Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 януари 2019 година

Снимка: Община Видин

20% е изпълнението на строително-монтажните дейности в сградата на Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I", която се обновява по проекта "Подобряване на образователната инфраструктура в град Видин". Това обясни на конференция за напредъка по проекта главният инженер на обекта Борис Георгиев.


Да се намери решение на един от най-тежките проблеми във Враца - този с обществения транспорт- това е намерението на общинското ръководство за тази година. Очаква се да бъдат финализирани преговорите за закупуването на шест тролейбуса втора употреба.


Върховният административен съд остави в сила екологичната оценка за туристическа ски-зона "Миджур". Оценката беше обжалвана от Асоциацията на парковете в България последователно в Административния съд в Монтана и във Върховния административен съд в София с аргумент, че се застрашават местообитанията на животински видове. 


Грипът в типичния му вариант все още не се наблюдава във Видин, информират общопрактикуващи лекари в града. Посещенията при личните лекари в повечето случаи са поради жлъчни и бъбречни кризи, тромбофлебит и вирусни заболявания. Сред децата преобладават острите респираторни заболявания, няма пневмонии и грипни състояния, коментира общопрактикуващият лекар и педиатър д-р Нели Чалъкова, като отбелязва, че  в първите дни на месец януари заболяванията са нормални за зимния период.


До 20 януари трябва да бъдат монтирани всичките 500 терминала за закупуване на винетки по бензиностанциите в страната- това съобщи Антон Антонов, председател на Националното тол управление в Пътната агенция. Друг вариант за плащане на пътни такси е от касите на областните пътни управления, чрез мобилно приложение и уебсайта bgtoll.bg


От днес влизат в сила санкциите за продажба на некачествени твърди горива за битово отопление. Последните промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух бяха приети в края на 2018 година и обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. Глобите за некачествените дърва за огрев може да стигнат до 10 000 лева. Законът задължава продавачите да търсят начин да проверят дали продуктът им отговаря на определените с наредбата екологични норми. 

Без право да участват в обществени поръчки в срок от 3 години остават работодатели, които са допуснали полагане на труд от работници и служители без сключен с тях и регистриран в Националната агенция за приходите писмен трудов договор, дори ако са заплатили наложената санкция, съобщиха от Инспекцията по труда във Враца. Срокът започва да тече от датата на влизане в сила на наказателното постановление, дори ако са платили наложената за нарушението санкция.


Областна администрация Видин постави първия апостил върху документ, издаден от община Видин. Завереният документ е удостоверение за сключен граждански брак и е на физическо лице от областния град. Апостилът е необходим за признаване на удостоверението от ресорните институции в чужбина. „Издаване на удостоверение APOSTILLE на документи, които са издадени от кметовете и общинските администрации“ е нова услуга за областните администрации, която се предоставя считано от 01.01.2019 г. Промяната е в резултат на една от мерките на правителството за подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест. В Областна администрация Видин заявленията за апостил се подават в Центъра за административно обслужване на администрацията, ул. „Дунавска“ №6 /партерен етаж/. 


Комплектуват се документите за Добридолския манастир и ще се кандидатства по „Програма за развитие на селските райони“, за да бъде ремонтиран, съобщи протосингелът на Видинската митрополия архимандрит Антим. Манастирът „Св. Троица“ е сред най-старите в епархията, но сега е в окаяно състояние. 


Готов е културният календар на Община Белоградчик за настоящата година. Богата програма очаква жителите и гостите на града, с която общинското ръководство се надява да разнообрази живота на местното население, както и да удължи и разнообрази престоя на гостите в града. 


Два нови музикални фестивала подготвят в Белоградчик. Единият е седмичен на духовата музика, а другият- на електронната, съобщи кметът Борис Николов. Вече са водени разговори с инвеститори за финансирането на фестивала на електронната музика, както и на предстоящото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик.


Късно вечерта на трети срещу четвърти януари в нощното небе ще може да се наблюдава метеорния поток "квадрантиди". Това ще е един от малкото случаи през 2019 година, в които поредица от така наречените "падащи звезди" ще може да се види в безлунно време, разказа физикът Пенчо Маркишки.


