Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов протест във Видин година след като граждани излязоха на пътя с искане за магистрала до София

Кметът Огнян Ценков определи като фалшиви новини твърденията, че е попречил на строителството

Протестите за магистрала до Видин започнаха преди година
Снимка: Архив: Радио ВидинГодина  след началото на протестите с искане за  магистрала до София, във Видин граждани излизат отново на пътя. Припомнят, че с решението на Министерски съвет от 7 март миналата година са поети конкретни ангажименти, но казват, че сроковете не се спазват. Откакто беше взето решението нищо не се случи, твърди организаторът Росица Кирова:

„Протестът ще е в неделя, въпросът е към кого ще е бъде насочен, защото ние все още чакаме от всички институции отговор. Искаме този, който е направил това деветмесечно забавяне да понесе отговорността си. Това е подигравка с гражданите, с техните очаквания. Докато няма наказан за подобно неизпълнение, неизпълнения ще продължи да има и в бъдеще. Искаме това да бъде спряно.“

Според Росица Кирова е трябвало кметовете на Видин и Димово да предприемат действия за изменения на общите устройствени планове, за да стартират процедурите, а не да се чакат промени в Закона за устройство на територията.

Кметът на Видин Огнян Ценков определи като фалшиви новини твърденията, че е попречил на строителството на пътя, а намеренията за протестни действия като абсолютно неоснователни:

„Внушенията, фалшивите новини, лъжите, манипулациите, че Община Видин и аз, като кмет, сме пречели за осъществяването на процедурите по Закона за устройство на територията, са неоснователни и неверни. Допускането на изменението на общия устройствен план не би било възможно да се осъществи от Община Видин. Дори да го бяхме направили, то щеше да бъде обжалвано като незаконосъобразно и да забави много повече процеса във връзка с осъществяване на проекта.“

С промени в Закона за устройство на територията, които са в сила от началото на годината отпада изискването за изменение на общия устройствен план. Така според кмета процедурата ще изисква по-малко време и ще се спестят около 7 месеца.

Жители на Видин са единодушни, че с изграждането на новия магистрален път трябва да се бърза. Мненията записа Генади Вельов.

Утре във Видин пристигат министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, Дончо Атанасов – член на Управителния съвет на Агенция пътна инфраструктура. Те ще се срещнат с кметове на общини и председатели на общински съвети. Ще говорят пред медиите за напредъка по проекта    „Модернизация на път I – 1 /E-79/ Видин – Ботевград“.

Вижте още

Снимката на 20 януари 2021 година

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин. Правителството одобри доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в  АЕЦ "Козлодуй". Предстои г азохранилището "Чирен"  да..

публикувано на 20.01.21 в 17:55

Кукленият театър във Видин подновява съботните представления

Първо представление за годината готви кукленият театър във Видин . На 23-ти януари от 11 часа,  в залата на театъра, най-малките зрители ще могат да видят спектакъла "Ревливата принцеса".  "Това е един спектакъл, който е познат на нашата публика. Той е имал изяви не само на видинска сцена, а и в цяла България. Ярослав Петков е режисьорът...

публикувано на 20.01.21 в 17:30

Модерна оранжерия за канабис разкриха край Бойчиновци

Полицаите от Монтана разкриха лаборатория за отглеждане на канабис от рода на индийския коноп.  Оранжерията се намира в бившия завод за алуминиеви отливки в квартал “Огоста” в Бойчиновци, съобщи директорът на ОД на МВР Монтана старши комисар Пламен Томов: . "В самата лаборатория се иззеха общо 600 растения , с много добра..

публикувано на 20.01.21 в 17:13
БЧК белоградчик

Допълнителни пакети с храни раздаде БЧК в Белоградчик

БЧК – Видин започна поетапно раздаване на останали  количества хранителни продукти на лица, които допълнително са включени в Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане. В  община Белоградчик бяха раздадени 13 пакета с хранителни продукти.   Индивидуалните пакети са със средно тегло 30 кг и съдържат хранителни..

публикувано на 20.01.21 в 15:43

Преброяването започва на 7 септември

Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България  ще започне в 0:00 часа на 7 септември 2021 г. и ще приключи в 20:00 часа на 3 октомври 2021 г., това реши Министерският съвет на свое заседание. Преброяването чрез попълване на електронна преброителна карта ще се проведе по интернет и ще продължи 10 дни - от 0:00 часа..

публикувано на 20.01.21 в 14:52

Разширяват газохранилището в Чирен

Предстои газохранилището "Чирен" да бъде разширено, като  капацитет му ще бъде повишен до над милиард куб. метра газ. Това стана ясно на днешното правителствено заседание. О ткрита е и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за подмяна на надземното оборудване на газовото хранилище, з аяви  Владимир  Малинов, изпълнителен директор..

публикувано на 20.01.21 в 14:43

Около 6 000 фирми са поискали безвъзмездна финансова помощ

Над 6000 търговци са поискали подкрепа чрез оборотен капитал до момента чрез Националната агенция за приходите.  Крайният срок за кандидатстване изтича  днес 2 0  януари  в 16:30 часа . По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването, могат да получат 20%,..

публикувано на 20.01.21 в 14:03