Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин е с одобрен проект за ремонт на Синагогата

Снимка: Радио ВИДИН

Община Видин е от първите общини, която кандидатства по Оперативна програма „Региони в растеж” за финансиране на ремонт на Синагогата- каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която взе участие в дискусионен форум "Европа в нашия дом" във Видин:

"Бих желала да обявя, че през декември 2018 година във фондовете за градско развитие постъпиха и първите проектни предложения. Това са изграждане на парк и термо-минерален развлекателно-рекреационен комплекс в град София... и реставрация и адаптация на Синагога- Видин в туристически обект Културен център "Жул Паскин", с проектен инициатор Община Видин, за което ви поздравявам."

Очакванията са до края на 2021 година да бъде възстановена видинската Синагога в автентичен вид като Културен център "Жул Паскин", посочи кметът на община Видин Огнян Ценков:

"Ние сме една от общините, които успяхме да кандидатстваме и да бъде одобрен нашият проект по шеста приоритетна ос на Оперативна програма "Региони в растеж"- "Регионален туризъм", с възстановяване на Синагогата, чрез механизмите на финансов посредник- Фонда за градско развитие за Северна България. В предстоящото заседание на Общинския съвет на 28 февруари ние внасяме предложение до Общинския съвет за провеждане на необходимите процедури за разрешение за стартиране на проекта реално."

Регионалният фонд за Северна България управлява ресурс от 210 милиона лева. Тези средства са вече достъпни и могат да бъдат използвани от общините под формата на нисколихвени кредити и банкови гаранции в проекти за подобряване на градската среда и туризма. В момента има 3 фонда за градско развитие с ресурс 600 милиона лева.

 

Реалното строителство на пътя Видин-Ботевград започва тази година, посочи още Петя Аврамова на форума в крайдунавския град:


"Хубавата  новина е, че приоритетната за Северозападния регион пътна отсечка, която трябва да свърже Дунав мост 2 с три магистрали е в ход и този проект ще бъде осъществен. 2019 година е годината, в която ще започне реалното строителство на пътя от Видин до Ботевград. Този проект ще бъде осъществен и аз като човек от Северозападна България сложих и себе си като гарант, че проектът е необратим и той ще бъде изпълнен. Това, което е направено като напредък- Видин -Монтана има технически проекти, които са изготвени за участъка до Ружинци. Ще бъдат пуснати обществени поръчки, които да вървят успоредно с отчуждителните процедури. Магистрална е отсечката от Видин до Враца, от Враца до Ботевград ще бъде четирилентов път."


Работи се в синхрон с общините. Агенция "Пътна инфраструктура" готви поръчките, докато се извършват отчуждителтните процедури. Има отворени оферти за избор на строителен надзор.


През 2019 година ще продължи обновяването на българските градове, на болници, паркове, училища, детски градини със средства на Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 година. Извършва се реконструкция и модернизация на общо 416 учебни заведения за 624 милиона лева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48