Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как змейове и самодиви "се родиха" в Англия

Жасмина Тонева и илюстраторът на книгата й Дани
Снимка: Архив: Радио Видин


С любовта към родния край в сърцето и с вярата за по-добро бъдеще за сина си, Жасмина заминава за Англия при съпруга си, който от дълги години живее и работи на Острова. Причината за крайното решение, което видинчанката взима е заболяването на малкото й момченце, което скоро ще навърши 7 и което страда от аутизъм. Но в куфара си Жасмина слага и едно сърце, пълно с обич и носталгия към родния край и всичко българско. Благодарение на него, тя написва и книга с приказки и разкази от българския фолклор. Приказки за самодиви, змейове, неродени моми и магични земи може да намерите в творчеството на Жасмина Тонева, а четейки ще се пренесете в онова позабравено българско минало, ще се докоснете до корените на прадедите ни и ще посетите различни кътчета на България, осеяни с много митология и измислени герои.
Мислейки я за вече завършена, Жасмина приключва с книгата си ,но изчаквайки да станат готови илюстрациите за нея, тя решава, че това уви не е краят.

"Все още продължавам да пиша по книгата и всъщност май тя ще стане по-голяма от колкото мислехме. Междувременно се роди и още един разказ за кукерите, който го започнах онзи ден. Май ще мога да създам още няколко разказа."

А за това как се съхранява един български дух и всички наши традиции в далечна Англия, Жасмина беше категорична.

"Тук се съхраняват още по-живо. На мен родната земя ми дава много сили да творя. Когато знам сега, че вече ще съм много по-дълго време отделена от дома, още повече се засилва това желание да пиша и да съхранявам традицията ни, да съхранявам културата ни. Аз се опитвам да съхраня душата си, а душата ми е българска, корена ми е български."

Жасмина, а сигурни сме и всеки един от нас, познава поне по един такъв наш сънародник, който е за кратко или по-дълго време в чужбина, който вече е позабравил и родния език, чудейки се коя дума какво значи, който не помни корените си, нито историята си и фактите от нея. Такива хора младата писателка определя само с една дума - "изгубени".

"Губят се в чуждата култура, започват да я следват и забравят кои са, забравят от къде са. Забравят своите корени, а това е пагубно. Защото те се сливат с една обща маса."

За Жасмина може да кажем, че е успяла да намери себе си. Дали в разказите й за самодиви или в приказките за таласъми, тя е открила коя. Тя е една българка от Видин, която обича родината и родния си край с всяка частица от себе си. Тя не само успява да съхрани тази обич и далеч от дома, ами иска и да я предаде на българските деца в Лондон. Видинчанката планира да направи български център в Лондон, в който да представи колекцията си от десетки български народни носии от всички краища на България. С помощта на доброволци, които да й помогнат да запознае българските деца на Англия с нашите традиции, обичаи и занаяти. За да може всичко това, което тя носи в себе си, да достигне достойно предадено и на новото поколение, което за съжаление живее и расте извън пределите на майка България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Зелена зона" за паркиране от днес в Монтана

От 1 август паркиращите в „зелената зона" в град Монтана собственици на коли вече ще трябва да плащат такса от един лев на час. Новата зона бе готова преди две седмици, но от общинската управа дадоха толеранс към жителите и гостите на града и не се налагаха глоби. 338 са новите паркоместа. Абонаментът за месец е 10 лева, съобщи директорът на Общинско..

публикувано на 01.08.24 в 15:12

Редица изяви на съставите към читалището в Мездра през август

Колективите на Народно читалище ”Просвета 1925" Мездра ще имат редица изяви и през месец август. На 3-и предстои участие на Фолклорния танцов ансамбъл "Мездра" в празника на село Люти дол и в "Празника на Балкана" в местността Горната Кория. В края на август ансамбълът ще се изяви в Международния фолклорен фестивал “From the heart of Sicily” в общините..

публикувано на 01.08.24 в 15:03

Кадрови войници положиха клетва във Враца

13 новоназначени кадрови войници във Военно формирование 54 990 положиха тържествено своята клетва. Церемонията се проведе на централния площад „Христо Ботев" в града под Околчица. Приветствие към присъстващите отправи командирът на формированието във Враца – подполковник Симеон Гаджев, който заяви, че това е най-важният ритуал в армията и призова..

публикувано на 01.08.24 в 14:52

Отпускат над 3 млн. лева на Борован

Кметът на община Борован Иван Костовски подписа поредните споразумения с Министерство на регионалното развитие и благоустройството.  Средствата са за финансиране на приоритетните общински проекти на стойност 3 300 000 лв. С тях ще бъдат асфалтирани улици и обновен парк на територията на общината.  За рехабилитация ще отидат 2.8 млн. лв. Нов асфалт ще..

публикувано на 01.08.24 в 13:23

Допълнителни забрани заради чума по дребните преживни животни

Заради влошената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция по отношение на заболяването чума по дребните преживни животни, със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), се въвеждат допълнителни мерки за предотвратяване на разпространението на болестта на територията на Република България. Със заповед е..

публикувано на 01.08.24 в 12:20

Двама се сбиха заради засичане на пътя за Петрохан

Районното управление в Берковица изяснява случай на хулиганска проява на път II-81. Постъпил е сигнал за сбиване на отбивката след разклона за селата Боровци и Замфирово. Пристигналите на място полицаи установили два паркирани леки автомобила - "Мерцедес" с ямболска регистрация и "Фолксваген Пасат" със софийска регистрация. При направените разпити е..

публикувано на 01.08.24 в 11:24

57 милиона лева са усвоили Видин и Белоградчик по „Региони в растеж”

Общините Видин и Белоградчик, като бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 (ОПРР), са реализирали 23 проекта на обща стойност 57 017 211.12 лева, съобщиха от Областния информационен център. Инвестициите са в градското благоустройство, енергийната ефективност на публични и частни сгради, културно-исторически обекти,..

публикувано на 01.08.24 в 11:16