Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зарязват лозята във Винарово

Снимка: радио Видин

Традиционният ритуал по зарязване на лозята, част от Трифоновите празници, ще бъде изпълнен днес във видинското село Винарово в частен масив.

"Не е случайно, че за нас винаровчани този празник е толкова близък, скъп и почитан. Отглеждането на лозя е основен поминък за нас от древни времена. Нашето вино разнася славата на своите създатели. Празникът ще бъде на няколко етапа. Първо ще зарежем лозята при един честит стопанин, Борис Душков. Каня всички, които искат да се докоснат до старовремските ни традиции, да дойдат. Пред кметството ще се съберем и ще покажем колко пивки и истински са нашите вина", каза кметът на Винарово Гинко Петров.

Празника ще уважат гости от общината и съседна Румъния. От 12 часа обичаят ще бъде спазен и в село Капитановци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Движението по пътя Селановци-Оряхово се осъществява с повишено внимание

До 26 юли движението по път  III-306 Селановци - Оряхово от км 56 до км 66 се осъществява с повишено внимание, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". По  асфалтовата настилка ще се извършват ремонтни дейности.  Трафикът  по  трасето  се регулира с пътни знаци и сигналисти, уточняват от пътната агенция.

публикувано на 22.07.24 в 09:27

Болестите на органите на кръвообращението- най-честа причина за смърт в Северозапада

Най-честата причина за смъртните случаи в Северозапада през миналата година е свързана с болестите на органите на кръвообращението, показва справка на НСИ. През 2023г. на територията на Северозападен район са констатирани 13 590 смъртни случая, като 7 177 са починалите мъже, а останалите 6 413 са жени. Това се равнява на един малък град...

публикувано на 22.07.24 в 09:09

Наближава крайният срок за участие в Националната литературна награда "Йордан Радичков"

До 31 юли автори или издателства могат да изпращат нови книги с разкази на адреса на Община Берковица.  Тази година журито оглавява проф. Боян Биолчев с членове: Костадин Костадинов, Тодора Радева, Горан Атанасов (Община Берковица) и Силва Хачерян (Министерство на културата).  Национална литературна награда "Йордан Радичков" се връчва за пета поредна..

публикувано на 22.07.24 в 08:45

Започна пръскането срещу комари и кърлежи в Лом

Авиационно и наземно третиране срещу комари се провежда днес на територията на община Лом. Въздушната обработка  започна в 06.00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране обхваща поречието на реките Дунав и Лом, Моминбродското блато, местностите „Садовете“ и „Бахчите“...

публикувано на 22.07.24 в 07:30
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30