Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 януари 2019 година

Снимка: БГНЕС

Грипна епидемия и в Монтана и Враца. Грипна епидемия е обявена за областите Враца и Монтана. От днес, 28 януари със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция е обявена грипна епидемия в област Враца, съобщават от Общината. Заповедта е издадена поради рязкото повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и достигнати критични стойности от 257/ 10 000 население и доказаната циркулация на грипен вирус тип А. От утре до 4 февруари, включително, учениците са в грипна ваканция в Монтанско. 290 на 10 000 души население е заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания в област Монтана за последната седмица. Спрямо предходната увеличението е двойно. В следващите дни специалистите очакват грипът да достигне пика си.


Училища във Враца са в грипна ваканция.  Над 20 училища и гимназии в област Враца спряха учебни занятия, а неочакваната ваканция ще продължи до сряда.



Грипната ваканция в област Видин се удължава
 до 30 януари, включително. Занятията, които бяха прекратени на 24 януари заради обявената грипна епидемия, трябваше да бъдат подновени утре, 29 януари. 



326 на 10 000 души население е заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания за област Видин за миналата седмица по данни на Националния център по заразни и паразитни болести. 


Районната здравноосигурителна каса изплати изцяло средствата на лечебните заведения в област Видин за извършената от тях дейност през месец декември 2018 г. Касата е превела дължимите суми за здравноосигурителни плащания на двете многопрофилни болници за активно лечение на територията на област Видин в общ размер на 746 310 лв. С този превод болниците получават всичко дължимо, отчетено и одобрено за заплащане със средства от обществения здравноосигурителен фонд, за лечението на здравноосигурени пациенти. 



Бивши директори на болницата във Враца са глобени за нарушения.  Бившите изпълнителни директори на МБАЛ „Христо Ботев“ - Светозар Луканов и Орлин Цветков трябва да плащат хиляди левове заради допуснати от тях нарушения при управлението на най-голямото лечебно заведение във Врачанско. 



80 хиляди лева са предвидени в проектобюджета на Белоградчик за общинската болница в града. Според кмета, Борис Николов, е необходима държавна помощ за здравното заведение. Над един милиона лева са задълженията на общинската болница в Белоградчик към края на миналата година.



От 1 март ще започне кампанията по събиране на местни данъци и такси в община Видин. Това съобщи началникът на отдел "Местни данъци и такси" в Община Видин Владимир Георгиев. С промените в Закона за местни данъци и такси, които са в сила от началото на годината, е променена методиката за данъка за моторни превозни средства. За целта и общините трябваше да приемат промени в местните наредби. За Видин такива не са гласувани, но според Владимир Георгиев това няма да е пречка.


318 физически лица са подали до момента годишните си декларации по Интернет в офиса на Националната агенция за приходите във Враца. 156 от тях са подадени чрез ПИК код. От приходната агенция напомнят, че до 31 януари могат да се ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие за ползване на отстъпката е гражданите да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Крайният срок за подаване на декларациите за облагане на доходите e 30 април 2019 година.


Над 16,5 милиона лева е бюджетът на община БерковицаОбщо 16 529 596 лева е бюджетът на община Берковица за настоящата година, който е приет единодушно. По-благоприятна, но динамична бюджетна година прогнозира кметът Милчо Доцов. Финансовата година за пореден път ще бъде социално ориентирана, балансирана и прозрачна.


Близо 230 000 лева от лихвоточки през миналата година получиха 38 жители на община Монтана. До края на годината приключва раздаването на средствата от Националния компенсационен жилищен фонд. В момента се плаща по 8 стотинки за 1 лев номинал от лихвоточка. До 31 декември 2019 година ще бъдат изплащани левовите компенсации на всички правоимащи, които са придобили или започнали изграждането на жилище в срок до 31 ноември, 2016 година.


Белоградчик и Берковица са сред 19-те малки общини в страната, за които Министерството на регионалното развитие отпуска нови 33 млн. лв. за мерки за енергийна ефективност. Средствата са оперативна програма "Региони в растеж“.


Четири многофамилни жилищни сгради и една общинска собственост в Мездра ще бъдат санирани по Оперативна програма "Региони в растеж“. Проектът на общинската администрация се нареди на челното трето място в надпревара, обявена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В рамките на процедурата бяха подадени 52 проектни предложения, които се оценяваха на два етапа - административно съответствие и допустимост и техническа и финансова оценка. Сградите, включени в проекта са  административна сграда на пазара в Мездра и многофамилни жилищни сгради на  улиците "Христо Ботев", "Дунав"  и "Сердика". Стойност на проекта е почти 2 млн. лева, уточниха от общинската управа.


Премахват опасни дървета и клони във Видин. Служители от Община Видин са извършили оглед и са констатирали около 20 места, в които се налага спешна намеса, за да бъдат премахнати силно наклонени и изкоренени дървета, както и големи прекършени клони, натежали от мокрия сняг. 



Враца е сред градовете, в които ще бъдат обособени 10 зони с безплатен Интернет. Одобреният проект е на стойност 15 000 евро, като средствата са осигурени от Европейската комисия.



Все по- трудно разрешими са случаите за доказване на собствеността на имоти, с недовършени преписки, в съществуващи вече реални граници на територията на област Видин. Това поясни Емилиян Енчев, директор на Областна дирекция "Земеделие", във връзка с подадена жалба на Антон Филипов от село Новоселци за продадена негова наследствена земя. 



Започна подписването на допълнителните споразумения с личните асистенти, социалните асистенти и домашните помощници в община Ружинци. Всички 77 лица, които са работили през миналата година са назначени отново до края на август. Те ще се грижат за 142-ма потребители. Поради намаляване на средствата за новия период се е наложило да бъдат намалени часовете на част от асистентите, за да се запазят същите бройки и за да не останат без социална подкрепа потребителите от всички села на общината, каза кметът Александър Александров.



Увеличени са стандартите за делегирани от държавата дейности в областта на образованието, съобщи заместник- кметът на Видин, Венци Пасков. За 2109 година средствата за училищно и предучилищно образование в държавния бюджет са увеличени с 330 милиона лева и е предвидено увеличение на заплатите на педагогическите специалисти с не по-малко от 20 % от началото на годината. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30