Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 декември 2018 година

Снимка: Радио Видин

От 1 януари 26 ВиК-дружества ще продават водата на по-високи цени, реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Според вече обявените разчети водата на повечето места ще поскъпне с до 10 на сто. Във Враца и Монтана няма да бъде постановена реалната цена, а за пръв път поскъпването ще бъде ограничено до прага на социалната поносимост за двата града. За Видин скокът може да стигне до 22 процента, но това ще стане само ако бъде въведена новата услуга „пречистване на вода“. В противен случай увеличението ще от 6 на сто. Тези цени са пределните, обясниха от Комисията.


Общинският съвет във Видин не прие промяната в Наредбата за определяне размера на местните данъци на Общината, която касае новия начин за определяне на данъка за автомобилите.

Промени в списъка за капиталови разходи и актуализация на бюджета гласува Общинският съвет във Видин на последното заседание за годината.

Кметът на Враца Калин Каменов обяви, че общинската управа е поискала пари, за да ремонтира втория надлез край КАТ. Средствата могат да бъдат отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Реконструкцията на стария мост над река Ботуня, който е строен през 1974 година и свързва Краводер с гробищния парк, остава в нереализираните проекти за кмета втори мандат Илия Перчинков, въпреки че през изтеклата година бе ремонтиран републиканският мост, част от международния път Е79 край селото.


Преустройство на съществуващата двуетажна сграда на бившата Ветеринарна лечебница в Защитено жилище, бе първото решение от последното заседание на Общинския съвет в Ново село за 2018 г. Общината ще кандидатства за средства по „Красива България“ като дава съгласие за съфинансиране в размер на 36% от общия бюджет или 100 166,00 лв.


От 10 януари започва данъчната кампания за 2019 година. Образците на данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за облагане с корпоративни данъци вече са публикувани на сайта на НАП, след обнародването им в „Държавен вестник", съобщават от приходната агенция. 


Минимално ще бъде увеличението на данъка на автомобилите в община Бойница след гласуваната от Общинския съвет промяна в Наредбата за местните данъци и такси. Тя е във връзка с измененията в Закона за местните данъци и такси, касаещи екохарактеристиките на колите, обясни кметът на общината Анета Генчева.


Над 37% е безработицата в община Макреш. Това е най-сериозният проблем пред местната администрация, обясни кметът Митко Антов. Общината е най-големият и основен работодател, добави управникът.


Паметникът на загиналите във войните жители на видинското село Градец е почистен и обновен със средства от Министерството на отбраната. Изградено е и художествено осветление.


Жители на видинското село Градец може да останат без личен лекар, предупреди кметът Илия Томов. Той обясни, че досегашният семеен лекар е заминал на работа в чужбина и към практиката в село Градец е бил насочен друг.


В навечерието на Нова година читалищната библиотека във видинското село Ново село се обогати със 131 книги на стойност 1999 лева. Те са придобити чрез инициативата на Министерството на културата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“.


Берковица ще посрещне Новата година с елха, увериха от Общината, след като вандали изскубаха кабелите и унищожиха украсата на предишното коледно дърво. Празничният символ бе съборен и от силен вятър, а сега е и с разрушено осветление и конструкция. Обявени са горещи телефони, на които граждани да сигнализират за посегателства срещу елхата.


Благотворителен базар в подкрепа на бездомните животни се провежда в търговския център във Видин. Доброволците от сдружението за защита на животните "Добрина, хуманност и състрадание"- Видин предлагат предмети, които са изработени от членовете на организацията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Археологическите разкопки в крепостта "Алмус" ще продължат през есента

През есента ще продължат редовните археологически разкопки на кастела "Алмус" в Лом. Това съобщи гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Предстои проучване на една ранна за Римската епоха постройка, която най-вероятно е била конюшня, датира се във втората половина на I век, части от нея са..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Заради жалба е спрян изборът на проектант за тунел под “Петрохан“

Комисията за защита на конкуренцията не допусна предварително изпълнение по обществената поръчка за избор на изпълнител за „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и парцеларен план за скоростен път „Монтана-София“ с тунел под Петрохан“. Искането за предварително изпълнение е на Агенция "Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 15:08

Разследват умишлен палеж на орехови насаждения в село Остров

Прокуратурата разследва умишлен палеж на 300 дка широколистана гора и 50 дка орехови насаждения край оряховското село Остров. Те са унищожени при пожар, който е горял в района преди два дни.  Пожарът е загасен от пожарникари, горски служители и доброволци от селото.  Ореховите дървета са собственост и се отглеждат от държавно-горско стопанство в..

публикувано на 31.07.24 в 12:56

350 декара гора засегната от пожара край село Калина

350 дка горски територии са засегнати от пожар във Видинско. В потушаването са участвали горски служители и пожарникари, съобщават от Северозападно държавно предприятие- Враца.   Два дни горските служители и пожарникарите са се борили с низов пожар. Той е възникнал  около 16.00 ч на 29 юли  в местността „Пчелина“ в землището на село Калина ...

публикувано на 31.07.24 в 12:46

Две катастрофи във Врачанско през изминалото денонощие

За две катастрофи с леко ранени участници в тях съобщават от полицията във Враца , базирайки се на пътния травматизъм във Врачанско от последните 24 часа. В полунощ в града под Околчица са катастрофирали два леки автомобила, управлявани от тийнейджъри. При сблъсъка е била ранена шофьорката на единия автомобил, на 18 години. Нейният спътник,..

публикувано на 31.07.24 в 12:33

Жител на село Ягодово е задържан за незаконно оръжие и боеприпаси

Задържаха жител на берковско село Ягодово за притежаване на незаконно оръжие и боеприпаси, съобщават от ОД на МВР-Монтана .  При обиска е открита и метална монета , за която се предполага, че е културно-историческа ценност.  След постъпил сигнал полицаите от Берковица извършили претърсване в частен имот в село Ягодово. При обиска са..

публикувано на 31.07.24 в 12:24

Безплатни изследвания за хепатит правят в Монтана

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със Световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания Пред сградата на РЗИ на централния площад „Жеравица" се провежда информационна кампания..

публикувано на 31.07.24 в 12:06