Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Владимирово пазят паметта за миналото

Да съчетаеш приятното с полезното - метод, който отскоро обогатява историческите познания на учениците от Детска танцова формация (ДТФ) "Хорце" към Народно читалище "Нов живот - 1900" в монтанското село Владимирово. Подрастващите днес имат "междучасие" по история, с което да отбележат годишнината от обесването на Васил Левски. Чрез инициативата учениците обогатяват своята култура, учат за националните празници, фолклорните обичаи и други интересни факти, свързани с българската история. Идеята за междучасието е на художествения ръководител Зорница Карчева:

"Междучасието по история е различен мой подход към това децата да се научат на най-важните исторически събития за България. Всичко започна с това, че в един хубав момент аз им зададох няколко въпроса, просто да ги препитам. Те не знаеха какво празнуваме на големите дати от нашата история. Аз бях учудена, тъй като това са седмокласници. Реших в междучасията да съчетаем приятното с полезното - докато почиваме, аз да им поднасям информация. За всеки един българин е потребно да има познание относно всичко, което се е случило. Във всяка една репетиция наложихме този модел - не танцуваме ли, значи почиваме, а щом сме в почивка, си говорим за история."


Групата е съставена от 13 танцьори - 7 момчета и 6 момичета. Хореографът на ДТФ "Хорце" Зорница Карчева прекарва по няколко часа на ден със своите ученици, но признава, че в началото преминаването от танците към историята е било "сложен преход".


"Първоначално учениците бяха засрамени, понеже не знаеха основни неща. Аз се опитах да ги предразположа, говорейки с тях. Моята цел е да им помогна, а те нататък няма да се срамуват. Разбира се, беше трудно. Паметта им не беше така устроена да запомнят всичко. Почнахме да повтаряме нещата - не веднъж, а постоянно, всеки ден. Това, което ще правим днес, е показателно - заданието ми беше конкретно Васил Левски. Учениците се подготвиха. Виждам прогрес, работим усърдно и целенасочено. Първото ни междучасие пък беше за 1-ви ноември, тогава научиха наизуст "На прощаване". Бях им дала четива и за народните будители. Първата им реакция тогава беше негативна. Рецитирайки заедно, тренирайки, подготвяйки се, на децата им стана приятно. Сега с идеята за Левски реакцията беше съвсем друга - децата имаха огромно желание, сами се интересуваха."


Учениците от ДТФ "Хорце" ще рецитират стихотворения в днешното междучасие в залата на формацията, която се намира в професионалната гимназия по транспорт в село Владимирово. 

Зорница Карчева посочва, че децата проявява интерес към историята.

"Аз съм доволна от това, че успях да ги накарам да научат нещо. Вече имат желание да учат. Българите трябва да знаят базовите неща, основните такива. Неприемливо е да не се знае дори една дата. Виждам вече, че четат, че проверяват в интернет, дискутират повече и са по-отпуснати."

Учениците на Зорница Карчева ще се включат в още една инициатива- "Пробуждане с хоро", която ще се проведе на връх националния ни празник, 3-ти март, на площада в монтанското село. Проявата се организира от "Сдружение Азбукари" и "Българи за България" в страната и чужбина. 


"Аз се запознах с тази инициатива - тя не е моя, тя се организира в София за поредна година. Главната идея е да се направи хоро, което да пробуди пролетта, да пробуди българите към празника. Всеки, който има желание, може да заповяда. За мен е емоция, която обединява българите. Във Владимирово преди много години се е правило точно такова нещо. Хората са се обличали в носиите, правили са празник на центъра. Аз издирих стари снимки, които свидетелстват, че тази традиция я има тук. Идеята на нашия празник е да започнем с тържествено откриване и да издигнем националния трибагреник. След това децата ще рецитират "Обесването на Васил Левски". След това ще започне празничната част - хора, всякакви хора, такива местни и от цяла България, разбира се. Поканени са танцови клубове от цяла България. Същите мои ученици ще участват. В началото на 2019-а сформирахме и танцов клуб за възрастни, носещ и той името "Хорце". Това ще е дебютната му изява."


Всеки присъстващ на националния празник във Владимирово ще получи мартеница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Забавен ВиК ремонт затруднява движението пред Здравната каса във Видин

Повече от година част от булевард "Панония" във Видин е в разкопки, заради ВиК ремонт. Затруднено е движението , тъй като в края на надлеза по булеварда, в посока към здравната каса, преминаването на автомобили е отклонено. В края септември в декларация общински съветници настояха държавата, по-специално Министерството на регионалното развитие..

публикувано на 11.10.24 в 17:01

Магията на амигуруми - как една майка съчетава творчество и професия

Днес имаме удоволствието да ви запознаем с една вдъхновяваща видинчанка, която открива новата си страст по време на майчинството. Симона Пламенова е намерила време да развие истинско изкуство - плетене на играчки. И не какви да е играчки, а тези сладки творения, наречени амигуруми . Амигуруми е не просто плетене на една кука, а японско..

публикувано на 11.10.24 в 16:30

Латино школа във Видин открива група за начинаещи

Латино вълната продължава да залива Видин . Ако преди няколко месеца ви запознахме с Аманда Йорданова и нейната латино школа  " Аmantina Dance Group " , то днес можем да ви кажем, че школата не само че процъфтява, но дори ще открие нова група за начинаещи . Аманда явно знае как да вдъхне латино страст в сърцата на видинчани, защото..

публикувано на 11.10.24 в 16:15

"Великите личности – възход и падение" - книга на немския писател Пат Лауер

"Богатите също плачат" казват хората и немският писател Пат Лауер в своята книга „Великите личности – възход и падение“ се заема да докаже правдивостта в тези думи. В книгата си той разказва историите на пъстра подборка от велики и известни неудачници, губещи или просто хора, дръзнали да заложат всичко и проиграли себе си на рулетката на..

публикувано на 11.10.24 в 12:00

Звезден концерт във Враца - пианистката Донка Ангъчева и диригентът Росен Гергов

Пригответе се за едно наистина вълнуващо музикално преживяване днес във Враца, защото пристигат две музикални звезди директно от Виена - пианистката Донка Ангъчева и известният диригент Росен Гергов , родом от Враца. Те ще застанат пред публиката заедно със Симфониета-Враца в рамките на "Месеца на клавишите" . За пръв път Донка..

публикувано на 11.10.24 в 12:00

Зърнопроизводител: Ниските добиви ще смъкнат рентите

Отпуснатите от правителството 200 млн. лв. обезщетение от т.нар. "украинска помощ" вече са по сметките на земеделците. На среща с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова и със земеделския министър Георги Тахов гилдията поиска писмени гаранции за възможностите и сроковете за изплащане на останалите 125 млн. лв. от договорените средства...

публикувано на 10.10.24 в 16:00
Проф. Георги Рачев

Проф. Георги Рачев: Колкото по-топла е атмосферата, толкова по-обилни са валежите

Климатът не е постоянно явление. Той е непрекъснато променящо се във времето и пространството природно явление. Ние сме в период на увеличаване на температурите в глобален мащаб. В това отношение България, Балканския полуостров и Европа не правят изключение, заяви климатологът проф. Георги Рачев. "И оттук всеки си прави изводи, които са му..

публикувано на 10.10.24 в 15:59