Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Световен ден на думата "благодаря"

Снимка: РАДИО ВИДИН


Днес е "най-учтивият" ден в годината- отбелязваме Световния ден на думата "благодаря". Въпреки че е просто послание,  думите на благодарност ни карат да се чувстваме по-добре. Думите, с които изказваме благодарност, помагат на  хората да доставят радост един на друг, показват внимание и разменят положителни емоции - нещо, без което животът ни би бил по-мрачен. За някои тази дума дори е "вълшебна" и не трябва да я забравяме. При всички случаи, важно е думите на благодарност да се изговарят от сърце.

Използват ли видинчани думата "благодаря", кога я използват и как се чувстват, когато те самите я чуят?

"... Трябва да се използва... Когато някой ми направи услуга...Използвам я много често, занимавам се с търговия и няма начин, при срещата с хората да не благодариш за нещо, което е направено. Така съм възпитан- да благодаря на хората, които се отнасят добре. Може би по-често трябва да се използва тази дума...."Благодаря" е често срещана дума, аз благодаря при всички удобни случаи, приятно ми е и да ми казват "Благодаря"... По тази дума определям и хората. Човек който не е благодарен от живота и въобще от каквото и да било, този човек не заслужава даже и да живее. Когато се нахраня и преди това даже благодаря на Господ. Благодарение на нея съм доживял до 80 години."...Благодарим, когато се налага, на всеки който заслужава, на него я казвам- когато ти услужи, когато ти направи добро."

Навярно сте обърнали внимание, че самата дума е образувана от две части - "благо" и "дарявам". Чрез нея подаряваме благодат не само на околните, но главно на себе си.

„Благодаря” е наистина чудодейна дума и ненапразно всяка култура й обръща особено внимание.
Затова не забрявайте да благодарите- на семейството си, на приятелите, на колегите, дори и на непознати. Защото думите на благодарност успокояват и стоплят душевно.Вижте още

Снимката на 14 юни 2021 година

Над 30 градуса ще достигнат температурите във Видин от началото на следващата седмица. Окръжна прокуратура – Видин разследва опит за контрабанда на 30 килограма наркотици. Членовете на съвета на директорите на врачанската болница няма да бъдат освободени, въпреки че лечебното заведение продължава да трупа задължения.  На 14 юни се..

публикувано на 14.06.21 в 17:56

Второ издание на Summer Vibes Festival във Видин

Видин отново ще е домакин на  младежкия Summer Vibes Festival  на  26 и 27 юни край емблематичната крепост "Баба Вида" , съобщиха от Община Видин.  Мисията на Summer Vibes Festival продължава да бъде да измъкне децата от дигиталното пространство, да им покаже един по-здравословен и интересен начин на забавление в реалния свят. Целта е да сe..

публикувано на 14.06.21 в 17:31

В Елисейна отбелязаха храмов празник

В мездренското село Елисейна отбелязаха празника на местния православен храм "Св. пророк Елисей". Водосвет за здраве и благоденствие отслужи енорийският свещеник на селото Антон Петков. Храмовия празник уважиха кметът на общината Иван Аспарухов, кметът на Елисейна Валентин Илиев и неговите колеги от района на Искърското дефиле Цветелина..

публикувано на 14.06.21 в 17:07

Обвиняем за грабеж в Бързия е предаден на съд

Териториално отделение – Берковица при Районна прокуратура – Монтана предаде на съд мъж от село Бързия по обвинение за грабеж, съобщиха от Апелативна прокуратура- София. Престъплението е извършено през декември миналата година. Обвиняемият бил в нетрезво състояние в  двора пред дома си, когато забелязал свой познат и го придружил до магазина в..

публикувано на 14.06.21 в 15:17

Болницата във Враца търси доставчик на електроенергия и храна за болните

Членовете на съвета на директорите на врачанската болница няма да бъдат освободени, въпреки че лечебното заведение продължава да трупа задължения. Това решиха днес  на свое Общо събрание  акционерите.  В работата на форума участваха и зпълнителният директор  на МБАЛ "Христо Ботев"   д-р Петър Керемедчиев, проф. Пламен Димитров и Нели Нешева,..

публикувано на 14.06.21 в 13:49

Опит за контрабанда на 30 килограма наркотици разследва прокуратурата във Видин

Окръжна прокуратура – Видин разследва опит за контрабанда на 30 килограма наркотици. Наркотиците - марихуана и кокаин са открити вчера сутринта  в товарна композиция, на влизане в страната. Задържан е шофьорът, който е турски гражданин, съобщи окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова: "На 13-ти, шести около 4 часа се явява моторно превозно..

публикувано на 14.06.21 в 13:20

22 са активните случаи на COVID-19 в област Видин, 7 са в болница

По данни на РЗИ – Видин, за периода 11.06-13.06.2021 има регистрирани 4 лица с положителни проби за COVID-19 в област Видин. Още 3 човека, положителни за коронавирус, са оздравели. 1 човек е бил на домашно лечение, а 2 са лекувани и изписани от лечебни заведения във Видин и Плевен. Към 10.00 ч. на 14.06.2021г., потвърдените от началото..

публикувано на 14.06.21 в 12:19