Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли училището възпитателна роля

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Проблемите в българското образование не са един или два. През годините някои бяха решени напълно, други пък се задълбочаваха. Каква, обаче е възпитателната роля на училището днес и какво изгражда то у младите хора, които след време ще станат основна движеща сила на обществото ни? 

Равносметката показва, че по време на комунистическия режим българското образование сякаш бе разтърсено основно. Много учители, студенти и университетски преподаватели станаха жертва на репресии, като техните места се заемаха от лоялни на новата власт лица. Отделно от това, образованието бе подчинено на наложената комунистическа идеология. Редица автори са забранени за изучаване по идеологически причини, а някои науки бяха отхвърлени като буржоазни. От друга страна, обаче, комунистическата власт има сериозна заслуга в развитието на инженерните и точните науки- математика, физика, химия и дори информатика. Това се правеше, за да се покрият нуждите на бързо индустриализиращата се икономика тогава. След 10 ноември 1989 година в образованието настъпиха сериозни промени. Вместо да се съхранят добрите практики от комунизма, българското образование тръгна по пътя на редица нездрави експерименти, а държавата абдикира от своята роля. Днес, като че ли възпитателната роля на училището изцяло липсва. Престижът на учителската професия е сринат, след като редица правителства държаха учителското заплащане на дъното на икономическата йерархия. 

Ще бъдат ли стимулирани учителите с новите си трудови възнаграждения и какво трябва да се направи с възпитателната роля на училището днес? Наш сутрешен гост в "Посоките на делника" бе Красимир Михайлов, преподавател в целодневна група във видинското училище "Иван Вазов". 

"Днес прекаленото либерализиране, което наблюдаваме като обществена тенденция, неизбежно е повлияло и на образователната ни система. Необходимо е да се обърнем към добрите практики от миналото и да се поучим от страните, в които те са доказали своята ефективност. Учебното съдържание, което трябва да обслужва средностатистическия ученик не отговаря на тези изисквания и не предизвиква желания възпитателен ефект. Академичният стил в някои учебници дори отблъсква децата" - каза Красимир Михайлов и допълни: 

"Вчера отделих време да накарам моите ученици да разсъждават. Учуден бях от написаното от Никола от четвърти клас, който даде с няколко реда красноречива оценка на образователната ни система, описвайки своето ежедневие. Родителите са тези, които трябва да осъзнаят ясно целите пред техните деца и да са наясно със средствата за постигането им. Когато има разминаване между амбиции, цели и средства на родителите, крайният резултат се изкривява."

Основната функция на училището е да ни възпитава, коментираха в анкета по темата ни ученици от ОУ "Отец Паисий" във Видин. 

"Учат на системни неща, като наизустяване по математика, български или история. Никой, всъщност, не излиза възпитан от училището. Мисля, че тази институция трябва да ни възпита точно на това, а пък знанията можем ние сами да си ги намерим по един или друг начин... Старите мерки ще са прекалени според мен, защото вече сме свикнали на други неща и сега ще е трудно да се въведат. Ние ще се вдигнем едва ли не и на стачка, ако го направят" - коментираха учениците. 

Ивайло Петков е ученик в СУ "Цар Симеон Велики" във Видин и е изключително активен в извънкласната си дейност: 

"Истината е, че в момента в българската образователна система не се полагат каквито и да е било усилия, за да се насърчи освен образователната и възпитателната роля на училището. Аз се занимавам извън клас с толкова много странични неща, но разбрах, че именно благодарение на училището се научих да си разпределям времето, което за мен е много ценно... Вината за лошата дисциплина е комплексно нещо и вина имат и учителите, и родителите, и децата" - обясни Ивайло Петков.

Възпитанието на децата в общочовешки ценности е отговорна задача на всички- това каза директорът на видинско училище "Свети Климент Охридски" Теодора Ганчева:

"Един съвременен учител е длъжен да намери начин учениците му да бъдат възпитани така, както трябва, според съвременните ценности. Преди време на училището се гледаше по един начин, а сега някои родители не уважават училището. Това неуважение се предава и на децата. Когато говориш с неуважение за учителя и децата са свидетели на това, няма как учителите да бъдат уважавани. Мисля, че възпитаващо образование е печелившата формула за българското училище" - коментира Теодора Ганчева.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45