Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителската професия - проблеми и решения

Снимка: Архив Радио ВИДИН

 

Атрактивна ли е учителската професия, кои са предимствата и недостатъците в работата на педагозите- това провери в проучване Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и наскоро обобщи и представи резултатите. Проучването на тема "Учителската професия- проблеми и решения" бе направено от няколко  регионални структури в страната, и включваше въпроси за статута на учителската професия, желанието или нежеланието на младите учители да останат и активно да работят в системата, както и за ключовите предимства и недостатъци на професията на педагога в България. Какви са изводите от проучването разказа председателят на синдиката д-р Юлиян Петров:

"Най- важното е размерът на чистото трудово възнаграждение на педагозите да стане не по-малко от 1500 лв. в краткосрочен план... Ефективно и решително да се намали безмерната бумащина... Класното ръководство да се заплаща не по-малко от 100 лева... Учителят да не се използва от директорите и институциите за непедагогически и несвойствени дейности, като охрана, отбрана, търсене на ученици и др... МОН и останалите прилежащи министерства, общини и институции да проведат превенция срещу натиска върху българския учител и директор, в смисъла на многобройни медийни атаки, заведени съдебни дела и намеса в автономията на образователните институции - училища и детски градини. Важно е и здравето на учителите и в тази насока МОН, заедно със синдикатите, да утвърдят система за рехабилитация и запазване здравето и работоспособността на учителите, които работят до 65 и повече години. По време на проучването стана ясно, че трябва да се приеме закон за защита на учителя и да се инкриминира в действие насилието срещу него."

Темата коментира и председателят на структурата на синдиката във Видин- Мария Димитрова:

"Много са задълженията на учителите. Това ги натоварва... Учениците търсят начин да се измъкнат от своите задължения и това също пречи на преподавателите... Необходими са тези мерки, за да се върне професията учител на нужното уважение..."

Темата коментираха и преподаватели. Йордана Ананиева е с над 40 години стаж като учител, Теодора Керемедчиева- преподавател от 6 години, а Николина Керемедчиева- Димитрова е с по- солиден опити и е наследствен  педагог:

"Учителят създава хора и ги готви за обществото. Трябва да има уважение към него...Има много канцеларска работа...Заплатите трябва да привличат младите учители. Много малко са тези, които избират тази професия...Учителят е творец и трябва да му се даде шанса да твори...Призванието на учителя е да възпитава и да учи децата на ценности. В момента обаче е натоварен с много други задачи и тези реформи са необходими..."

В основата на всичко са децата. Ето какво мислят те за работата на учителите:

"Те ни възпитават и ни учат на хубави неща и знания...Трябва да ги уважаваме...Не им е лесно...Половината час ни усмиряват и едва тогава преподават...Имам съученици, които им пречат и те не могат да се справят с тях..."

Винаги е по-лесно да се посочват недостатъците и проблемите, много по-важно е да се направят изводите и предложат решения за разрешаването им, така че учителската професия да бъде желана, избирана и обичана от младите хора. Някои от тези предложения са възможни да се случат веднага или достатъчно бързо и ефективно в образователната политика и практика, смятат от синдиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15