Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачани почетоха с филм Мито Орозов- "българския Хенри Форд"

4
На представянето на филма присъстваха правнукът на Мито Орозов – Петър Орозов, снаха му Ива Орозова, Анко Велков, майсторът на файтони, правени по чертежи на индустриалеца, ученици и жители на Враца.
Снимка: Община Враца

До края на годината във Враца ще има бюст-паметник на бележития индустриалец Мито Орозов, това обеща Христо Илиев - общественикът, благодарение на когото беше заснет късометражен филм за живота на "българския Хенри Форд". Лентата беше представена в понеделник в кино "Метропол", като събра одобрението на десетки врачани.


„Благодаря ви, че пазите паметта на българския Хенри Форд. Не забравяйте, че Враца е градът на българския Хенри Форд. Гордейте се, че сте негови наследници“, това каза Ива Орозова, снаха на фабриканта Мито Орозов, преди прожекцията на филма „160 години безсмъртие“, посветен на годишнината от рождението на видния врачанин.


"Чувствам се страхотно. Може би това е причината, поради която не мога да изразя всичко, което ми е в главата. Развълнуван съм и няма как да го скрия. Врачани ме изненадаха с този филм и ми показаха, че делото на моя прадядо не е забравено", каза Петър Орозов, правнук на създателя на българския кабриолет и собственик на прочутата коларска фабрика. 


"Не мога да кажа защо в София има училище, което се казва "Хенри Форд", а във Враца няма подобно, което да е кръстено "Мито Орозов". Времената са такива, а и когато стана ясно, че моят прадядо е отказал сътрудничество на Форд, се знаеше повече за американския производител на автомобили отколкото за врачанския майстор на брички и кабриолети", каза още Петър Орозов. Той поздрави врачани за това, че не са забравили своя славен съгражданин.


"За един човек се съди по делата му. Той е жив, докато се говори за него. Днес ние продължаваме да споменаваме с възхищение приноса на Мито Орозов, което означава, че 160 години след рождението му, той е още жив", каза заместник-кметът Петя Долапчиева.


Късометражният биографичен филм, който беше представен, е заснет по идея на общественика Христо Илиев. Той обеща, че е предприел стъпки да върне файтона, произведен от ръцете на майстора. 


"Това превозно средство е собственост на държавата. То се намира в читалището на софийското село Байлово, но трябва да се върне тук, където му е мястото. В него са се возили цар Борис, Александър Стамболийски, Атанас Буров, много министри и Елин Пелин, поради което се намира в родното му село. Откупен е от Стоян Стоев през март 1923 г., само 6 месеца преди трагичната гибел на Орозов. Този кабриолет е возил славни хора, но е служил и като линейка по време на войната, а комисия от историци го е оценила на 250 000 лева. Нямам никакво съмнение, че мястото на този файтон е във Враца", каза още Христо Илиев.


Преди представянето на филма, той благодари за обработката на кадрите на фоторепортера на "Конкурент" Петко Тодоров, на близките на Мито Орозов, както и на Анко Велков от Косталево, който по чертежите на великия фабрикант е измайсторил няколко от прочутите му превозни средства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Борис Ангелов, стокова борса Монтана: Няма основание цената на олиото да се вдигне

Няма основание да бъде вдигната цената на олиото от слънчогледа от новата реколта. Това обясни за Радио Видин управителят на стоковата борса в Монтана, Борис Ангелов: "Не би трябвало да се вдига олиото, защото кой ще го купува. Има внос от Румъния и то е напълнило веригите...  И при слънчогледа не би трябвало да се върви нагоре с цената... Имаме..

публикувано на 13.10.24 в 10:47

Близо 250 ученици се включиха в похода до "Речка"

Близо 250 ученици  се включиха в традиционния поход „Речка". Участниците преминаха пеша по 12-километровия маршрут до историческата местност, дала името на голямата туристическа проява.  По време на спортния празник се проведоха щафетни игри, крос, теглене на въже зам.- кметът Александър Владимиров отличи най-добрите в надпреварата...

публикувано на 13.10.24 в 09:09

Празник събра жителите на Голямо Пещене

Жителите на село Голямо Пещене отбелязаха заедно 140-годишнината от създаването на храм "Св. Георги Победоносец" в населеното място.  По повод храмовия празник отец Любен Павлов отслужи водосвет за здраве и благополучие, а на жителите и гостите на селото бе раздаден курбан.  Гост на събитието бе кметът Калин Каменов: "Желая ви да бъдете силни,..

публикувано на 13.10.24 в 08:43

Втора приемна на ТЕЛК откриха във Враца

Жителите на област Враца вече могат да подават документи за явяване пред ТЕЛК на две места. Едното е в Регионалната здравна инспекция в областния град и в приемна, която беше открита наскоро в района на врачанската болница. Вторият офис е лесно достъпен за трудно подвижни хора и пред него има паркинг. До обособяването на изнесено работно място за прием..

публикувано на 13.10.24 в 08:25

Пожар затвори булевард във Враца

Голям пожар избухна край оживен булевард във Враца. Запалил се е покривът на къща, която се намира край две други здания – едната е на бившия месопреработвател Иван Гусев, а другата – на крупен земеделски производител от Врачанско. Пламъците лумнаха малко след 21.30 часа. Три пожарни, линейка и две патрулки се отзоваха на мястото на..

публикувано на 13.10.24 в 07:55

Смесеният камерен хор при читалището в Бяла Слатина с отличия от конкурс

Смесеният камерен хор при НЧ "Развитие-1892"- Бяла Слатина бе отличен на Националния фестивал на старата градска, шлагерна и популярна песен "Самоков 2024". Това съобщи секретарят на читалището Светлина Берова: "Там се представихме блестящо. Под диригентството на маестро Пламена Гешковска, бяхме отличени с най-високата награда - "Специалната..

публикувано на 12.10.24 в 17:16

Ученици от Мездра се запознаха с работата на пожарникарите и спасителите

Ученици от първи до четвърти клас на СУ "Иван Вазов" от град Мездра проведоха занимания на тема  "Професиите на пожарникаря и спасителя"- за усвояването на знания за видовете стихийни бедствия и начините за предпазване и адекватно поведение.  Пожарникар от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" запозна учениците с..

публикувано на 12.10.24 в 16:50