Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приеха проект на правилник за дейността на Съвета за намаляване на риска от бедствия във Видин

Снимка: Областна администрация

С пълно мнозинство бе приет Проект на правилник за устройството и дейността на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на област Видин. Днес Съветът, председателстван от областния управител Албена Георгиева, проведе заседание.

Сформирането на Съвета е вследствие на влезлите в сила промени в Закона за защита при бедствия, съобщи Албена Георгиева.

"Считам, че е по-важно да се вземат мерки преди настъпване на кризисните ситуации и да се планират такива превантивни мероприятия, които биха могли да сведат риска до минимум, отколкото да се справяме в последствие с възникнали ситуации. Сред основните задачи на съвета са разработване, преразглеждане и актуализиране на Областния план при защита от бедствия и съгласуване на общинските програми и планове за намаляване на риска от бедствия, както и разработване и координиране изпълнението на Областната програма за намаляване на риска от бедствия. За изпълнение функциите на съвета е необходимо да бъде приет Правилник за устройството и дейността му“, каза областният управител. 

Временно изпълняващия длъжността директор Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”-Видин- Видин Стилян Пешев представи основните функции на приетия правилник, който се урежда устройството и дейността на Областния съвет.  В работата му ще участват представители на институции, които имат отношение към намаляването на риска от бедствия. Към него ще бъде създадена Постоянна областна координационна група, съставена от представители на определени институции, с председател секретарят на Областния съвет. Уточнено бе, че членовете на Областния съвет няма да получават възнаграждение за работата си. Съветът трябва да разработи Областен план за намаляването на риска от бедствия, за който ще бъде използвана информация от общините

"Общините може да разчитат на експертната помощ и подкрепа на областния съвет",  допълни още Стилян Пешев.

На заседанието бе определен и съставът на Областна координационна група, към която бяха създадени 5 експертни групи. Те ще  разработят конкретните части към областния план при защита от бедствия. Групите трябва да разработят своите планове до средата на годината, тези планове ще послужат за основа на Областния план за намаляване на риска от бедствия. Отделно всяка община ще трябва да изготви свой Общински план.

На заседанието на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на област Видин присъстваха кметове и председатели на Общински съвети от област Видин, както и представители на държавни институции.


Вижте още

Двама нови с COVID-19 във Видинско

2 нови случая на коронавирус са регистрирани за последното денонощие в област Видин, по  данни на Регионална здравна инспекция – Видин . Новозаразените са от община Видин и пробите им са взети във видинската PCR лаборатория. Още 6 души, положителни за коронавирус, са оздравели. Пет от тях са били на домашно лечение, а един пациент е..

публикувано на 21.01.21 в 10:09
Полицейска кола

Мъж без колан опита да подкупи полицаи

63-годишен жител на село Лесура е опитал да подкупи полицаи в Криводол. Това съобщават от полицията във Враца. Водачът, който е шофирал без предпазен колан е спрян за проверка на  20 януари, в 09:25 часа.  По време на проверката, мъжът подхвърлил  банкнота от десет лева в жабката на полицейския  автомобил. По случая е образувано бързо полицейско..

публикувано на 21.01.21 в 10:01

Социална услуга "Асистентска подкрепа" разкриват в Монтана

Нова социална програма "Асистентска подкрепа" разкрива Община Монтана. Това съобщи кметът Златко Живков: "Тя ще бъде предоставена на лица в над трудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат по съответния ред степен на намалена трудоспособност или лица с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда..

публикувано на 21.01.21 в 08:00

33 са новите случаи за денонощие на COVID-19 в Северозапада

482 са новите случаи на коронавирус при направени 8057 теста за коронавирус у нас. Положителни са под 6% от направените проби през изминалото денонощие, сочат данните на Единния информационен портал. във Видин новите случаи са 4, във Враца - 20 и 9 в Монтана. 1901 са ваксинираните през последното денонощие, общият им брой вече надхвърля 24 000.

публикувано на 21.01.21 в 07:40

Снимката на 20 януари 2021 година

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин. Правителството одобри доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в  АЕЦ "Козлодуй". Предстои г азохранилището "Чирен"  да..

публикувано на 20.01.21 в 17:55

Кукленият театър във Видин подновява съботните представления

Първо представление за годината готви кукленият театър във Видин . На 23-ти януари от 11 часа,  в залата на театъра, най-малките зрители ще могат да видят спектакъла "Ревливата принцеса".  "Това е един спектакъл, който е познат на нашата публика. Той е имал изяви не само на видинска сцена, а и в цяла България. Ярослав Петков е режисьорът...

публикувано на 20.01.21 в 17:30

Модерна оранжерия за канабис разкриха край Бойчиновци

Полицаите от Монтана разкриха лаборатория за отглеждане на канабис от рода на индийския коноп.  Оранжерията се намира в бившия завод за алуминиеви отливки в квартал “Огоста” в Бойчиновци, съобщи директорът на ОД на МВР Монтана старши комисар Пламен Томов: . "В самата лаборатория се иззеха общо 600 растения , с много добра..

публикувано на 20.01.21 в 17:13