Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще ни тръгне ли "по вода" с новите цени на ВиК услугите

Снимка: Радио Видин

В последните дни на миналата година граждани излязоха на протест пред сградата на Комисията по енергийно и водно регулиране срещу заложеното увеличение на цената на водата от януари. Техните намерения бяха да попречат на членовете на регулатора да влязат на заседанието за окончателното приемане на цените на ВиК услугите за 2019 година. Въпреки недоволството, Комисията за енергийно и водно регулиране реши водата да поскъпне в 27 населени места. Най-много ще плащат вече жителите на Варна, Добрич, Шумен и Враца, където цената за кубик ще надскочи 3 лева. Поскъпване има и в столицата. Единственото място, където се предвижда поевтиняване на услугата е Кърджали, но то ще бъде минимално и в размер на около 1,5%. 

Видинчани изказаха критични мнения относно повишението на ВиК услугите: 

"Няма добре да ни се отрази новата цена на водата. Особено за нас, пенсионерите, 4 кубика, ние с жена ми толкова ползваме... Пенсиите трябваше да се увеличат от 1 януари, а не от 1 юли... При всички случаи ще ни се отрази, не можем да го спрем това явление... Най- дразнеща е таксата "разпределение"... Би трябвало да повишат заплатите на служителите на ВиК, иначе тези разходи за какво са... ВиК винаги са прави, а пък ние не искаме тази проверка на водомерите и оттук се получава разминаването." 

Около 6% е увеличението на водата за област Видин, каза директорът на "ВиК"- Видин Георги Владов.

"Тези 1 680 километра водопроводна мрежа в област Видин са изградени за население 120- 130 хиляди жители да живеят и да потребяват тази вода. Тогава цената би могла да бъде и по- ниска. От 1-ви януари 2019 година цената на кубик вода за битови и промишлени потребители е една и съща и тя става 1.78 лева без ДДС или увеличението е с 11 стотинки, или около 6%. Появи се спекулация за тези 22% и някои хора се опитаха да си направят пиар за сметка на нервите на населението, особено в този регион. За мен това е некоректно" - каза директорът на видинското ВиК дружество и допълни:

"Имаме петгодишен бизнес- план, в който е разписано ясно и точно как ще се движат цените на водата, тоест с какви проценти ще нарастват те през годините. Хората едва ли са чели този бизнес- план, но при такъв вид услуги цените трудно падат. Цената на водата се влияе от два показателя- първият е разходите на предприятието и вторият, който трябва да се има предвид, е количеството потребена вода. Не може всички да отчитат демографски срив в Северозападна България, тоест намаляване на потреблението, а ние да очакваме да намалее също цената на водата" - коментира Георги Владов.

Повече по темата, както и цялото интервю с Георги Владов можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45