Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Баба Марта дойде

Снимка: Община Враца

На 1 март отбелязваме един от най-обичаните български празници- Баба Марта

Крепостта "Баба Вида" правят ученици в жива мартеница във Видин. Инициативата се провежда за пета година, като веднъж е била прекъсната. Очаква се от 11 часа, на централния площад "Бдинци" във Видин да се подредят близо 750 ученици от всички училища в града. През 2014 година живата мартеница във Видин е изобразявала традиционните мартенски символи Пижо и Пенда, като след това участниците са заемали формата на сърце и усмивка.

С над 500 мартеници ще бъдат закичени жители и гости на Враца днес. Инициативата се провежда за поредна година и се организира от Община Враца. В периода от 12 ч. до 13 ч. на централната пешеходна зона на бул. „Никола Войводов” (до старото кино) Баба Марта ще подарява българския символ на пролетта за здраве и късмет на малки и големи. Работилница за мартеници „Баба Марта бързала” ще отвори врати в Детски отдел на Регионална библиотека „Христо Ботев“ във Враца 11:30 часа. Постановката „Пижо и Пенда“ ще бъде представена в Куклена зала на Драматично-кукления театър от 18 часа.

За пета поредна година Община Мездра организира празника „Мездра - бяла, румена, засмяна“. Представители на детските и учебни заведения ще украсят дърветата от централната градска част в цветовете на Баба Марта. Програмата започва в 10:30 часа на пл. „България“.

За втора поредна година 40-метрова мартеница ще бъде спусната от отвесите на Лакатнишките скали по случай 1 март. Събитието ще започне от 12.00 ч. в центъра на с. Гара Лакатник и ще бъде съпроводено с празнична програма. За всички присъстващи са подготвени изненади от Баба Марта. Спускането на мартеницата и отбелязването на празника ще бъде заснето с дрон. Събитието се организира от инициативен комитет от. с. Гара Лакатник, кметствата на с. Гара Лакатник и с. Миланово, Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Планинско-спасителна служба-отряд Лакатник.

Вижте още

Снимката на 2 август 2021 година

Видинчани не одобряват новите цени на таксиметровите услуги. С 50 стотинки се увеличиха цените на таксиметровите услуги от началото на месец август във Видин.  Нови назначения в Окръжна прокуратура Враца. Окръжната прокуратура във Враца има от днес /2 август/ двама заместник-административни ръководители - Силвия Миленкова и Елена..

обновено на 02.08.21 в 18:42

Над 7 километра е опашката на Дунав мост 2

Над 7 километра и половина бе опашката на Дунав мост 2 около 17 часа. Почти цял работен ден - толкова е необходимо за преминаването на българо-румънската граница при Видин. Според шофьорите възможните причини за опашката са забраната за пътуване на тирове  през светлата част на деня в Румъния заради горещините и увеличения трафик от Турция след..

публикувано на 02.08.21 в 17:55

Войводска вечер във Враца

Четвъртото издание на патриотичния събор "Войводска вечер " ще се проведе в петък, на 6 август. Събитието ще започне в 18 часа край Враца, на обичайното място - до моста за село Згориград.  Гостите на събора могат да видят историческа възстановка на революционна чета от времето на освободителните борби в Македония и Одринско, изпълнена от..

публикувано на 02.08.21 в 17:10

Подготвят новото издание на фолклорния фестивал в Стубел

Тазгодишното издание на събора "Пъстрина пее" ще се състои на 7 август в село Стубел, Община Монтана. Във фестивала ще се включат певчески и танцови формации от Бойчиновци, Ружинци,  Стубел, Славотин, Студено буче. Това каза Емилия Йорданова, кмет на селото домакин и председател на читалището, което организира традиционния събор. Самодейците ще представят..

публикувано на 02.08.21 в 16:37
димово път дъжд буря

Ограничават движението между Димово и Ружинци за час

Днес, от 18:30 ч. до 19:30 ч. , движението при км 52 на път I-1 /Е-79/ Видин-Монтана, в участъка Димово-Ружинци, ще се осъществява в една лента поради отстраняване на паднал товар на пътното платно. Това съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. Необходимо е водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, като следват указанията..

публикувано на 02.08.21 в 16:13

Над 6 километра е опашката на Дунав мост 2 при Видин

Над 6 километра е приблизителната дължина на опашката от товарни автомобили на "Дунав мост 2" при Видин-Калафат в посока Румъния, според мобилното приложение за следене на трафика. Средното време за изчакване е около 6 часа. Трафикът на тежкотоварните автомобили зависи от пропускателната способност на пункта и най-вече от румънската пътна агенция, която..

публикувано на 02.08.21 в 15:22

Панаирни дни в Мизия

Традиционните панаирни дни започнаха в град Мизия и ще продължат до 8 август. Програмата е достатъчно разнообразна за малки и големи, каза за радио Видин Валя Беляшка от Общината: "Следобед ще сложим основите на Занаятчийско село в парковата зона. Във вторник ще започнем деня с Приказна въртележка за децата. На 4 август от 20 часа ще погледнем през..

публикувано на 02.08.21 в 13:43