Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едносменно обучение в училище искат ученици и родители

Двусменната система на обучение в българските училища, въведена преди почти 50 години, е била оправдана с бума на раждаемостта по това време. Днес обаче демографската картина е друга и ражданията са намалели почти двойно, което прави двусменната система неоправдана. Министерството на образованието и науката си е поставило за цел да се спре практиката учениците да бъдат делени на две смени и да се премине към една- сутрешната, за всички ученици.


Учениците от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим I" се обучават в сградата на ОУ "Любен Каравелов" във Видин във втора смяна поради ремонт в тяхното училище. Анкетираните младежи са единодушни, че не искат да учат до късно вечерта: 



"Определено предпочитам първата смяна, човек е по-продуктивен сутринта, а следобедните часове започва да му свършва енергията и не върши толкова работа, колкото върши сутрин... На същото мнение съм, защото ходя на тренировки и първата смяна е по-удобна за мен и за всички като цяло. Като имаме седем часа се прибираме в седем часа и десет минути и е тъмно, първа смяна е по-удобно за всички... Първа смяна предпочитаме, имаме повече време да излизаме и да пишем домашни."



Учениците са по-продуктивни по време на първата смяна, смятат и учители от Математическата гимназия:



"Двусменната е тежка, защото няма условия. Лятото тук става много горещо, невъзможно е да се учи до седем часа вечерта и е тежко за децата. В момента сме само втора смяна, от октомври месец, и децата са изморени, вечерно време особено малките деца им е много трудно, седем часа и десет минути свършва седмият час... Разбира се, че децата сутрин са по-бодри, отколкото следобед и вечер, организмът е по-податлив сутрин да възприеме, отколкото следобед. След натрупана умора след пет часа, вече лятото децата искат да играят, искат да са навън, едва ли ги озаптяваш в стаята."


Потърсихме мнението и на родителите на учениците от по-малките класове, които са първа смяна, за това каква система на обучение предпочитат:



"Нямаме избор, капацитетът от брой ученици и учебни помещения, не позволява една смяна. Който предпочита една, друго по-голямо училище с по-малко ученици. И аз съм бил на две смени, когато почне и се изпробва, тогава може да се сравнят двете. Моят ученик е малък и първа да е, и втора да е, той си седи на занималня. Трябва да минат и двете, за да има база за сравнение, но не мисля, че ще има проблем и на една смяна да са децата... Мисля, че е по-добре, защото стават рано и са по-бодри, след обяд е по-тъмно за по-малките особено и затова предпочитам да са само първа, без втора смяна."


Директорът на СУ "Цар Симеон Велики" във Видин Венци Станев е на мнение, че училищата трябва да бъдат на една смяна. Където има възможност, всички директори се стремят към едносменно обучение, посочи Станев. Според него се търсят решения как да се премине на една смяна. Има училища към, които има много голям интерес, както е в случая с "Цар Симеон Велики", и учениците са постоянна бройка, което означава, че за да се мине на една смяна, трябва да се намери допълнително място. Налагането на ограничения при приема на паралелки до три на брой ще помогне и до 4-5 години ще може да се въведе една смяна за всички ученици. Причините за въвеждането на една смяна са, че учениците са по-работоспособни преди обяд, в есенно-зимния период не е естествено децата да учат на изкуствено осветление и да се прибират късно вкъщи, посочи още Венци Станев.


За да бъде въведена едносменната система в някои училища, трябват средства за преоборудване и ремонт на сградите, в които да се поберат всички деца в една смяна. Разбира се, има и такива учебни заведения, при които има само една смяна, но те са по-скоро изключения. Сроковете и мерките за въвеждане на едносменния режим е различен за всяко населено място според демографската ситуация, материалната база на училищата и възможностите за разширяването ѝ.


Да се надяваме всички школа да преминат към едносменната система по-скоро, за да може учениците в България да бъдат улеснени, както е в много европейски държави.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00