Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как във видинското село Арчар празнуват Банго Васил

Снимка: Радио ВИДИН

От 2600 жители на село Арчар в община Димово 900 са ромите. Местните хора живеят в разбирателство, а най-големият проблем за малцинството е липсата на работа.
"Уважаваме се, нямаме проблеми с ромите. В последно време много от хората се изселиха. Нямат работа никъде и няма с какво да се прехранват", каза кметът на село Арчар Венелин Атанасов.
От тези 900 жители в трудоспособна възраст са 80%:
"Имаме 500 регистрирани към Бюрото по труда, на подписи. Имаме около 280, които са на социални помощи. Някъде около 800 души, не е малка цифрата, хора, които са без работа и живеят само от социални помощи. А не трябва да е така. Но ние не сме хората, които може да решим този проблем. Затова са хората от Народното събрание, да взимат мерки. Имаме около 320 ученици и те са предимно от ромската махала. Посещават редовно учебните занятия."
За обичаите на ромската Нова година, която се отбелязва на 14 януари, и за делниците и празниците на ромите говорим с Данаил Атанасов- представител на ромския квартал в най-голямото село на община Димово:

Снимка
"Сега младите повечето се насочват в Арчар, си купуват къщи, просто да сме смесено население. Не искаме да сме отделно. Децата ни, ние по- младите искаме да са заедно с българските деца." 
Младите хора заминават на работа в чужбина, заяви Данаил Атанасов. Затова и сега, на ромската Нова година, няма да се съберат различните поколения на трапезата, а само тези, които са останали тук.
"Преди се празнуваше този ден, обаче всички са си били в България. Дядо ми и баба ми купуваха по 3-4 гъски един месец преди това и ги хранеха с царевица, за да ги угоят. И задължително, като ги колят, от лойта правят баници. И всеки гледа гъските да са по- дебели. Гъските се пълнят и се печат цели. На 13-и вечерта се събираме семейството и се слага гъска, сармички, други работи, питка. Събирахме се само семейството, по 13-14 души. Така беше преди. А сега трима- четирима, другото изчезнало по чужбина. Няма народ."

Снимка
На улица "Дунав" срещам Слави Борисов. Той е от хората, които са избрали да останат в родния край. 
"Асфалтирана е улицата, обаче асфалтът е още от Живково. Снегът е скрил дупките. Няма във всяка къща хора, защото повечето са по чужбина. Тези къщи сме ги строили преди 91-ва година още. Улични лампи има, светят. Всичко си ни е законно, имат си партиди хората, плащат си данъци", заяви Слави Борисов.
През лятото хората от квартала берат билки, други се занимават със строителство. За Банго Васил, казва, че  сега не се празнува както преди:
"Няма вече, то няма хора. Кой да прави? Беше едно време много оживено. Сега не може да видиш човек тука."

Баба Камена от Арчар е на 87 години. Посрещна ни на леглото си, от което не става заради проблеми с краката, но ни разказа какво си спомня тя за отбелязването на ромската Нова година от времето, в което тя е била дете. 
"Гъска, пуйка, баничка с късмет, баклава, питки. Булката ги прави. Събират се домашните, ако искаш да викаш гости", разказа баба Камена пред Гергана Панова.

СнимкаВ баницата се слага паричка и на който се падне, му се пада късметът. Децата сурвакат на 14 януари, каза дъщерята на баба Камена Лиляна:

"Събираме се вечерта на 13 срещу 14. Всекой си прави с фамилията. Всекой си прави всичко- сарми, баклави, баница, гъски, кокошки- кой каквото има. Ние ще сложим пиле, не ядеме гъски. Децата най- се радват, че сурвакат."

На спирката, която се намира на главния път през ромската махала на село Арчар млади жени чакат децата от детската градина. Бусче кара децата сутрин до детската градина и и след обяд ги връща в квартала. Жените разказаха, че стоят вкъщи без работа:

Снимка"Аз съм на 27, безработна съм, по майчинство. Имам две дечица, едното е на 5, едната е на година и половина. Само детски зимаме, иначе не зимаме социални помощи. За дърва ни отпуснаха. Мъжът ми сега ще заминава на 19-и, за Испания, полска работа ще работи... Тука, в България като няма работа, какво да се прави тука... Берат се билки. Тука си идват да ги взимат. Стотинки дават. Като няма откъде човек отива. Аз съм на 22...  Като няма къде да се ходи ще ходим по Испания да изкарваме. Ще оставяме децата на свекървите..."

Жените се приготвят за празничната трапеза и спазват традицията на масата да има гъска или друга птица, каза Бисерка Асенова:
 
"Ако нема гъска, петелче. ние си имаме домашни. Всеки си гледа. Слагаме баницата, слагаме тортичка. Кво се прави за Нова година, се прави за Василовден. На 14 е Банго Васил- само се пие и се яде."

Жените обясниха, че децата ходят редовно на детска градина и училище, завършват и средното си образование. 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00