Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В риск ли са децата с родители в чужбина?

Снимка: Радио ВИДИН

Много родители заминават за чужбина, за да търсят по-добър живот и в периода докато се устроят там, оставят децата си в България. Времето, в което детето остава без родителите си, може да е няколко месеца, а понякога и години. За децата се грижат баби, дядовци или други роднини. В риск ли са тези деца и как институциите виждат този казус?

От Радио ВИДИН зададохме няколко въпроса към Агенцията за закрила на детето: има ли статистика колко такива деца има в страната; има ли специално отношение и наблюдение върху тях от страна на компетентните органи; в рискова група ли са тези деца; в новата стратегия за децата има ли отделено място за тях.

На тях отговори Христина Каменова, главен инспектор в Агенцията:

"Проблемите в тази насока бяха обобщени след анализ през 2016 година... Правено е изследване във всички общини в страната... За да се знае какво се случва с тези деца, работят всички институции... Тази година ще има ново изследване...."


Най-силно засегнатият от емиграцията регион е Северозападният и логично е тук да има най-много деца, чиито родители са в чужбина. Не само в България са случаите на деца с родители в чужбина, а в цяла Източна Европа. Те виждат родителите си само по Скайп или по време на краткия им престой в родината. Тези деца си имат име- "евро сираци". 


"За едно дете е истинска травма да расте без родителите си", казва психологът Ян Фелдман. Т.нар. "евро сираци" са свикнали да измерват родителската любов чрез паричните преводи или пощенските пратки с марково облекло и играчки. 

Какво е положението във Видин ни разказва Венцислав Боянов, директор на Регионална дирекция "Социално подпомагане"- Видин:


"За периода от 1 януари до 31 декември на 2018 година в областта има общо 57 подадени сигнала в дирекциите "Социално подпомагане" (ДСП) за деца, на които родителите са заминали в чужбина. В повечето от случаите се касае за дете, за което съществува риск от отпадане от училище, като директорите на училищата уведомяват РУО (Регионалното управление на образованието- бел. ред.), а от там информацията се изпраща в съответна дирекция по настоящ адрес на детето. Социалните работници извършват проверка, като се прави оценка на риска за детето. При извършване на проверките се установява, че се касае са случаи, при които децата са заминали с родителите си в чужбина. За 2018 г. на територията на община Видин има само един случай, при който за детето е предприета мярка на закрила. Майката е заминала за чужбина, а детето е било оставено на грижите на бащата, който е починал. В случая е предприета мярка на закрила - настаняване при близки или роднини, която се явява най-благоприятната опция, като детето е настанено при своята леля. На територията на ДСП - Кула са постъпили 2 сигнала, като е предприета същата мярка за закрила спрямо и двете деца. На територията на ДСП- Белоградчик и ДСП- Брегово има общо 10 случая, при които е предприета мярката на закрила. На територията на ДСП- Димово случаите са 19, като в няколко от тях са предприети мерки в семейна среда, поради липсата на роднини, които да полагат грижи за децата." 


Родителите трябва да са на разположение на децата емоционално. Далеч от тях тази емоционална връзка липсва. Отчуждението между деца и родители носи след себе си още затруднени междуличностни контакти, нарушена комуникация, трудности в процеса на социализация, липса на самоконтрол, склонност към импулсивност или изолация. 


Огромната част от Северозападна България, обаче, продължава да държи първенството по брой хора без препитание, както и повечето крайдунавски общини. Там са най-много децата с родители в чужбина. Какво се случва с тези деца в училище разказва психологът от СУ "Христо Ботев" в град Козлодуй Деница Каменова:



"На тези деца им трябва добър класен ръководител. Те трябва да видят в него добър лидер... Говорим с тях и с близките, които ги отглеждат... Забелязват се трудности... Има и добри примери..."


Валентин е на 16 години. Изучава компютърни техники и технологии и е отличен ученик:



"Посещавам школа по английски, играя в състав за народни танци и тренирам редовно във фитнеса... От три години и половина за мен се грижат баба ми Анета и дядо ми Иван. С родителите си се срещам по няколко пъти в годината. Има подкрепа от тях, но по телефона..."  



С успехите Валентин радва близките, но не всичките му връстници са като него. Казва, че има познати, за които отсъствието на родителите е причина да нямат мотивация в училище.


Да компенсират отсъствието на родителите се опитват бабата на Валентин Анета и дядото Иван. Бабата казва, че полагат всички усилия, за да е добре Валентин, откакто майката е в чужбина. Съвети и пример в живота Валентин получава от дядо си. Мечтата на Валентин е да завърши журналистика, ще учи в България, а по-нататък не знае дали ще замине за чужбина, или ще остане в страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55

Промени в Закона за горите предлагат от "Възраждане"

"Възраждане" предлагат промени в Закона за горите. С промените ще бъде затворена "вратичка", с която общините могат да продадат изгорели гори за изграждане на фотоволтаични системи.  " Тази година, 2024-а, е рекордна и по отношение брой възникнали горски пожари и по отношение на площ изгорели гори. Предполагам, както и Вие така и ние срещаме..

публикувано на 19.08.24 в 14:52

Ясен: Малкото село с големите хора

В рубриката "Добро утро, кмете" днес ви отвеждаме във видинското село Ясен . То се намира в община Ново село и е на 15 километра от областния град. Вчера жителите на селото отбелязаха своя храмов празник - Успение на света Богородица с тържествена литургия, беше отслужен и курбан за здраве, традицията за който е възобновена от местното..

публикувано на 16.08.24 в 13:21

Обратното броене за Йоана Георгиева към Игрите в Лос Анджелис вече започна

България записа най-доброто си представяне на Олимпийски игри през новото столетие със спечелените три златни, един сребърен и три бронзови отличия в Париж. Страната ни се нареди на 26-о място по отличия сред 206-е участнички в най-голямото спортно събитие на планетата.  На Игрите в Париж имаше и видинско участие. Единствената представителка на..

публикувано на 15.08.24 в 12:47

Подготвят реформи в туризма - какви са реакциите в бранша

Министерството на туризма публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма, който касае създаването на Туристически гаранционен фонд. С предложения проект се предлагат промени, свързани с пакетните туристически пътувания и пътническите услуги. В момента потребителската защита се гарантира..

публикувано на 14.08.24 в 10:45

Димитър Петров: От избора на служебни министри ще стане ясно дали Грънчарова-Кожарева има политически зависимости

Продължават разговорите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с настоящи служебни министри и експерти за формиране на управленски екип , който да организира и проведе предсрочни избори през октомври. Президентът Румен Радев определи датата 20 октомври за новите предсрочни парламентарни избори и даде на Горица..

публикувано на 13.08.24 в 13:17

Живеят ли в лишения жителите на Северозапада?

Според КТ "Подкрепа" 2/3 от домакинствата у нас са под прага на жизнения месечен минимум. Рекордно висока безработица в редица общини отчита Агенцията по заетостта. Най-висока е тя в община Димово, Видинско, където през юни е била 67%. През същия месец преди три години безработните са 35%. Един от водещите региони отново се оказва..

публикувано на 12.08.24 в 11:15