Програмата за честване големия християнски празник Богоявление на 6 януари /неделя/ в Мездра започва в 9.00 ч. с тържествена света литургия и водосвет в храм „Св. Георги Победоносец”. В 10.45 ч. ще тръгне тържествено шествие от църквата към стария мост на река Искър при АК „Калето“, където ще има кратка музикална програма. В 11.00 ч. oтец Данаил Цинцарски ще извърши ритуала по „спасяване“ на богоявленския кръст. В ритуала могат да участват само предварително записани граждани. Регистрация за участие в богоявленския ритуал може да се направи в сградата на Общинска администрация, ет. 2, стая 216 при Мария Кръстева до 4.01.2018 г. в рамките на работното време (от 8.00 ч. до 12.00 ч. и от 13.00 ч. до 17.00 ч.). Ако участникът няма навършени 18 години, трябва да приложи писмено съгласие от родител (настойник).


На 6 януари, неделя, се навършват 171 години от рождението на поета революционер Христо Ботев. По този повод Община Враца организира отбелязване на годишнината, което ще се проведе пред паметника на бележития българин и ще започне в 10:30 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Археологическите разкопки в крепостта "Алмус" ще продължат през есента

През есента ще продължат редовните археологически разкопки на кастела "Алмус" в Лом. Това съобщи гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Предстои проучване на една ранна за Римската епоха постройка, която най-вероятно е била конюшня, датира се във втората половина на I век, части от нея са..

публикувано на 31.07.24 в 15:45

Заради жалба е спрян изборът на проектант за тунел под “Петрохан“

Комисията за защита на конкуренцията не допусна предварително изпълнение по обществената поръчка за избор на изпълнител за „Изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и парцеларен план за скоростен път „Монтана-София“ с тунел под Петрохан“. Искането за предварително изпълнение е на Агенция "Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 15:08

Разследват умишлен палеж на орехови насаждения в село Остров

Прокуратурата разследва умишлен палеж на 300 дка широколистана гора и 50 дка орехови насаждения край оряховското село Остров. Те са унищожени при пожар, който е горял в района преди два дни.  Пожарът е загасен от пожарникари, горски служители и доброволци от селото.  Ореховите дървета са собственост и се отглеждат от държавно-горско стопанство в..

публикувано на 31.07.24 в 12:56

350 декара гора засегната от пожара край село Калина

350 дка горски територии са засегнати от пожар във Видинско. В потушаването са участвали горски служители и пожарникари, съобщават от Северозападно държавно предприятие- Враца.   Два дни горските служители и пожарникарите са се борили с низов пожар. Той е възникнал  около 16.00 ч на 29 юли  в местността „Пчелина“ в землището на село Калина ...

публикувано на 31.07.24 в 12:46

Две катастрофи във Врачанско през изминалото денонощие

За две катастрофи с леко ранени участници в тях съобщават от полицията във Враца , базирайки се на пътния травматизъм във Врачанско от последните 24 часа. В полунощ в града под Околчица са катастрофирали два леки автомобила, управлявани от тийнейджъри. При сблъсъка е била ранена шофьорката на единия автомобил, на 18 години. Нейният спътник,..

публикувано на 31.07.24 в 12:33

Жител на село Ягодово е задържан за незаконно оръжие и боеприпаси

Задържаха жител на берковско село Ягодово за притежаване на незаконно оръжие и боеприпаси, съобщават от ОД на МВР-Монтана .  При обиска е открита и метална монета , за която се предполага, че е културно-историческа ценност.  След постъпил сигнал полицаите от Берковица извършили претърсване в частен имот в село Ягодово. При обиска са..

публикувано на 31.07.24 в 12:24

Безплатни изследвания за хепатит правят в Монтана

Близо 550 жители на област Монтана са направили по желание изследване за хепатит тази година. Регистрирани са 20 нови случая на заболяването. Във връзка със Световния ден за борба с хепатита Регионалната здравна инспекция в Монтана провежда информационна кампания Пред сградата на РЗИ на централния площад „Жеравица" се провежда информационна кампания..

публикувано на 31.07.24 в 12:06