Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едносменно обучение в училище искат ученици и родители

Двусменната система на обучение в българските училища, въведена преди почти 50 години, е била оправдана с бума на раждаемостта по това време. Днес обаче демографската картина е друга и ражданията са намалели почти двойно, което прави двусменната система неоправдана. Министерството на образованието и науката си е поставило за цел да се спре практиката учениците да бъдат делени на две смени и да се премине към една- сутрешната, за всички ученици.


Учениците от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" се обучават в сградата на ОУ "Любен Каравелов" във Видин във втора смяна поради ремонт в тяхното училище. Анкетираните младежи са единодушни, че не искат да учат до късно вечерта: 



"Определено предпочитам първата смяна, човек е по-продуктивен сутринта, а следобедните часове започва да му свършва енергията и не върши толкова работа, колкото върши сутрин... На същото мнение съм, защото ходя на тренировки и първата смяна е по-удобна за мен и за всички като цяло. Като имаме седем часа се прибираме в седем часа и десет минути и е тъмно, първа смяна е по-удобно за всички... Първа смяна предпочитаме, имаме повече време да излизаме и да пишем домашни."



Учениците са по-продуктивни по време на първата смяна, смятат и учители от Математическата гимназия:



"Двусменната е тежка, защото няма условия. Лятото тук става много горещо, невъзможно е да се учи до седем часа вечерта и е тежко за децата. В момента сме само втора смяна, от октомври месец, и децата са изморени, вечерно време особено малките деца им е много трудно, седем часа и десет минути свършва седмият час... Разбира се, че децата сутрин са по-бодри, отколкото следобед и вечер, организмът е по-податлив сутрин да възприеме, отколкото следобед. След натрупана умора след пет часа, вече лятото децата искат да играят, искат да са навън, едва ли ги озаптяваш в стаята."


Потърсихме мнението и на родителите на учениците от по-малките класове, които са първа смяна, за това каква система на обучение предпочитат:



"Нямаме избор, капацитетът от брой ученици и учебни помещения, не позволява една смяна. Който предпочита една, друго по-голямо училище с по-малко ученици. И аз съм бил на две смени, когато почне и се изпробва, тогава може да се сравнят двете. Моят ученик е малък и първа да е, и втора да е, той си седи на занималня. Трябва да минат и двете, за да има база за сравнение, но не мисля, че ще има проблем и на една смяна да са децата... Мисля, че е по-добре, защото стават рано и са по-бодри, след обяд е по-тъмно за по-малките особено и затова предпочитам да са само първа, без втора смяна."


Директорът на СУ "Цар Симеон Велики" във Видин Венци Станев е на мнение, че училищата трябва да бъдат на една смяна. Където има възможност, всички директори се стремят към едносменно обучение, посочи Станев. Според него се търсят решения как да се премине на една смяна. Има училища към, които има много голям интерес, както е в случая с "Цар Симеон Велики", и учениците са постоянна бройка, което означава, че за да се мине на една смяна, трябва да се намери допълнително място. Налагането на ограничения при приема на паралелки до три на брой ще помогне и до 4-5 години ще може да се въведе една смяна за всички ученици. Причините за въвеждането на една смяна са, че учениците са по-работоспособни преди обяд, в есенно-зимния период не е естествено децата да учат на изкуствено осветление и да се прибират късно вкъщи, посочи още Венци Станев.


За да бъде въведена едносменната система в някои училища, трябват средства за преоборудване и ремонт на сградите, в които да се поберат всички деца в една смяна. Разбира се, има и такива учебни заведения, при които има само една смяна, но те са по-скоро изключения. Сроковете и мерките за въвеждане на едносменния режим е различен за всяко населено място според демографската ситуация, материалната база на училищата и възможностите за разширяването ѝ.


Да се надяваме всички школа да преминат към едносменната система по-скоро, за да може учениците в България да бъдат улеснени, както е в много европейски държави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Въртележки с кауза радват децата във Видин

Въртележки с кауза привличат все повече видински деца и са на път да станат едно от любимите им забавления. Поставени са в Крайдунавския парк и парк "Владикина бахча", до Кукления театър и до Средно училище "Цар Симеон Велики". Ползването им е безплатно, но тези, които пуснат левче или два, могат да се качат с предимство, а част от средствата ще отидат..

публикувано на 04.09.24 в 15:05

11 рок банди на "Чупрене Оупън еър"

Петото издание на бутиковия  рок фестивал "Чупрене Оупън еър" започва на 5 септември. Новото тази година е, че той ще се проведе в рамките на 3 фестивални дни- 5-ти,6-ти и 7-ми септември в белоградчишкото село Чупрене, каза за Радио Видин Ая Тропчиева,  един от организаторите: "Тази година е важно да се каже, че ще имаме доста..

публикувано на 04.09.24 в 12:00

Дидо и "DeeStoned" гостуват отново във Видин

Музикантът Деян Каменов /Дидо/ гостува отново в родния си град Видин, заедно с проекта си "DeeStoned". Концертът е на 6 септември, петък, от 21:00 часа в ресторант "Речна гара" на Дунавския бряг. Изненадите, които сме подготвили са много, каза за радио Видин изпълнителят: "Над 100-ина концерта в такъв акустичен вариант сме направили досега и..

публикувано на 04.09.24 в 10:30

Дете дарява своя творба на читалището в Бърдарски геран

11 - годишната Мария Минчева от Бърдарски геран дари макет на възрожденска къща на читалището в селото.  Момичето е част от танцовия състав, родът й по майчина линия от Бърдарски геран, а детето всяко лято си идва на село, каза председателят на НЧ "Съединение 1923" Ирина Босилкова:  "Мария е танцьорка в танцов състав "Палкенче", тя не е..

публикувано на 03.09.24 в 15:30

Министър Петко Николов: Няма да има производствена база на "Ел Би Булгарикум" извън Видин

Единствената производствена база на държавното млекопреработвателно предприятие остава във Видин.  Предвиждат се инвестиции за подобряване на материалната база, които ще започната още през този месец. Това увери  министърът на икономиката и индустрията Петко Николов след среща със служителите и ръководството на дружеството. "Ангажиментът..

публикувано на 03.09.24 в 15:00

Чипровското училище "Петър Парчевич" навършва 400 години

Община Чипровци се подготвя за голям празник. Тържествата са тридневни и са по повод празника на града, отбелязван на 6 септември.  С богата програма на 7 септември в Чипровци ще бъдат отбелязани 400 години от създаването на първото светско училище, съобщи директорът на Основно училище „Петър Парчевич“ Лена Георгиева: " В деня на 7 септември..

публикувано на 03.09.24 в 14:25

Училището в Брегово създава виртуален музей

Виртуален музей създават учители и ученици в СУ " Свети Свети Кирил и Методий" в Брегово.  Той ще представлява  дигитализирана информация, която отразява снимки, документи и спомени на очевидци,  историята, развитието, учителите през годините. Ще включва и виртуална разходка в училището, а поводът е  160 години от основаването на..

публикувано на 03.09.24 в 13:00