. Предполагам, че в другите градове има и повече забавления- няма как само да се учи и работи, ние имаме нужда и от разпускане."

Младите хора отчетоха подобаващо постигнатото от тях през 2018- та и пожелаха на слушателите на радио Видин поне три пъти повече щастливи емоции и хубави моменти през новата 2019- та година. Целият разговор с Габриела, Огнян, Михаела и Никол, както и техните изпълнения в студиото на радио Видин можете да чуете в звуковия файл към материала.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45