Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 януари 2019 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Републиканските пътища на територията на област Видин са проходими при зимни условия. Над 20 машини извършват непрекъснато снегопочистване, информират от областната управа. По информация, подадена от 11-те общини на територията на област Видин, пътната настилка се почиства своевременно и няма бедстващи хора. Няма данни за прекъснато електрозахранване и водоснабдяване. Областният управител Албена Георгиева апелира към водачите на моторни превозни средства да тръгват на път само с автомобили, подготвени за зимния сезон и да се движат със скорост, съобразена с пътната обстановка.

Ремонтират улици във всички села в Община Ново Село. Средствата са отпуснати от държавния бюджет и с тях ще се изкърпят по-големите асфалтирани улици във всички села на общината.

Расте броят на хората в работоспособна възраст в Монтана заболели от грип.

Над 15 училища във Враца са в грипна ваканция.

Значителна опасност от лавини има в Берковиската планина в района на хижа Ком.
Регионалният исторически музей във Видин работи по два проекта- за консервация и реставрация на крепостта "Баба Вида" и за вписване рисунките в пещерата "Магура" в списъка на ЮНЕСКО. Първи национален поетичен конкурс за хора с увреждания  се организира от Община Лом. Участниците трябва да представят творбите си в срок до първи май 2019 г. в електронен вариант. Предвидени са парични награди за първите три места.

Строителни дейности затварят временно улица „Трапезица“ във Враца. Поради извършването на строително-монтажни работи на частен обект,  на 28 и 29 януари 2019 г., от 08:00 до 16:30 часа, ще бъде ограничено движението по улица „Трапезица“. Строителната фирма, извършваща дейностите, е уведомила Община Враца и компетентните институции в регламентирания срок и е създадена временна организация за движение.

С архиерейска света литургия в митрополитския храм "Св. Николай" във Враца, днес  беше отбелязана паметта на св. Григорий Богослов.

Доклад, свързан с обреда "Къпачи" от град Кула, представя видинска област на 28-то издание на маскарадните игри Сурва 2019 в Перник. Фестивалът започва днес с  Научна конференция  под мотото „Делниците и маските“. Във фестивала ще участват и кукери от монтанското село Габровница.  Кукерската група ще покаже обичая "Камила".

Започна дарителска кампания за набиране на средства за ремонт на Катеринината къща в Чипровци. Целта на акцията е къщата да бъде ремонтирана, а експозицията - осъвременена.

Граждански протест ще се проведе тази неделя във Видин. Организаторите настояват да бъдат наказани виновните за забавянето на проекта за пътя Видин-Ботевград. Мястото, на което протестиращите ще се съберат, за да изразят исканията си, ще бъде променено, за да се избегне блокиране на път Е-79. Искането на протестиращите е да се съберат на площадката пред ТЕЦ-а във Видин, която е до международния път.

Училището за родители продължава своята дейност и през 2019 година в детския отдел на видинската библиотека. Предвидени са безплатни лекции, чиято цел е да предоставят полезна информация на бъдещите родители.

Българското национално радио днес навършва 84 години. Тази вечер за 19-ти път ще бъдат връчени годишните награди "Сирак Скитник", които носят името на първия директор на Радио София.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Огнеборци от Монтана спасиха ферма в село Вирове

5000 декара сухи треви и храсти е унищожил пожарът вилнял два дни в планината "П ъ стрина" край Монтана.  Пожар в село Вирове са гасили два екипа на пожарната в Монтана. Сигналът за горяща селскостопанска постройка е подаден вчера към 15.30 часа. Огнеборците са спасили две сгради и 200 птици отглеждани в тях. Пожарът е изпепелил 60 квадратни метра..

публикувано на 28.07.24 в 10:29
Оряхово, изглед към Дунава

Фалшиви парфюми задържаха на Митнически пункт Оряхово

Служители на Митнически пункт Оряхово задържаха 2131 парфюма от световни марки при проверка на товарен автомобил.  На 26 юли, на изход от България през ГКПП Ферибот Оряхово, митническите служители извършили щателна митническа проверка на камион с унгарска регистрация, пътуващ за страни от ЕС. В хода на проверката са установени две палета с тегло 980..

публикувано на 28.07.24 в 10:18

Общинският съвет в Лом ще заседава в края на юли

В дневния ред на предстоящото заседание фигурират 19 докладни записки, сред които е предложението на кмета Цветан Петров за изменение и допълнение на наредбата за стопанисване и управление на земеделските земи от общинския поземлен фонд на Община Лом. Градоначалникът предлага и приемане на нова наредба за реда и условията за установяване на жилищни..

публикувано на 28.07.24 в 10:00

Търсят персонал за училища във Врачанско

Глад за кадри в образованието има в разгара на лятната ваканция в учебните заведения на територията на област Враца,. Почти 60 са обявените работни места за учител и помощен персонал в детски градини, училища и центрове, става ясно от справка в регионалното управление на образованието.  В две от детските градини в града под Околчица - "Детска вселена" и..

публикувано на 28.07.24 в 09:29

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

На 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Той се отбелязва на рождения ден на д-р Барух Блумберг, откривател на вируса на хепатит В и първата ваксина срещу него.  Организации от цял свят ежегодно честват 28 юли, за да повишат осведомеността за вирусния хепатит, от който страдат над 350 милиона души. Община Враца, съвместно с РЗИ- Враца ще..

публикувано на 28.07.24 в 09:19

Училището в Кула има нов директор

На заседание на Общинския съвет в Кула бе представен временно изпълняващият длъжността "директор" на местното училище - Пролетка Велкова. Съветниците гласуваха и с пълно мнозинство формирането на поднормативни паралелки в СУ "Васил Левски" за новата учебна година по предложение на кмета на общината Владимир Владимиров .  Допълнителна подкрепа от..

публикувано на 28.07.24 в 09:11

Ще ремонтират улици в община Лом

Участъци с разбита пътна настилка на над 20 улици в Лом, планира да ремонтира през август местната общинска управа. До края на месеца трябва да приключи процедурата за избор на фирмата изпълнител, а за текущия ремонт от общинския бюджет са осигурени до 100 хиляди лева. За следващата година Общината планира да направи основен ремонт на градски улици..

публикувано на 28.07.24 в 08:54